:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 31. 15:31

Vesztegethetett az Oracle

Vizsgálatot indítottak az amerikai hatóságok az Oracle ellen, a külföldi vesztegetést tiltó szabályok megszegésének vádjával. Az amerikai szövetségi törvények ugyanis nem csak a belföldi, de a nemzetközi vesztegetést is szigorúan tiltják - az Oracle most ilyen gyanúba keveredett.

A Wall Street Journal információi szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az Igazságügyi Minisztérium megfelelő szervei bűnügyi nyomozást indítottak az Oracle ellen. Az ügyben szerepet kapott a tőzsdefelügyelet, a New York-i SEC is, ők ugyanebben az ügyben a polgárjogi visszaéléseket vizsgálják.

Gyanús afrikai ügyletek

A bennfentes információkra hivatkozó Wall Street Journal szerint az ügy egyik szála Nyugat- és Közép Afrikába vezet, ahol az Oracle szoftvereladásai gyanús körülmények között zajlottak. A nyomozóhatóságok szerint az Oracle lefizethetett egyes döntéshozókat annak érdekében, hogy bizonyos entitások Oracle adatbázis-kezelőket és alkalmazásokat vásároljanak. Az Oracle pénzügyi jelentése nem közöl tisztán afrikai számokat, így nehéz meghatározni, hogy mekkora súlyú ügyletekről lehet szó.

Az amerikai törvények nem csak a belföldi vesztegetést sorolják büntetőjogi kategóriába, hanem az országhatárokon kívül, amerikai entitások által elkövetett vesztegetést is. Az 1977-es Külföldi Korrupt Gyakorlat Elleni Törvény megtiltja az amerikai cégeknek és alkalmazottjaiknak, hogy külföldi kormányhivatalnokokat vagy állami vállalatok alkalmazottjait vesztegessék meg.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A törvényt alapján csupán évente néhányszor indítanak eljárást (2000-2007 között átlagban 5-ször), 2007 óta azonban egyre több vizsgálat indul, 2010-ben például 24. Ezzel együtt a kirótt büntetések értéke is megsokszorozódott, a 2004-es 11 millió dollárról tavalyra már 2 milliárd dollárt kellett a bűnösöknek az államkasszába fizetniük.

Mindenki csinálja?

A törvény egyre szigorúbb alkalmazása vihart kavart a technológia-iparban, az itt működő cégek közötti agresszív verseny és a külföldi kormányokkal kötött nagyértékű szerződések ugyanis sokszor elhajlásra késztetik a vállalatokat. Nemrég az Oracle nagy vetélytársa, a HP ellen is indult vizsgálat, a céget oroszországi vesztegetési ügyben találták gyanúsnak az illetékesek. A HP azóta együttműködéséről biztosította a nyomozást végző amerikai Igazságügyi Minisztériumot és a tőzsdefelügyeletet.

A technológiai szolgáltatások harmadik nagyágyúja, az IBM sem maradt ki a szórásból, a Nagy Kék ellen ázsiai vesztegetések nyomán indult vizsgálat. Az IBM márciusban kiegyezett a tőzsdefelügyelettel és 10 millió dolláros bírságot fizetett be. A vállalat ugyan nem ismerte el, hogy bizonyos kormányzati megrendelésekért cserébe alkalmazottai kenőpénzt fizettek, de nem is tagadta a vádakat.

Az értesüléseket az Oracle egyelőre nem kommentálta, sem szóvivőin, sem ügyvédein keresztül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.