Szerző: Dojcsák Dániel

2011. május 30. 17:12

Itthon is kapható az első 3D kijelzős LG mobil

Hamarosan itthon is kapható az LG Optimus sorozat legérdekesebb tagja, az első 3D-s kijelzővel szerelt androidos okostelefon. A magyar piacon elsőként a T-Mobile kínálatában jelenik meg az eszköz.

Első alkalommal Barcelonában, a Mobile World Congressen mutatta be a szemüveg nélkül is 3D-s képet adó androidos okostelefonját az LG, május végétől pedig világszerte meg is lehet vásárolni a csodabogarat. A mobil kétmagos processzorral érkezik, a hátlapon pedig kamerából is kettő van, aminek köszönhetően nem csak a megjelenítés, de a képrögzítés is térbeli lehet. Az Optimus 3D alapesetben 1080p-ben vesz fel filmet, 3D-ben pedig 720p felbontásban képes videót rögzíteni, fotókat viszont maximum 5 megapixeles felbontással készít.

Nagy teljesítmény, rövid akkumulátoros üzemidő

A mobil teljesítményét egy Texas Instruments OMAP4430 chipset biztosítja, amelyben két ARM Cortex-A9 processzormag és PowerVR SGX540 grafikus mag dolgozik. Rendszermemóriából 512 megabájt, belső tárhelyből pedig 8 gigabájt jutott a telefonba, az operációs rendszer pedig gyárilag az Android 2.2 "Froyo" , ami azonnal frissíthető lesz 2.3-as Gingerbreadre. A specifikáció többi részében megegyezik az összes többi csúcskategóriás okostelefonnal, ami a csatlakozási lehetőségeket, az androidos kiegészítőket és a szenzorokat illeti.

A biztos negatívumok között az első tesztek az akkumulátoros üzemidőt emelik ki, ugyanis az 1500 mAh-s telep a 3D-s kijelzőt nem túl sokáig képes meghajtani, arról nem is beszélve, hogy a térhatású képhez a processzor és a grafikus mag is jobban meg kell izzadjon. A kijelző egyébként egy 3D-s LCD, ami a polarizációval éri el a térhatást. Ez azt jelenti, hogy a térhatáshoz ugyan szemüveg nem kell, de csak és kizárólag akkor működik, ha a kijelző pontosan szemben van a felhasználóval, ha akár kicsit is elforgatjuk, akkor a térhatás megszűnik.

A korai tesztek szerint az LG Optimus 3D-n való játék, illetve a térhatású fotók készítése és visszanézése jó móka, sokkal közelebb áll a valósághoz, mint a manapság kapható 3D-s tévék. A játék lehet az egyik olyan pont, ami eladja majd az eszközt, az erre a kijelzőre optimalizált programok ugyanis igen látványosak. A térbeli kép adott esetben kiemelkedik a kijelző síkjából, s például az életerő csík, illetve a gombok felül lebegnek, de az irányítandó karakter is gyakran elhagyhatja a megszokott dimenziókat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Túlságosan belemerülni utazás közben viszont nem lehet a térhatású játékba, az új technológia zabálja az akkumulátoridőt, illetve az LCD képe fényes, világos környezetben nehezen látható. A barcelonai kiállított modellt anno kézbe véve, az volt a véleményünk, hogy önmagában is egy ízléses mobilról van szó, de nehéz megszokni, hogy jóval vaskosabb a mostani csúcsmodelleknél. A térhatású kép a menükben egyelőre nem jelenik meg, bár sok értelme nem is lenne, játékok közül pedig kevés van, amivel igazán jól ki lehetne használni. Az Optimus 3D viszont képes a 3D-s tartalmat egy arra alkalmas televízió felé is továbbítani, s lehetséges játszani vagy filmet, fotókat nézni egy 3D-képes, de szemüveget igénylő tévén is. Az átvitel LG tévék felé biztosan működik, más eszközzel még nem volt alkalmunk kipróbálni.

A T-Mobile a következő napokban kezdi forgalmazni az eszközt, árakról, választható előfizetésekről azonban még nem esett szó az Optimus 3D kapcsán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról