Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 22. 11:35

Frissítette Brazos processzorait az AMD

Megújította néhány hónapos Brazos processzorcsaládját az AMD. Az összes egymagos lapkát kétmagosra cserélte a gyártó, de valamelyest gyorsult a csúcskivitelű processzor is.

Folyamatosan fejleszti a Brazos platformot az AMD, a ma bemutatott frissítés némi teljesítményjavulást hoz, bár sem a gyártási folyamathoz, sem az architektúrához nem nyújt a gyártó - maradt tehát a tavaly év végén bemutatott Bobcat felépítés és a 40 nanométer csíkszélességű gyártástechnológia. Megjelent azonban a nagyobb processzorokban már megismert Turbo Core technológia és bizonyos új funkciókat is implementált az AMD. Ennek megfelelően az új lapkák már teljes windowsos, Media Foundation Transform-kompatibilis MPEG-4 gyorsítást nyújtanak, valamint képesek HDMI jelet küldeni a DisplayPort csatlakozón keresztül is. Az új E-sorozatú lapkák pedig már támogatják a HDMI 1.4a szabványt, tehát képesek 3D-s frame-eket küldeni a rájuk kötött kijelzőknek.

Új ifjúsági bajnok

A Brazos-család élén az E-350 jelű processzor helyére mostantól az E-450-es kerül. A változások minimálisak, a CPU névleges órajele 1,66 GHz-re gyorsult (1,6 GHz-ről), a 80 futószalagos GPU pedig 492 MHz helyett már 508 MHz-en ketyeg. Az E-450 azonban képes 20 százalékkal, 600 MHz-ig turbózni a GPU teljesítményét, amikor a CPU kihasználtsága alacsony, ezzel főként játékok alatt jelentősen megnőhet a sebessége, az AMD mérései szerint akár 22 százalékkal magasabb képfrissítési sebesség érhető el így, mint az előző processzorral. Érdemes megjegyezni, hogy az E-sorozat egyelőre nem képes a CPU-t turbózni, így a technológia egyelőre csak játékok vagy más, a GPU-t intenzíven igénybe vevő alkalmazások alatt hoz javulást. A teljesítmény növekedését az is segíti, hogy a processzorba épített memóriavezérlő képes kezelni DDR3-1333 modulokat, míg a korábbi változat csak DDR3-1066-ot ismert. A változások szerencsére nem érintették érdemben az E-450 energiagazdálkodását, az új processzor továbbra is 18 wattos TDP-vel rendelkezik, az akkus üzemidő pedig az AMD szerint mindössze egy százalékkal csökkent az E-350-hez képest.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az E-sorozatú processzorok második helyén eddig az egymagos E-240 állt, ezt a processzort most az E-300 váltja, amely végre a nagyobbakhoz hasonlóan kétmagos. A jövevény az egyetlen 1,5 GHz-es magot két 1,3 GHz-esre cseréli, a két magnak köszönhetően azonban a rá épülő rendszer válaszképessége jelentősen megnő. Ma már nagyon kevés szoftver nem tudja helyén kezelni a kétmagos processzorokat, az órajel csökkenését így kompenzálni tudja az új feldolgozóegység megjelenése.

Átrendezett alsóház

A C-sorozatú Brazosok között is találunk újdonságot, a most bemutatkozó C-60 a korábbi C-50-est váltja. Az elődhöz képest az egyetlen változás a Turbo Core megjelenése, a C-60 képes mind a CPU, mind a GPU turbózására, amennyiben a processzor nem használja ki a rendelkezésére álló termikus keretet. A CPU magok tehát 1 GHz helyett képesek 1,33 GHz-en is ketyegni, a GPU pedig 276 MHz-ről akár 400 MHz-ig is felskálázódik. A processzor TDP-je itt is megegyezik a korábbi változatéval, maradt 9 watt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról