Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 31. 15:31

Vesztegethetett az Oracle

Vizsgálatot indítottak az amerikai hatóságok az Oracle ellen, a külföldi vesztegetést tiltó szabályok megszegésének vádjával. Az amerikai szövetségi törvények ugyanis nem csak a belföldi, de a nemzetközi vesztegetést is szigorúan tiltják - az Oracle most ilyen gyanúba keveredett.

A Wall Street Journal információi szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az Igazságügyi Minisztérium megfelelő szervei bűnügyi nyomozást indítottak az Oracle ellen. Az ügyben szerepet kapott a tőzsdefelügyelet, a New York-i SEC is, ők ugyanebben az ügyben a polgárjogi visszaéléseket vizsgálják.

Gyanús afrikai ügyletek

A bennfentes információkra hivatkozó Wall Street Journal szerint az ügy egyik szála Nyugat- és Közép Afrikába vezet, ahol az Oracle szoftvereladásai gyanús körülmények között zajlottak. A nyomozóhatóságok szerint az Oracle lefizethetett egyes döntéshozókat annak érdekében, hogy bizonyos entitások Oracle adatbázis-kezelőket és alkalmazásokat vásároljanak. Az Oracle pénzügyi jelentése nem közöl tisztán afrikai számokat, így nehéz meghatározni, hogy mekkora súlyú ügyletekről lehet szó.

Az amerikai törvények nem csak a belföldi vesztegetést sorolják büntetőjogi kategóriába, hanem az országhatárokon kívül, amerikai entitások által elkövetett vesztegetést is. Az 1977-es Külföldi Korrupt Gyakorlat Elleni Törvény megtiltja az amerikai cégeknek és alkalmazottjaiknak, hogy külföldi kormányhivatalnokokat vagy állami vállalatok alkalmazottjait vesztegessék meg.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A törvényt alapján csupán évente néhányszor indítanak eljárást (2000-2007 között átlagban 5-ször), 2007 óta azonban egyre több vizsgálat indul, 2010-ben például 24. Ezzel együtt a kirótt büntetések értéke is megsokszorozódott, a 2004-es 11 millió dollárról tavalyra már 2 milliárd dollárt kellett a bűnösöknek az államkasszába fizetniük.

Mindenki csinálja?

A törvény egyre szigorúbb alkalmazása vihart kavart a technológia-iparban, az itt működő cégek közötti agresszív verseny és a külföldi kormányokkal kötött nagyértékű szerződések ugyanis sokszor elhajlásra késztetik a vállalatokat. Nemrég az Oracle nagy vetélytársa, a HP ellen is indult vizsgálat, a céget oroszországi vesztegetési ügyben találták gyanúsnak az illetékesek. A HP azóta együttműködéséről biztosította a nyomozást végző amerikai Igazságügyi Minisztériumot és a tőzsdefelügyeletet.

A technológiai szolgáltatások harmadik nagyágyúja, az IBM sem maradt ki a szórásból, a Nagy Kék ellen ázsiai vesztegetések nyomán indult vizsgálat. Az IBM márciusban kiegyezett a tőzsdefelügyelettel és 10 millió dolláros bírságot fizetett be. A vállalat ugyan nem ismerte el, hogy bizonyos kormányzati megrendelésekért cserébe alkalmazottai kenőpénzt fizettek, de nem is tagadta a vádakat.

Az értesüléseket az Oracle egyelőre nem kommentálta, sem szóvivőin, sem ügyvédein keresztül.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról