:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 18. 11:18

Olcsóbb lesz a belépő szintű Azure

Október elsejétől 20 százalékkal csökkenti a belépőszintű Azure instance árazását a Microsoft, így az elsősorban fejlesztők és pilot-programokat végrehajtók által használt megoldás elérhetőbb lesz. Másik változás, hogy átalakul az előfizetéses csomagok struktúrája, valamint újrarajzolják a zónákat is.

Október elsejétől változik a Azure szolgáltatás belépő szintű ára - jelentette be a Microsoft. Az extra small instance-ban foglalt szolgáltatásért 20 százalékkal kevesebbet, 4 dollárcentet kell fizetni óránként az eddigi 5 centes ár helyett - ez havi mintegy 30 dollárra jön ki. Fontosabb változás, hogy az előfizetéses konstrukciókban az extra-small instance-ek helyett október 1-től fele annyi small instance-et ad a Microsoft. A small instance-ek 3/1 arányban extra-small, illetve más arányban erősebb instance-ekre is válthatóak, a felhasználók tehát nem lesznek rövidebbek az új rendszerben.

Az extra-small instance egy olyan virtuális gépet jelent, amelynek része egy 1 GHz-en futó processzormag teljesítményének megfelelő számítási kapacitás, 768 MB RAM, 20 GB belső tároló és alacsony prioritású IO-műveletek járnak mellé. Ezt a virtuális gépet elsősorban fejlesztők és pilot-programokat végrehajtó vállalatoknak szánja a Microsoft, valódi, éles feladatvégzésre ez a szolgáltatás kevéssé alkalmas. Mivel a Microsoft adatközpontjaiban nem 1 GHz-es processzorok futnak, az extra-small instance gyakorlatilag egy töredék CPU-t jelent, ami az egész maghoz képest jelentős visszalépés. Ezzel szemben a small instance 1,6 GHz-es (egész) processzormagot, 1,75 GB memóriát, 225 GB tárhelyet és közepes prioritású IO-hozzáférést kap.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Microsoft egyszerűsítette az adatközpontok közötti adatforgalom árazását is, ezután csupán két zónát különböztetnek meg, a zónákon belül pedig ugyanannyiért "telefonálnak" az instance-ek, mintha csak a lokális tárolót érnék el. Ennek megfelelően Európa és Észak-Amerika az első zónába, a világ többi része pedig a kettes zónába került. Az új rendszerben a CDN (content delivery network) felé küldött forgalom is ebbe a kategóriába tartozik majd, nem számlázzák külön. A kimenő forgalom ára azonban továbbra sem változik (15 cent/GB zónán belül illetve 20 cent zónán kívül), a beérkező forgalom pedig ezután is ingyenes marad. Némi rugalmasságot ad azonban, hogy az előfizetésben foglalt adatforgalom mostantól a CDN-forgalomra is felhasználható lesz.

Új, új piac

A public cloud-piacot jelenleg az Amazon Web Services és a Microsoft Azure egyre élesedő küzdelme dominálja, nem csoda, hogy az egyik szereplő lépéseire a másik igyekszik minél gyorsabban választ adni. A Microsoft small instance-e például rögtön az Amazon ingyenes belépő szintű szolgáltatása után jelent meg. Mind az Amazon, mind a Microsoft folyamatosan próbálja megtalálni a legjövedelmezőbb, ugyanakkor a fogyasztók elcsábítására is alkalmas árazási modellt. A piac azonban még meglehetősen új, nem csoda, hogy a kevésbé sikeres modelleket gyors ütemben törlik és újabbakat próbálnak kitalálni. Az egyre élesedő verseny és a két cég jelentős tőkéje ugyanakkor azt jelenti, hogy nem rövid távon akarnak meggazdagodni a módosuló árazások kapcsán, így a felmerülő kérdéseket rendszeresen a felhasználó javára oldják meg.

A verseny azonban nem csak a kis webes cégek felé éles, hanem a nagyvállalati felhasználók felé is. Az Amazon nemrég jelentette be új Virtual Private Cloud Everywhere és AWS Direct Connect megoldásait, amelyekkel a felhőtől eddig ódzkodó vállalatokat próbálják elcsábítani. A Direct Connect különösen érdekes, ennek keretében ugyanis a vállalatok saját 1 vagy 10 gigabites vonalat bérelhetnek az adatközpontok között, ez az Amazon szerint növeli a biztonságot és csökkenti a hálózati késleltetést - a paranoid cégeket eddig pont az ilyen lehetőségek hiánya tartotta vissza a felhő-alapú rendszerektől. A Microsoft is résen van, már beta állapotú a hasonló funkcionalitást kínáló Azure Connect, amely a vállalati és a Microsoft adatközpontja között biztosít megbízható és biztonságos kapcsolatot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.