Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Telenor Hipernet - 3G a végletekig

Koi Tamás, 2011. június 01. 14:14
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Augusztustól mindhárom hazai mobilszolgáltatónak lesz HSPA+ technológiájú 3G-szolgáltatása, a Telenor a tervek szerint ekkor indítja a legfeljebb 21 Mbps sávszélességű mobilnet-elérést, Hipernet néven.

hirdetés

Mégsem LTE-szolgáltatással jelentkezik idő előtt a Telenor Magyarország: a szolgáltató weboldalára idő előtt kikerült információk alapján a cég augusztustól "csak" HSPA+ technológiára épülő mobilnet-szolgáltatást indít. A lefedettségi adatokról és a további fejlesztési lépcsőfokokról később tájékoztatja a sajtót az operátor, mely a HSPA+ technológia hazai bevezetését tekintve utolsóként csatlakozik a T-Mobile-hoz és a Vodafone-hoz.

Hipiszupi

A Hipernet márkanéven debütáló szolgáltatás a Telenor Magyarország jelenleg is zajló hálózatfejlesztési projektjének részeként valósulhat meg. A szolgáltató beszállítópartnerével, a kínai ZTE-vel folytatja a hálózati elemek, beleértve a maghálózati és rádiós infrastruktúra berendezéseinek cseréjét - a beszállítópartner olyan eszközöket biztosít a Telenor számára, mely szoftveresen konfigurálható, és többféle 2G-s 3G-s szabvánnyal is kompatibilis, valamint támogatja a jövő technológiájának tartott LTE-t is.

A szolgáltató hálózatán bizonyos körzetekben augusztustól válik elérhetővé az elméletileg maximum 21 Mbps sávszélességet biztosító HSPA+ technológia, mely a 3G-s szabványcsalád egyik legutolsó, legjobb kapacitáshatárokkal rendelkező lépcsőfokát jelenti a szolgáltatók számára. Egy HSPA+ cella kapacitása ráadásul a fentebb említett 21 Mbps-nél is tovább növelhető bizonyos módszerekkel, itthon azonban egyelőre nincs olyan szolgáltató, mely nagyobb sávszélességet kínálna 3G-s technológiával.

Megelőző csapás

A Vodafone alig pár órával a Telenor 16:00-ra meghirdetett sajtótájékoztatója előtt bejelentette, hogy lezárta az LTE-tesztfázis második ütemét, és egy-két hónapon belül kezdi a harmadik tesztelési fázist, mellyel az LTE TDD technológia működését vizsgálja majd a cég.

Kereskedelmi üzemben Magyarországon először a Vodafone indított HSPA+ szolgáltatást (tavaly nyáron), melynek lefedettsége jelenleg Budapest belvárosára koncentrál, a szolgáltató azonban márciusban azt ígérte, továbbfejleszti a HSPA+ lefedettséget, noha konkrét tervekkel ezidáig nem szolgált. Nem úgy, mint a T-Mobile, mely május elején közölte, még a nyárig 200 helyszínt fejleszt tovább a gyorsabb technológiának megfelelően, 2013-ra pedig a teljes 3G-s lefedettségi területen HSPA+ rendszerben szolgáltat majd az operátor.

Az LTE-re még várni kell

A Telenor ezzel a jelek szerint egyelőre nem tud élni azzal a lehetőséggel, hogy az országban elsőként biztosítson LTE-alapú szolgáltatást, holott erre a norvég tulajdonú operátornak van a legnagyobb esélye. Mint azt korábban megírtuk, a Telenor az 1800 MHz-es frekvenciasávban már most kétszer annyi frekvenciával rendelkezik mint riválisai, igaz, ahhoz, hogy ezt használni is tudja adatszolgáltatásra, hatósági jóváhagyás és törvénymódosítás is szükséges lehet.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!