Szerző: Koi Tamás

2011. május 25. 14:21

A Telenoré lehet itthon az első 4G-szolgáltatás

Könnyen lehet, hogy miközben a T-Mobile és a Vodafone azon vitázik, melyik cégnek van gyorsabb mobilnet-szolgáltatása, a Telenor Magyarország a vártnál hamarabb előkészíti az LTE-hálózatának indulását, melynek a cég számára elvileg már csak jogi akadálya van.

Elképzelhető, hogy a Telenor mindkét riválisát megelőzve rövidesen kereskedelmi LTE-szolgáltatást indít Magyarországon - bár a szolgáltatás kezdeti lefedettsége várhatóan minimális lesz, ettől függetlenül a norvég tulajdonú operátor ezzel frappáns választ adhat a Vodafone-nak és a T-Mobile-nak, melyek jelenleg is azon vitáznak, melyikük tud gyorsabb mobilnetet biztosítani ügyfeleinek. A Telenor számára elsősorban jogi kérdés az LTE-szolgáltatás indulása, a szolgáltató ugyanis már most birtokában van olyan frekvenciáknak, melyekkel a jelenleginél lényegesen nagyobb sávszélességű szolgáltatást lehet nyújtani.

Nevető harmadik

A gyors hálózat fejlesztésének alapját az adhatja, hogy a mobilcég az 1800 MHz-es sávban évekkel ezelőtt kétszer annyi frekvenciát szerzett (részben koncesszióban, részben a 2004-es UMTS pályázat útján) mint a Vodafone, illetve a T-Mobile. A Telenor által megszerzett összesen 29,8 MHz-nyi frekvenciakeretből ráadásul 26,8 MHz egybefüggő blokkot alkot, ami a szolgáltató számára nagymértékben megkönnyíti a nagy sávszélességű adatszolgáltatások bevezetését.


Beszédes kampány, bár a szolgáltató tagadja, hogy köze lenne az LTE-hez

A mobilszolgáltatók az 1800 MHz-es frekvenciasávot jelenleg kizárólag beszédcélra hasznosíthatják, a 2009-ben kihirdetett új GSM-irányelv értelmében a nemzeti szabályozóhatóságoknak, illetve illetékes kormányszerveknek azonban lehetőséget kell biztosítaniuk arra, hogy az Európai Unióban működő operátorok mind a 900 MHz-es, mind az 1800 MHz-es sávban bevezethessenek mobil szélessávú szolgáltatást. A GSM-keretirányelv ugyan csak az UMTS-t nevesíti ezen technológiák közül, de bizonyos feltételekkel a tagállamok más technológiák bevezetésére is engedélyt adhatnak a szolgáltatóknak.

A három hazai mobilcég most legfőképpen erre a jogszabályi implementációra vár, a 3G-s hálózat lefedettségének számottevő növelése ugyanis csak a jelenleg szabad E-GSM sáv "belakásával" valósítható meg. A Telenor számára azonban az új keretirányelv beillesztése a hazai jogrendbe egyben azt is jelentheti, hogy a jelenleg kihasználatlan 1800 MHz-es sávban azonnal elindulhat a 3G-s, vagy LTE-szolgáltatás, amint az eredetileg GSM-szolgáltatásra kiírt koncessziós szerződést ennek megfelelően módosítják, illetve az UMTS pályázattal elnyert blokkrész esetében a cég megkapja a hatóságtól a szükséges keret-rádióengedélyt.

Hatalmas ziccer

Az 1800 MHz-es frekvenciasáv hullámterjedési mutatói ugyanakkor nem kedvezőbbek számottevően a 3G-s szolgáltatások által jelenleg is használt WCDMA 2100-as sávnál, így a Telenor számára sokkal kézenfekvőbb megoldásnak tűnik, ha a kihasználatlan kapacitásokat új generációs szolgáltatások bevezetésére hasznosítja. Mindezt megvalósíthatja akár úgy is, hogy a jelenleg hangátvitelre használt frekvenciasáv egy részét átcsoportosítja adatátviteli célra (feltéve, hogy ezzel a hangszolgáltatás minősége nem romlik), ami az egyik kulcsa lehet a hálózaton elérhető sávszélesség növelésének.

A Telenor így a rendelkezésére álló, összefüggő 26,8 MHz-nyi frekvenciaszeletből adott esetben akár 20 MHz-et is allokálhat az LTE számára - ilyen frekvenciakerettel a megfelelő eszközök segítségével másodpercenként több száz megabites sávszélesség is kisajtolható a rádiós hálózatból. Hasonló rendszerekkel nemzetközi szinten is van már tapasztalat: ugyanezzel a technológiával szolgáltat Lengyelországban a CenterNet és a Mobyland konzorciuma, mely a világon elsőként indított az 1800 MHz-es sávban LTE-szolgáltatást tavaly szeptemberben. A Telenor csoport számára az LTE amúgy egyáltalán nem ismeretlen technológia, a cég éppen tavaly év végén indította el új generációs hálózatát Svédországban.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ahhoz, hogy a Telenor a meglévő frekvenciákon LTE-alapú szolgáltatást üzemeltethessen, a hatósági jóváhagyáson túl természetesen szükséges a hálózati eszközök cseréje is, ez a folyamat ugyanakkor már idén áprilisban elkezdődött (a maghálózati elemek cseréje ennél is korábban elindult). A szolgáltató ehhez a ZTE-t választotta beszállítópartnernek, a kínai cég pedig olyan bázisállomás-elemeket szállít az operátornak, melyek LTE-képesek, és szoftveresen konfigurálhatók, vagyis a technológia bevezetése pusztán a rádiós hálózati oldalt tekintve minimális többletmunkával járna.

Vannak azért buktatók

Ahhoz azonban, hogy a Telenor nagyszámú ügyfélnek is tudjon LTE-szolgáltatást biztosítani, a gerinchálózatot, illetve a felhordóhálózatot is fel kell készíteni a feladatra. A nagyvárosokban, valamint a fővárosban ez alighanem kevesebb problémát fog okozni, valószínű ugyanakkor, hogy a 4G-s szolgáltatás által biztosított maximális sávszélességet a nemzetközi gyakorlathoz igazodva a kapacitás-kihasználás optimalizálása érdekében korlátozni fogja a szolgáltató.


ZTE MF820D modem - LTE-képes megoldás 1800, 2100 és 2600 MHz-en

A rádiós oldal és a maghálózat felkészítése mellett a Telenornak LTE-képes végberendezésekhez is hozzá kell juttatnia azokat az ügyfeleket, akik előfizetnének a gyorsabb mobilinternetre. A szolgáltató számára alighanem ez lesz az egyik legnagyobb kihívás, az 1800 MHz-en is működő, LTE-vel kompatibilis modemek ugyanis ritkák mint a fehér holló, igaz, a hálózatot építő ZTE választékában már szerepel ilyen terminál is.

A fentieket összegezve kijelenthető, hogy a több országban is 4G-s szolgáltatásnak hívott LTE magyarországi bevezetése kapcsán az idő egyértelműen a Telenornak dolgozik. A cégnek nem kell ugyanis pályázaton vagy árverésen részt vennie ahhoz, hogy elindítsa a szolgáltatást, ráadásul a riválisoknak feltételezhetően az idén esedékes árverés után sem lesz a birtokukban olyan frekvenciamennyiség, amivel stabil, nagy sávszélességű LTE-szolgáltatást lehetne indítani.

Lapunk megkereste a vállalatot az 1800 MHz-es frekvenciasávra vonatkozó tervekkel kapcsolatban, a Telenornál későbbre ígértek választ.

a címlapról