Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Megjelent a Thunderbird 5.0

Koi Tamás, 2011. június 29. 10:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nem egészen egy hónapos bétatesztelést követően elérhetővé vált a Mozilla Messaging levelezőkliensének legújabb verziója, a Thunderbird 5.

hirdetés

A Mozilla Alapítvány alá újra beszervezett Mozilla Messaging fejlesztői a 4-es főverziót kihagyva közzétették a Thunderbird levelezőprogram 5-ös változatát. A szervezet már korábban eldöntötte, hogy a levelezőkliens verziószámozásával a Firefoxot fogja követni, így mivel az új alkalmazás a legfrissebb kiadású, 5-ös Firefoxra épül, a Thunderbird is ezt a verziót kapta - ezzel teljesen kihagyva a 4-es kiadást.

A Thunderbird 5 bétatesztelése rekord idő alatt lezajlott, a program első bétája május utolsó napjaiban jelent meg, a második béta pedig múlt kedden. A fejlesztési tempó gyorsulását jól jelzi, hogy a korábbi, 3.1-es stabil változatból a megjelenés előtt egy alfa-, két béta- és két kiadásra jelölt tesztverzió is érkezett - összesen négy hónap alatt. Később a program javítgatásai során a Thunderbird 3.1 több mint egy év alatt jutott el a 3.1.11-es verzióig.

A most megjelent 5-ös változat gyökeres újdonságot nem hoz, néhány ponton azonban megújul a program, így új kiterjesztés- és bővítménykezelő API kerül bele, a felhasználói interfész pedig több ponton is finomodik, így a fülek kezelése rugalmasabbá válik, valamint továbbfejlődik az e-mail fiókok integrálását elősegítő varázsló is.

A Mozilla április elején jelentette be, hogy a "megváltozott felhasználói szokásokra" reagálva megszünteti a Thunderbird projektért felelős Mozilla Messaging leányvállalatát. Az alapítvány akkor hangsúlyozta, hogy a Thunderbirdet nem kívánja levenni a palettáról, a felhasználók és a fejlesztők számára semmilyen hátrányt nem jelent a Mozilla Messaging megszűnése. A team a továbbiakban Mozilla Labs fejlesztőcsapatának részként, saját divízióban dolgozik tovább a levelezőprogramon.

A Thunderbird 5.0 végleges változata elérhető a Mozilla Messaging weboldaláról.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!