Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 3. 16:54

Hivatalos a Cisco, az EMC és a VMware szövetsége

Stratégiai megállapodást kötött a Cisco, az EMC és a VMware, a Virtual Computing Environment szövetség célja, hogy virtualizált adatközpontokat és privát cloudokat építsen az ügyfeleknek. A vállalatok között zajló egyeztetésekről már szeptember elején írt a Wall Street Journal, most azonban a megállapodás hivatalossá vált.

Cisco szerver és hálózat, EMC tároló, VMware szoftver, egy helyről

Vegyesvállalatot hozott létre a Cisco és az EMC, amelynek célja a Vblock névre keresztelt adatközpont-megoldások fejlesztése és értékesítése, támogatása. A szövetségbe a három cég egyaránt hozza saját kompetenciáját, a Cisco a hálózati eszközeit és nemrégiben piacra dobott szervereit, az EMC a tárolóit, szoftvereit (mentés és visszaállítás, RSA biztonság) és felügyeleti eszközeit, a VMware pedig a virtualizációs szoftverportfólióját. A három vállalat termékei szinte tökéletesen kiegészítik egymást az adatközpontokban.

Az elgondolás szerint a vállalatok előre tesztelt és integrált, ugyanakkor az ígéret szerint könnyen bővíthető Vblock \"építőköveket\" dobnak piacra, amelyekből az ügyfelek felépíthetik saját adatközpontjaikat. Jelenleg három különféle modell szerepel a kínálatban, ezek közül a legnagyobb a Vblock 2, amely a specifikáció szerint egy 3-6 ezer virtuális gép futtatására alkalmas infrastruktúra a Cisco Xeon-alapú Unified Computing System szervereiből, Nexus és MDS kapcsolóiból, az EMC csúcskategóriás Symmetrix V-Max tárolóiból és a VMware vSphere szoftverplatformból áll. A Vblock 1-et 800-3000 virtuális gépre méretezték, a \"belépő szintű\" Vblock 0-t pedig 300-800 virtuális gépre. Utóbbi csak 2010-től lesz elérhető.

További Vblock modellek még kidolgozás alatt állnak, de a cégek által kiadott közlemények alapján már biztos, hogy létre fog jönni egy megoldás, amely a VMware virtuális asztali környezetére, a VDI-re (Virtual Desktop Infrastructure) alapoz Az EMC emellett bejelentette Ionix Unified Infrastructure Manager névre hallgató felügyeleti termékét, amelyet kimondottan a Vblockok menedzselésére hozott létre.

\"\"
Paul Maritz (VMware), Joe Tucci (EMC), John Chambers (Cisco)

A Virtual Computing Environment szerveződés azonban nem áll meg a közös termékeknél, a Cisco és az EMC létrehoztak egy vegyesvállalatot is, amely a közös megoldások értékesítését végzi majd, illetve támogatást nyújt hozzájuk. A Vblock építőkockák ilyen szempontból akár úgy is tekinthetők, mintha egy cégtől származnának, az ügyfeleknek elég lesz egyetlen helyre fordulni a problémáikkal. Az Acadia nevű vegyesvállalat 2010 elején kezdi meg a tevékenységet és mivel a Vblock erőteljesen alapoz a Cisco Intel-alapú szervereire, ezért a vállalkozásba kisebbségi befektetőként az Intel is beszállt.

Hálózati cégből az adatközpontok ura?

A hálózati eszközök vezető gyártója idén tavasszal jelent meg a szerverpiacon, teljesen váratlanul. A Cisco számára lényegében kulcskérdéssé vált hogy szerverszállítóvá váljon, hálózati eszközeivel ugyanis nem tudott stratégiai pozíciót kiharcolni magának a piacon a HP-vel vagy éppen az IBM-mel szemben. A HP azonban az elmúlt évek során egyre erőteljesebb ProCurve-portfóliót épített, az iBM pedig szorosabbra fűzte a kapcsolatot a Brocade-del, amely 2008-ban megszerezte a Foundry Networksöt.

A HP és az IBM tehát az elmúlt időben egyre kevesebb Cisco-terméket értékesített és a hálózati piac vezetőjét egyre inkább fenyegette, hogy elveszti stratégiai pozícióit az ügyfeleknél, amelyet a szerverszállítók vesznek át. A Ciscónak nem volt más választása, a hálózat felöl kellett betörnie az adatközpontokba. A cég érvelése szerint a hálózat az, amely minden eszközt elér, mindenhol ott van, ezért a jövő adatközpontjait már nem a szerverek, hanem a hálózat határozza meg elsősorban. A vállalat most azt kívánja elérni, hogy ne a szervergyártók adjanak el hálózati eszközöket, hanem az ügyfelek inkább a hálózati eszközök gyártójától vásároljanak szervert.

A Cisco szerverpiaci belépőjével egycsapásra megváltoztatta a status quót, azonban hiányzott a kínálatból a storage és a virtualizáció. Kézenfekvőnek tűnt, hogy ezeket az EMC és a VMware biztosítsa, a három vállalat kínálata ugyanis teljesen kiegészíti egymást, miközben az ellenfelek közösek: HP, IBM és egyre inkább a Dell, amely az elmúlt évben megvásárolt egy tárológyártót (EqualLogic), illetve egy IT-szolgáltatót (Perot Systems). Az elmúlt hónapokban többször szárnyra kaptak olyan pletykák, melyek szerint a több mint 30 milliárdos készpénzállománnyal rendelkező Cisco esetleg megvenné az EMC-t, a két cég azonban látszólag más módját találta meg az együttműködésnek.

A McKinsey and Company becsléseire hivatkozva a Cisco úgy számol, a felhasználók világszerte mintegy 350 milliárd dollárt költenek adatközpontokra, ennek felét teszi ki a tőkeberuházás, azaz lényegében új termékek vásárlása, a fennmaradó felét pedig szolgáltatásokra és munkaerőre költik. 2015-re az adatközponti virtualizációs és privát cloud megoldások piaca el fogja érni a 85 milliárd dollárt, ezt a piacot veszi célba együttes erővel a Cisco, az EMC és a VMware.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról