Szerző: Koi Tamás

2011. június 1. 14:14

Telenor Hipernet - 3G a végletekig

Augusztustól mindhárom hazai mobilszolgáltatónak lesz HSPA+ technológiájú 3G-szolgáltatása, a Telenor a tervek szerint ekkor indítja a legfeljebb 21 Mbps sávszélességű mobilnet-elérést, Hipernet néven.

HIRDETÉS

Mégsem LTE-szolgáltatással jelentkezik idő előtt a Telenor Magyarország: a szolgáltató weboldalára idő előtt kikerült információk alapján a cég augusztustól "csak" HSPA+ technológiára épülő mobilnet-szolgáltatást indít. A lefedettségi adatokról és a további fejlesztési lépcsőfokokról később tájékoztatja a sajtót az operátor, mely a HSPA+ technológia hazai bevezetését tekintve utolsóként csatlakozik a T-Mobile-hoz és a Vodafone-hoz.

Hipiszupi

A Hipernet márkanéven debütáló szolgáltatás a Telenor Magyarország jelenleg is zajló hálózatfejlesztési projektjének részeként valósulhat meg. A szolgáltató beszállítópartnerével, a kínai ZTE-vel folytatja a hálózati elemek, beleértve a maghálózati és rádiós infrastruktúra berendezéseinek cseréjét - a beszállítópartner olyan eszközöket biztosít a Telenor számára, mely szoftveresen konfigurálható, és többféle 2G-s 3G-s szabvánnyal is kompatibilis, valamint támogatja a jövő technológiájának tartott LTE-t is.

A szolgáltató hálózatán bizonyos körzetekben augusztustól válik elérhetővé az elméletileg maximum 21 Mbps sávszélességet biztosító HSPA+ technológia, mely a 3G-s szabványcsalád egyik legutolsó, legjobb kapacitáshatárokkal rendelkező lépcsőfokát jelenti a szolgáltatók számára. Egy HSPA+ cella kapacitása ráadásul a fentebb említett 21 Mbps-nél is tovább növelhető bizonyos módszerekkel, itthon azonban egyelőre nincs olyan szolgáltató, mely nagyobb sávszélességet kínálna 3G-s technológiával.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Megelőző csapás

A Vodafone alig pár órával a Telenor 16:00-ra meghirdetett sajtótájékoztatója előtt bejelentette, hogy lezárta az LTE-tesztfázis második ütemét, és egy-két hónapon belül kezdi a harmadik tesztelési fázist, mellyel az LTE TDD technológia működését vizsgálja majd a cég.

Kereskedelmi üzemben Magyarországon először a Vodafone indított HSPA+ szolgáltatást (tavaly nyáron), melynek lefedettsége jelenleg Budapest belvárosára koncentrál, a szolgáltató azonban márciusban azt ígérte, továbbfejleszti a HSPA+ lefedettséget, noha konkrét tervekkel ezidáig nem szolgált. Nem úgy, mint a T-Mobile, mely május elején közölte, még a nyárig 200 helyszínt fejleszt tovább a gyorsabb technológiának megfelelően, 2013-ra pedig a teljes 3G-s lefedettségi területen HSPA+ rendszerben szolgáltat majd az operátor.

Az LTE-re még várni kell

A Telenor ezzel a jelek szerint egyelőre nem tud élni azzal a lehetőséggel, hogy az országban elsőként biztosítson LTE-alapú szolgáltatást, holott erre a norvég tulajdonú operátornak van a legnagyobb esélye. Mint azt korábban megírtuk, a Telenor az 1800 MHz-es frekvenciasávban már most kétszer annyi frekvenciával rendelkezik mint riválisai, igaz, ahhoz, hogy ezt használni is tudja adatszolgáltatásra, hatósági jóváhagyás és törvénymódosítás is szükséges lehet.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 6. 21:03

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.