Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 16. 14:30

Sebességben átvette a vezetést a Telenor

Meglepő fordulattal szolgált a mobilnet-sebességi versenyben a Telenor Magyarország. A szolgáltató a fővárosban és környékén minden állomáson 42 Mbps sávszélességű mobilnetet kínál - legalábbis elméletileg.

A Telenor Magyarország eddig rezignáltan, külső szemlékőként figyelte a T-Mobile és a Vodafone harcát a leggyorsabb mobilinternetes szolgáltató címért, ma azonban beszállt a versenybe, és bejelentette: a fővárosban és környékén elindult Hipernet márkanevű internetszolgáltatása. A lefedettségi területen a rádiós hálózat átviteli kapacitása a HSPA+ szabványnak köszönhetően eléri a 42 Mbps-t, más kérdés, hogy ennek a sávszélességnek az ügyfelek ténylegesen csak a töredékét tapasztalhatják egyelőre.

Nem gyorsul automatikusan

Az operátor által kiadott sajtóközlemény szerint szolgáltatást elsőként Budapesten és a környező települések közül Budaörsön, Törökbálinton, Érden, Pilisvörösváron, Solymáron, Soroksáron, Százhalombattán, Szentendrén, Szigethalomon, Szigetmonostoron, Szigetszentmiklóson, Dunakeszin, Csobánkán, Diósdon, Halászteleken, Nagykovácsin, Pilisborosjenőn, Pomázon, Szigetújfalun, Taksonyon és Tökölön indítják el. A Telenor eddig az említett területek Hipernet ellátása érdekében 584 bázisállomáson kapcsolta be és tesztelte a 42 Mbps névleges maximális letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességű technológiát.

A rádiós hálózat többszörösére bővült átviteli kapacitása nem jelenti automatikusan azt, hogy lényegesen gyorsabb internetelérést kapnak az előfizetők a pénzükért, a gyorsabb hálózatot ugyanis csak erre alkalmas eszközökkel (modem, telefon) lehet kihasználni. A Telenor kínálatában jelenleg két HSPA+ kompatibilis terminál, egy Samsung okostelefon, és egy ZTE modem található, de ezek is elméletileg legfeljebb 21 Mbps letöltési sebességet képesek kisajtolni magukból.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A jelenlegi díjcsomag-konstrukciókkal pedig még ezt a sebességértéket sem érhetik el az ügyfelek, akkor sem, ha HSPA+ kompatibilis készülékük van, a maximális sávszélesség ugyanis központilag korlátozva van - tudtuk meg a Telenortól. A szolgáltató a közeli jövőben ígérete szerint olyan, vélhetően prémium árazású díjcsomagokkal fog majd jelentkezni, mellyel jobban kihasználhatók a gyorsabb rádiós átviteli rendszerben rejlő lehetőségek.

Hazánkban elsőként a T-Mobile vezetett be kínálatába ilyen díjcsomagokat (Net&Roll néven), mellyel HSPA+ lefedettségi területen a megfelelő eszközök segítségével elméletileg legfeljebb 21 Mbps letöltési sávszélesség érhető el. A T-Mobile július végén közölte, HSPA+ bázisállomásainak száma elérte a háromszázat, és a fejlesztés azóta is folyamatos. A Vodafone-nak jelenleg Budapest belvárosában működik HSPA+ kompatibilis hálózata, emellett egyedül Balatonfüreden kapcsoltak be 42 Mbps sávszélességű tornyokat, melyek HSPA+ dual carrier (kétszeres vivő) technológiával biztosítanak nagy sebességű adatkapcsolatot.

Felkapcsoltak mindent, amit lehet

A Telenor kínai partnerével, a ZTE-vel karöltve kezdte a hálózat modernizációját idén tavasszal. A szolgáltató a teljes rádiós infrastruktúra, valamint a maghálózat elemeit lecseréli az új beszállító berendezéseire, nagyjából másfél éves időtávlatban. A ZTE úgynevezett SingleRAN rádiós egységeket szállít a Telenornak, ezek a rádiós technológiát tekintve szoftveresen konfigurálhatók, így a szolgáltató egy már lecserélt bázisállomáson tetszőleges 3G-s szabvánnyal biztosíthat internetelérést, sőt, akár LTE-szolgáltatást is bevezethet ugyanazokkal az eszközökkel.

Fontos szempont ugyanakkor, hogy a maghálózatot és a rádiós állomásokat összekötő felhordóhálózat kapacitását is a megnövelt végponti kapacitáshoz kell igazítani. Úgy tudjuk, hogy a Telenor a bővítés kapcsán ezen a téren is jelentős fejlesztéseket hajt végre, illetve többletkapacitást bérel partnereitől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról