Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 7. 15:13

Integrált üzleti célgépekre fogad a HP is

Felfrissítette vállalati hardvereinek kínálatát a HP. Az iparágban uralkodó trendeknek megfelelően a kínálatban központi helyet kaptak az appliance-ek, vagyis az előre integrált szoftver-hardver kombinációk, amelyek egy-egy meghatározott üzleti igényt fednek le. Új tárolók is érkeztek, köztük a régóta várt EVA P6000.

A héten Las Vegasban zajlik a HP nagyvállalati hardverrészlegének nagyszabású eseménye, a Discover, amelynek alkalmából a cég egy sor új termékkel jelentkezett. Az új kínálat gerincét hardver és szoftver előre integrált kombinációi, azaz appliance-ek alkotják. A HP és az iparág többi szereplőjének, például az Oracle-nek az érvelése szerint sok feladatra azért éri meg ezeket alkalmazni, mert lerövidül egy új alkalmazás vagy üzleti szolgáltatás bevezetésének ideje azáltal, hogy a rendszerintegráció már a gyártónál megtörténik, az ügyfélnél csak az üzembe helyezés történik. Másképp fogalmazva az informatikai eszközök integrációját ne az ügyfelek végezzék, busás összeget hagyva az integrátoroknál és a tanácsadóknál, hanem maguk a szállítók kínáljanak előre csomagolt, integrált megoldásokat, így a bevezetések egyszerűbbé és olcsóbbá válhatnának, a szállítók pénztárcája pedig vastagabbá.

Előre konfigurált, integrált üzleti célgépek

A Las Vegas-i Discover rendezvényen négy új üzleti appliance mutatkozott be, amelyek az AppSystem nevet kapták. Ezek az eszközök a hardver mellett tartalmazzák a teljes szükséges szoftverstacket az operációs rendszertől a felügyeleti eszközökön át az alkalmazásig, valamint kapcsolódó támogatást és más szolgáltatásokat is. A berendezések a HP ipari szabványos (x86) ProLiant szerverein, tárolóin és hálózati eszközein alapulnak.

A 2010-ben bejelentett Microsoft-HP együttműködés eredménye a Database Consolidation Solution, ami egy adatbázis-konszolidációra kifejlesztett célgép. Ennek feladata, hogy egy vállalatnál elszórtan működő SQL Server adatbázisokat egyetlen virtualizált platformon konszolidálja, ezt követően pedig az adatbázisokat villámgyorsan lehet a változó üzleti igényekhez igazítani - újakat létrehozni, a meglevőeket összevonni vagy törölni, több vagy kevesebb erőforrást dedikálni.

A Microsofttal közösen fejlesztette a HP a Business Data Warehouse AppSystemet is, amely egy középvállalatoknak szánt, Windows Server 2008 R2 alapú adattárházgép, legfeljebb 5 terabájtos kapacitással - a hardveres hátteret ProLiant szerverek és StorageWorks P2000 tárolók biztosítják. A HP és a Microsoft fő üzenete, hogy egy ilyen rendszer megvásárlásával egy adattárház beüzemelése hónapok helyett néhány órára rövidül, a terabájtonként 13 ezer dolláros ár pedig kimondottan versenyképes a konkurenciával összehasonlítva - a konkrét konfigurációról bővebb információt a Microsoft SQL Server blogban lehet olvasni.

Szintén egy üzleti appliance a Vertica Analytics System, amely ahogy a neve is mutatja, a Vertica Systems felvásárlásával megszerzett technológiákon alapul. A Vertica kimondottan nagy adattömegen ("Big Data") végrehajtott valós idejű elemzésekben utazik, a vállalati döntések támogatását megkönnyítendő - az ügyfelek között olyan neveket találni mint a Groupon, a Twitter, a Zynga, a Mozilla, az összes amerikai mobilszolgáltató, gyógyszergyártók és kereskedelmi cégek. Az idén februárban felvásárolt cég szoftverei alá a HP negyed, fél vagy teljes rackszekrénnyi BladeSystem szervert és StorageWorks tárolót kínál, előre integrálva, konfigurálva.

Integrált célgépet adott ki a HP az SAP által tavaly bejelentett HANA-hoz (High-Performance Analytics Appliance), amely egy hatalmas teljesítményű in-memory tranzakciókezelő és analitikai rendszer. A koncepció lényege, hogy az adatok nem egy klasszikus adatbázis-kezelőben találhatóak, hanem a memóriában, ahol nagyságrendekkel gyorsabban lehet elérni őket, de a párhuzamosság szintje is megugrik. Mivel az in-memory rendszerekhez a lehető legnagyobb memóriára van szükség, a HP appliance-ének alapja egy SUSE Linux Enterprise Server 11 SP1-et futtató ProLiant DL580 G7 vagy DL980 G7 szerver. Előbbi egy négyfoglalatos Xeon-alapú gép legfeljebb 40 processzormaggal, utóbbiba 8 Xeon (80 mag) építhető - a maximális támogatott memória mindkét esetben 2 terabájt.

