Szerző: Dojcsák Dániel

2011. június 27. 11:31

Megszűnik két Google-szolgáltatás

A Google leállítja két szolgáltatását is, melyek igen ígéretesek voltak, de nem hozták meg a szükséges áttörést, nem váltak a saját piacukon fontossá, így nem érdemes tovább erőltetni őket. A két elbúcsúzó megoldás a Google Health és a PowerMeter.

A két ambiciózus projekt célja az volt, hogy újragondolja az egészségügyi kommunikáció és az energiafogyasztás monitorozásának területét az internet segítségével. Potenciál volt mindkét lehetőségben, hiszen a Google Health képes arra is, hogy a felhasználók számára átláthatóvá tegye, naplózza és rendszerezze az egészséggel és egészségüggyel kapcsolatos információkat, de leginkább abban lett volna erős, hogy a kezelőorvosok és a betegek közti adatáramlást hatékonyabbá tegye.

Csak a geekek kaptak rá

Viszont ehhez szükség lett volna sokkal több felhasználói figyelemre és több partnerre az érintett területekről, vagy esetleg több energiára a Google részéről. Ugyanerre a funkcióra ráadásul nagyon sok technológia startup cég helyezkedett rá, ami szintén csökkentette a Google elszántságát. A jövőben ez a terület maximum akkor térhet vissza, ha a Google megtalálja az egészségügy és az energiafelhasználás Androidját, azaz egy olyan kezdő startupot, ami tökéletesen meglátja a lehetőséget és a kivitelezésre, struktúrára is van elképzelése, ahogyan az Android eredeti csapatának is volt. A Google ehhez tud majd hozzátenni végtelen erőforrást, de úgy fest, hogy a saját megoldás nem volt életképes.

A Google Health életútja érdekes, ugyanis kizárólag geekek, illetve kísérletező kedvű fitness- és wellness-rajongók használták, a Google által várt többmilliós tábor azonban elmaradt. Ez utóbbi magyarázza a cég most bejelentett döntését, ami épp a lelkes, de kis létszámú rajongótábor miatt egy nehéz pillanat.

Értékes adattár

A Google Health 2012. január 1-ig fog működni, egészen eddig még újabb adatokat is hozzá lehet adni a rendszerhez, ezt követően pedig egy további év áll majd rendelkezésre az adatok exportálására, kimentésére. A 2008-ban indult Google Health adatbázisába a felhasználók az egészségügyi állapotukról szóló dokumentumok mellett akár recepteket, leleteket, kórházi jelentéseket és más dokumentumot és adatbázist feltölthettek és azokat később megmutathatták egy következő kezelőorvosnak, vagy egyszerűen csak kikeresték az épp szükséges információkat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Google víziója nem volt rossz, hiszen fontos lehet, hogy a felhasználó is képes legyen bárhol, bármikor elérni és kezelni a róla szóló orvosi dokumentumokat és ehhez ne kelljen szekrényeket megtölteni papírokkal és röntgenképekkel. Az adatbázisok elemzésével trendek is rajzolhatóak és egy orvos is könnyebben, jobban tud diagnózist mondani, ha nem csak az aktuális pillanatot látja a beteg állapotából. A Google Health rendszerébe ráadásul különböző fitness-alkalmazásokból a sporttevékenységek közben rögzített adatokat is bevinni, például a CardioTrainer mobilos programból az elvégzett gyakorlatok típusa, az elégetett kalóriamennyiség, vagy a gyakorlatok közben mért pulzusszám is automatikusan landolhattak a Google Healthben.

A Microsoftnak is van egy hasonló, HealthVault nevű szolgáltatása, ami viszont úgy tűnik, nem szűnik meg, sőt egészen sikeres. A terület maga viszont valószínűleg komolyabb figyelmet kap majd a következő időkben, így biztosak lehetünk benne, hogy a Google is előbb-utóbb visszatér majd egy másik, feltételezhetően jobban működő modellel, akár maga fejleszti, akár vásárolja azt.

Nem minden próbálkozás életképes

A Google PowerMeter a lakások, épületek energiafogyasztását optimalizálta volna, de ha lehet, akkor még a Google Health-nél is kevesebb figyelmet, érdeklődést generált a létezése. Ehhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy a PowerMeter a hálózatra csatlakozó villanyórákból és más intelligens eszközökből táplálkozott energiafogyasztási adatokkal, ezek a berendezések pedig ma még ritkának számítanak. A PowerMeternek még annyi időt sem ad a Google mint a Health-nek,új felhasználók már most sem csatlakozhatnak és a meglevő fiókok sem érhetők el 2011. szeptember 16. után, eddig érdemes elmenteni az itt tárolt adatokat.

A keresőóriásnak több olyan szolgáltatása is van, amely nagy reményekkel indult, de aztán az érdeklődés hiányában megszűnt, ilyen például a Wave, a Catalog, a Web Accelerator vagy a Notebook. A mára már talán el is felejtett Google-szolgáltatásokról korábbi cikkünkben írtunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról