Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Itthon is kapható az első 3D kijelzős LG mobil

Dojcsák Dániel, 2011. május 30. 17:12
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hamarosan itthon is kapható az LG Optimus sorozat legérdekesebb tagja, az első 3D-s kijelzővel szerelt androidos okostelefon. A magyar piacon elsőként a T-Mobile kínálatában jelenik meg az eszköz.

Első alkalommal Barcelonában, a Mobile World Congressen mutatta be a szemüveg nélkül is 3D-s képet adó androidos okostelefonját az LG, május végétől pedig világszerte meg is lehet vásárolni a csodabogarat. A mobil kétmagos processzorral érkezik, a hátlapon pedig kamerából is kettő van, aminek köszönhetően nem csak a megjelenítés, de a képrögzítés is térbeli lehet. Az Optimus 3D alapesetben 1080p-ben vesz fel filmet, 3D-ben pedig 720p felbontásban képes videót rögzíteni, fotókat viszont maximum 5 megapixeles felbontással készít.

Nagy teljesítmény, rövid akkumulátoros üzemidő

A mobil teljesítményét egy Texas Instruments OMAP4430 chipset biztosítja, amelyben két ARM Cortex-A9 processzormag és PowerVR SGX540 grafikus mag dolgozik. Rendszermemóriából 512 megabájt, belső tárhelyből pedig 8 gigabájt jutott a telefonba, az operációs rendszer pedig gyárilag az Android 2.2 "Froyo" , ami azonnal frissíthető lesz 2.3-as Gingerbreadre. A specifikáció többi részében megegyezik az összes többi csúcskategóriás okostelefonnal, ami a csatlakozási lehetőségeket, az androidos kiegészítőket és a szenzorokat illeti.

A biztos negatívumok között az első tesztek az akkumulátoros üzemidőt emelik ki, ugyanis az 1500 mAh-s telep a 3D-s kijelzőt nem túl sokáig képes meghajtani, arról nem is beszélve, hogy a térhatású képhez a processzor és a grafikus mag is jobban meg kell izzadjon. A kijelző egyébként egy 3D-s LCD, ami a polarizációval éri el a térhatást. Ez azt jelenti, hogy a térhatáshoz ugyan szemüveg nem kell, de csak és kizárólag akkor működik, ha a kijelző pontosan szemben van a felhasználóval, ha akár kicsit is elforgatjuk, akkor a térhatás megszűnik.

A korai tesztek szerint az LG Optimus 3D-n való játék, illetve a térhatású fotók készítése és visszanézése jó móka, sokkal közelebb áll a valósághoz, mint a manapság kapható 3D-s tévék. A játék lehet az egyik olyan pont, ami eladja majd az eszközt, az erre a kijelzőre optimalizált programok ugyanis igen látványosak. A térbeli kép adott esetben kiemelkedik a kijelző síkjából, s például az életerő csík, illetve a gombok felül lebegnek, de az irányítandó karakter is gyakran elhagyhatja a megszokott dimenziókat.

Túlságosan belemerülni utazás közben viszont nem lehet a térhatású játékba, az új technológia zabálja az akkumulátoridőt, illetve az LCD képe fényes, világos környezetben nehezen látható. A barcelonai kiállított modellt anno kézbe véve, az volt a véleményünk, hogy önmagában is egy ízléses mobilról van szó, de nehéz megszokni, hogy jóval vaskosabb a mostani csúcsmodelleknél. A térhatású kép a menükben egyelőre nem jelenik meg, bár sok értelme nem is lenne, játékok közül pedig kevés van, amivel igazán jól ki lehetne használni. Az Optimus 3D viszont képes a 3D-s tartalmat egy arra alkalmas televízió felé is továbbítani, s lehetséges játszani vagy filmet, fotókat nézni egy 3D-képes, de szemüveget igénylő tévén is. Az átvitel LG tévék felé biztosan működik, más eszközzel még nem volt alkalmunk kipróbálni.

A T-Mobile a következő napokban kezdi forgalmazni az eszközt, árakról, választható előfizetésekről azonban még nem esett szó az Optimus 3D kapcsán.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.