Privát felhő a dobozban

A Discover rendezvényen bemutatkoztak a HP VirtualSystem és a HP CloudSystem termékek is. Előbbiek virtualizált környezetek számára kínálnak egy előre konfigurált és integrált infrastruktúrát  BladeSystem szerverekkel, P4000/3PAR tárolókkal, illetve HP hálózati eszközökkel. A VirtualSystemből három kivitel készül, ezek közül a legkisebb 750, a középső 2000, a legnagyobb pedig 6000 virtuális gépet is képes egyidejűleg kiszolgálni - a hypervisor lehet VMware ESX vagy Microsoft Hyper-V. A VirtualSystem lényegében a HP válasza a Cisco-VMware-EMC szövetség által piacra dobott Vblock rendszerekre.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A VirtualSystem szoftveres kibővítésének, kiegészítésének tekinthető a CloudSystem, a két rendszer közötti legfőbb különbség, hogy a CloudSystem az alap hardver- és szoftverinfrastruktúra mellett olyan további szoftvereket is tartalmaz, amelyekkel egy privát vagy nyilvános cloud előre meghatározott szabályrendszerek alapján üzemeltethető, illetve akár hibrid cloud is létrehozható, mivel a CloudService Automation programcsomag biztosítja az átjárást a saját cloud és egy nyilvános cloud (pl. Amazon EC2) között.

A CloudSystem hardveres alapját a BladeSystem Matrix infrastruktúra szolgáltatja, amely a Cisco Unified Computing System által jelentett fenyegetésre adott válasz. A Matrix koncepciójának értelmében a HP c-Class keretei nem csak ProLiant és Integrity blade szervereket, de munkaállomásokat, diszkes és szalagos tárolókat és ProCurve 10 Gigabit Ethernet vagy FC switcheket is képes fogadni, valamint egységes menedzsmentszoftver is jár hozzá az Insight formájában. A CloudSystem azonban - például az Oracle Exalogiccal ellentétben - nem zárt, hanem teljesen nyitott, egy szervezetnél a már meglevő, más szállítóktól származó szerverek, tárolók és hálózati eszközök is bevonhatók a cloudba.

Új tárolók

Tárolóportofólióját is frissítette a HP, a legfontosabb újdonság a HP X9000 IBRIX Storage System termékcsalád, az Enterprise Virtual Array sorozat frissítése, valamint a windowsos környezetbe szánt X5000 NAS. A HP még 2009-ben jelentette be az elosztott adattárolási megoldást fejlesztő IBRIX felvásárlását. A cég által létrehozott fürtözött fájlrendszer lényegében a Network File System (NFS) továbbgondolásának tekinthető. A Fusion esetében a tárolószerverek saját fájlrendszerrel rendelkeznek, ahol a metaadatok egy részét is őrzik, így nem csak a fájlműveletek, hanem a metaadat-műveletek is elosztottak, a teljesítmény növelését pedig nem korlátozza egy központi metaadat-szerver.

Az IBRIX leginkább akkor hasznos, ha hatalmas mennyiségű statikus, struktúrálatlan adatot kell tárolni és a kapacitás iránti igény is folyamatosan nő - a megcélzott piac a médiaipar, az egészségügy, illetve a webes közösségi szolgáltatások. IBRIX Fusion-felhasználó számos gyógyszergyár és egészségügyi intézmény, illetve a DreamWorks és a Pixar is. A HP által most bejelentett X9000 család akár ezer csomópontig és 14 terabájttól egészen 16 petabájtig skálázható, miközben akár a legnagyobb kiépítésű rendszer is egyetlen felületről kezelhető. Amennyiben a felhasználó szervezetre adatmegőrzési előírások vonatkoznak, az X9000 azokat is képes automatikusan teljesíteni, ilyenkor egy állományt csak egyszer lehet írni.

Befutott a HP középkategóriás SAN-jának, az Enterprise Virtual Array családnak a legújabb tagjai is, a P6300 és P6500 - a két modell között a kapacitáson kívül a  fő különbség, hogy a nagyobb sorszámú változat 8 gigabájt cache-t tartalmaz 4 helyett. A natív 8 Gbps Fibre Channel architektúrára épülő tárolók gigabites és 10 gigabites Ethernet interfészen keresztül iSCSI és FCoE kapcsolatra is képesek. A berendezések továbbra is használható 3,5" diszkekkel, de kétszer annyi 2,5" meghajtót is képeeks fogadni, amivel növelhető a kapacitássűrűség - az EVA P6500 akár 480 terabájtig is bővíthető, a P6300 megáll 240 terabjtnál.

Az új EVA virtualizált és képes thin provisioningre is, vagyis az alkalmazások felé a ténylegesnél nagyobb kapacitású köteteket kiajánlani - a technológiát részben a 3PAR és LeftHand akvizíciókkal megszerzett tudásból kölcsönözte a vállalat, de nem "egy az egyben" lettek átemelve. Érdekesség, hogy a tárolók egyelőre nem rendelhető flashmemóriás meghajtókkal, ezt az év második felére ígéri a HP, pedig az adatrétegezés, azaz tiering már támogatott - igaz, egyelőre csak a LUN-ok szintjén. A régebbi EVA-k (P6400, P8400) tulajdonosai számára jó hír, hogy a thin provisioninget, tieringet és iSCSi támogatást nyújtó szoftver elérhető lesz a régi modellekre is.

HP X5000 G2

A HP storage-kínálatának újdonsága még az X5000 G2, amely egy középkategóriás NAS kimondottan windowsos környezetbe. A két csomópontos, aktív-aktív fürtözött termék alapja a Windows Storage Server legújabb verziója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról