Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 1. 12:32

Egyesülés vagy megszűnés: nyomás alatt a memóriagyártók

A nem javuló piaci kilátások és a tovább eső memóriaárak döntéskényszerbe hozták a vállalatokat. Hosszú távon megoldás lehet a termékportfólió kiegyensúlyozott bővítése, de akár az összeolvadás is - kérdés, hogy hányan húzzák ki addig?

Szélesre nyílt az olló a számítógépes piacok memóriakereslete és a gyártók által betervezett gyártókapacitások között. A PC-piac idei gyengélkedése miatt fokozatosan hatalmas túlkínálat alakult ki a memóriapiacon, aminek köszönhetően bekerülési költség alá esett a ár.

A helyzet nem új keletű, az ágazat már több negyedéve a víz alatt van, a kisebb gyártóknál pedig hamarosan elfogyhat a levegő. A tajvani ProMOS már tizenhat, egymást követő negyedévben szenvedett el veszteséget és a többi gyártó sem áll jobban. a japán Elpida például már 4,61 milliárd dollárnyi veszteséget halmozott fel, és továbbra is bekerülési ár alatt tudja csak eladni a készített lapkákat. A helyzetet jól érzékelteti, hogy idén a memóriagyártók piaci értékük mintegy 19 százalékát vesztették el, szemben a Nasdaq technológiai index 2,9 százalékos esésével. Az iparágnak persze nyertesei is vannak, a nagyok, a Samsung, a Micron és a Hynix nyereségesek tudtak maradni, az Elpida, a ProMOS, a Powerchip és a Nanya azonban rossz pénzügyi helyzetben van és egyelőre képtelen előteremteni a következő generációs gyárak beruházási költségeit.

Ahogy a csövön kifér

A piac persze továbbra is hatalmas, 39 milliárd dolláros éves összforgalmat generál, azonban egészen egyedi kihívásokat tartogat a szereplők számára. Az új gyárak építése évekig tart és rendkívül sokba, egyenként akár 3-4 milliárd dollárba is kerülhet, és ez az összeg a technológia fejlődésével együtt  csak tovább emelkedik. A valódi problémát azonban a kapacitások tervezhetősége (vagy annak hiánya) jelentette: a sokmilliárdos gyárak megtérülésére ugyanis csak akkor van esély, ha a gyártósorok éjjel-nappal üzemelnek és ontják a memórialapkákat.

Az elsődleges befektetés, a gyártósorok beszerzése után az egyes lapkák legyártásának határköltsége minimális, a piaci törvények tehát a gyártási tempó maximalizálását követelik meg. Az elemzők már korábban figyelmeztettek, hogy több ilyen nagy gyár összkapacitása jóval meg fogja haladni a piaci igényeket, ennek ellenére a befektetések tovább folytak. 2007 folyamán a termelés 87 százalékkal, 2008-ban pedig 63 százalékkal nőtt, tavaly 45 százalékkal emelkedett a legyártott kapacitás, idén pedig 48 százalékos növekedést várnak az elemzők.

A piaci kilátások pedig nem jók. A PC-piac idén nem hozza az elvárt eladási számokat, a fogyasztói kereslet nem követte a vállalati szektor talpra állását, az nagy növekedést bemutató okostelefonok, okostévék és tabletek pedig nem használnak annyi memóriát mint a PC-k. A szerverpiacon a hatalmas, több tízezer szervert befogadó cloudközpontok elterjedésétől várta az ágazat a memóriaigény növekedését, az áttörés azonban egyelőre várat magára.

Tovább teker a Samsung

A gyártók a korábbi években tipikusan az előremenekülés stratégiáját választották, és minden korábbinál magasabb ütemben fektettek új gyárakba - a korábban megkezdett termelés ugyanis gyorsabb megtérülést és alacsonyabb árakat jelent, amivel alá lehet vágni a konkurenciának. Az öldöklő versenyben felépített gyárak termékeire azonban nincs elengedő vevő. A memóriaárak döbbenetesen leestek, a 2 gigabites DDR3 lapkák ára egyre gyakrabban benéz az 1 dolláros lélektani határ alá. Ráadásul még halvány remény sincs arra, hogy az áresés trendje a közeli jövőben megfordulna.

A legtőkeerősebb szereplő, a Samsung azonban tovább folytatja a korábban megkezdett stratégiát, és a következő generációs gyártósor beüzemelésénél is az előremenekülés stratégiáját választja. A dél-koreaiak agresszív taktikája korábban jól működött, a Samsung mára 39 százalékos DRAM-piaci részesedéssel és több mint 9 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik. Ennek megfelelően a 20 nanométeres csíkszélességű technológiával üzemelő gyár építését felgyorsítja, amivel jelentős előnyre tehet szert a kivéreztetett versenytársakkal szemben. A technológiaváltásnak köszönhetően ugyanis a gyártás fajlagos költsége jelentősen csökkenthető, a gyilkos árversenyben pedig ez kritikus fontosságú lehet - mivel a DRAM-chipek paramétereit az ipari szereplők szabványokban rögzítik, az egyetlen megkülönböztetési lehetőség a gyártók számára az ár.

Együtt sem jobb

A kisebb gyártóknak az összeolvadás lehet az egyetlen esélyük a túlélésre. A nagyobb, tőkeerősebb vállalatok ugyanis könnyebben el tudják viselni a beruházások terheit, miközben pusztán méretüknél fogva is jobban képesek átvészelni a piac megingásait. Az elemzők azonban óvatosak: az eladósodott gyártók összeolvadásából keletkező új, nagyobb szereplők mozgástere semmivel sem lenne nagyobb, mint elődeiké. Eric Tang, a tajvani Powerchip szóvivője szerint "két vagy három szegény ember együtt nem ad egy gazdagot. A hagyományos piaci konszolidáció azt jelenti, hogy több cég egybeolvad, ez a megoldás azonban nem biztos, hogy sikeres, hiszen mindenki meglehetősen súlyos pénzügyi helyzetben van."

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Samsung sikere is megkérdőjelezi az összeolvadások sikerességét. Míg a dél-koreaiak organikus úton növekedtek, az LG és a Hyundai félvezetőgyártó részlegeiből az ezredfordulón létrejött Hynix néhány év múlva komoly kormányzati segítségre szorult, a NEC és a Hitachi memóriagyártó részlegeiből alakult Elpida pedig szintén nem egy sikertörténet.

Diverzifikáció vagy halál

A megoldást a memórialapkák termelésétől való részleges elfordulás jelentheti. A jelentős hozzáadott értékkel nem rendelkező memóriachipek helyett illetve mellett ugyanis a gyártósorok alkalmasak egyéb szilíciumtermékek legyártására is - ilyenek lehetnek például a CMOS képérzékelők. A diverzifikált portfólió segíthet a félvezetőgyártóknak túlélni az ilyen piaci megingásokat, ahogy a különböző termékekből befolyó profittal keresztfinanszírozni lehet az ideiglenesen gyengélkedő üzletágakat.

A nagy összeomlás első áldozata a ProMOS lehet. A vállalat nyár közepi bejelentése szerint a hitelezőknek saját részvényekkel fizetne, a cég papírjaival való kereskedést pedig hamarosan a tajvani tőzsde felfüggeszti, mivel a ProMOS nem nyújtotta be előző negyedéves pénzügyi kimutatásait. Ugyan a vállalat tervezi új tőke bevonását illetve leállította veszteséges DRAM-gyártását, az elemzők szerint a vállalat adósságszintje elérte könyvelési értékének 99,9 százalékát, a részvények értéke így nullához közelít. A 120 millió dolláros első negyedéves DRAM-piaci forgalommal rendelkező vállalat minden valószínűség szerint csődbe fog menekülni, amennyiben nagyon gyorsan nem sikerül stratégiai befektetőt találni.

a címlapról