Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 10. 15:33

Webes olvasóba menekül az Amazon

Várható volt, hogy az Amazon nem fogadja el szó nélkül az Apple App Store nemrég bevezetett szigorításait és készül valamilyen visszavágásra. A megoldás ma megérkezett az Amazon Kindle Cloud Reader formájában, amely egy HTML5-alapú, gyakorlatilag a Kindle app teljes funkcionalitását nyújtó webes alkalmazás.

Sok kiadónak nem tetszett az Apple durva szigorítása, amely az alkalmazásokon keresztül eladott összes bevételéből 30 százalékot juttatott volna vissza Cupertinóba. Az Amazon Kindle alkalmazását különösen kellemetlenül érintette a szigorítás, ugyanis a megvásárolt e-könyvek után is jutalékot kellett volna fizetni. Az Amazon első megoldása a felhasználót átdobta az böngészőbe, ahol a kiválasztott terméket meg lehetett vásárolni, majd az alkalmazásba visszatérve már el is lehetett olvasni az e-könyvet. Az Apple-nek azonban ez sem tetszett, a külső boltok linkelését is tiltás alá helyezte- erre azonban eddig az Amazon nem reagált.

A végső megoldás most érkezett el az App Store-ral való teljes szakítás formájában: a Kindle Reader neve kiegészült a Cloud szócskával, miközben a teljes alkalmazás a webre költözött. A HTML5-alapú program a natív verzió gyakorlatilag teljes funkcionalitásával rendelkezik, így a letöltött könyveket képes offline módon is megjeleníteni, használatához tehát nincs szükség folyamatos internetkapcsolatra.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A webes alkalmazás használatához Chrome vagy Safari böngészőre van szükség, ez utóbbinak az iOS 4 alatt használható változata is megfelelő. Ennek megfelelően a legfontosabb eszköznek számító iPaden is elérhető a Kindle Cloud Reader, az Amazon tehát közvetlenül tud eladni tartalmat az Apple táblagépeit használóknak is. Az alkalmazás egyelőre nem működik együtt az Android (Safarihoz és Chrome-hoz hasonlóan WebKit alapú) böngészőjével, de a piac nagyságát, illetve a böngésző fejlődését ismerve valószínűleg ez sem várat sokáig magára.

Ironikus módon az Amazon megoldása pontosan beleillik Steve Jobs eredeti iOS-szel kapcsolatos terveibe. Az iPhone bemutatásakor az Apple nem engedélyezte a natív alkalmazások telepítését, ehelyett a fejlesztők számára a webes alkalmazások létrehozását javasolta. 2007-ben azonban ez túlságosan nagy megszorításnak számított, így az Apple a natív alkalmazások engedélyezésére és az SDK publikussá tételére kényszerült. A mobilos Safari fejlesztése azonban nem állt le, a böngésző folyamatosan fejlődik, mára már a legújabb HTML5-ös szabványtervezetnek is megfelel. Ezt használja ki az Amazon megoldása, amely így platform-agnosztikus módon képes eljuttatni az e-könyveket a fogyasztókhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról