Szerző: Koi Tamás

2011. május 30. 12:02

Rekordalacsony roaming percdíjak várhatók júliustól

Július elsejétől várhatóan minden eddiginél olcsóbb percdíj mellett használhatják mobiltelefonjaikat a magyarok az Európai Unió országaiban. A 2007-ben hatályba lépett, az eurotarifát szabályozó rendelet idén utoljára kötelező díjcsökkentést ír elő a szolgáltatóknak.

Valamivel több mint egy hónap múlva várhatóan ismét csökkenni fognak a hazai mobilszolgáltatók percdíjai az Európai Unió tagállamaiba irányuló barangolás (roaming) során. A díjcsökkentést egy 2007-ben született, az úgynevezett eurotarifát megállapító uniós rendelet szabályozza, mely későbbi módosításai révén a beszédtarifák mellett az adatroaming és az SMS-roaming árszintjét is megszabta. Ez a rendelet jövő nyáron hatályát veszti, egyelőre nem tudni biztosan, mi veszi majd át a helyét, de minden valószínűség szerint további árcsökkentést vár majd el az Unió.

Nem mindig jelentett árcsökkentést

Bár a roamingtarifa uniós szintű hatósági szabályozása egyértelműen azt a célt szolgálta, hogy a barangolás kiskereskedelmi költségei csökkenjenek, a rendelet valójában csak azokban az országokban garantált évről évre csökkenést, melyek az adott időszakban tagjai voltak az eurozónának. A jogszabály ugyanis a percdíjak esetében a nettó kiskereskedelmi árat euróban jelöli ki, melyet az aktuális fordulónap (ez 2009 óta július első napja) előtti egy hónappal érvényes árfolyam alapján kell átváltani.

Ez a kalkulációs módszer 2009-ben a magyarországi szolgáltatók roamingtarifáinak emelkedéséhez vezetett, melyet az egy évvel korábbi állapothoz képest jelentősen megdrágult euró mellett az akkori áfaemelés is kiváltott. Bár az idén júliustól érvényes roamingdíjak még nem ismertek, a jelenleg érvényes, nagyjából 270 forintos euró középárfolyamot alapul véve szinte biztosan kijelenthető, hogy az eurotarifa jelentős mértékben csökkenni fog július 1-től.


Az árak forintban értendők, áfával növelve. Az idei árváltozás becsült érték!
HWSW-grafika

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A mobilszolgáltatók ettől az időponttól maximum nettó 0,35 eurót számlázhatnak hívásindítás, és 0,11 eurót a hívásfogadás után az uniós tagországokban, vagyis ha mai árfolyamon váltanák át a díjakat forintra, mindez a HWSW kalkulációi szerint körülbelül 117,66 forintos hívásindítási és 37 forintos hívásfogadási percdíjat eredményezne. A számlázás feltételei változatlanok maradnak, vagyis hívásindításnál fél perc után, hívásfogadásnál pedig a kezdetektől másodperc alapú számlázást kell alkalmazniuk a szolgáltatóknak.

A jelenleg érvényben lévő árak (hívásindításnál percenként 134,32 forint, hívásfogadáskor 51,66 forint) a tavaly május végi, több mint 286 HUF/EUR árfolyam alapján lettek kalkulálva, vagyis a mostani árcsökkentést a tavalyihoz képest olcsóbbá vált euró, illetve a hatósági díj csökkentése együttesen eredményezi. Az SMS-küldés hatósági díja nem változik, az árfolyamváltozás azonban itt is érinti a hazai árakat: egy SMS elküldése az uniós országokból július 1-től pontosan annyiba fog kerülni, mint egy percnyi fogadott hívás, vagyis várhatóan bruttó 37 forint lesz majd a szöveges üzenet.

Adatroamingnál kisebb a siker

Travel & Surf

A T-Mobile ma jelentette be, hogy július 1-től bevezeti a Travel & Surff roaming-opciókat. A Travel & Surf S, M és L csomagok 10, 50 és 250 megabájtnyi adatforgalmi keretet tartalmaznak rendre 690, 1990 és 10590 forintért. Előbbi kettő napidíjas rendszerű, utóbbi egy hétig érvényes.
Mindhárom opció 29 országban használható (az  uniós tagországok mellett Norvégiában, Lichtensteinben és Izlandon).

Július 1-től tovább csökken majd az uniós adatroaming nagykereskedelmi ára is. 2009-ben a szolgáltatók legfeljebb 1 eurót számlázhattak egymásnak megabájtonként, 2010-ben ez 0,80 euróra csökkent, idén júliustól pedig 0,50 euróban lett maximálva 1 megabájt adat nagykereskedelmi ára. A szolgáltatókat ezen a téren valamivel lazábban szabályozta az EU, ez meg is látszik az általános tarifákon: Egy Vodafone-ügyfél jelenleg például ugyanennyi adatroaming-forgalomért a normál tarifa szerint 1850-2340 forintot fizet (a számlázás 100 kilobájtos egységekben történik), azaz a jelenleg érvényes 80 eurócentes nagykereskedelmi árnak esetenként több mint a tízszeresét számlázza neki tovább a szolgáltató. A T-Mobile-nál és a Telenornál az alapárak jóval kedvezőbbek, ott 1 megabájtnyi forgalom az EU-s tagországokon belül 600 forintba kerül - ez azonban még így is a nagykereskedelmi ár többszöröse.

A szolgáltatók közül a Vodafone májustól kínál kedvezményes adatroaming-opciót ügyfeleinek, a T-Mobile pedig július 1-től teszi elérhetővé azokat a kedvezményeket, melyeket a Deutsche Telekom a teljes vállalatcsoportra nézve bevezet a nyártól. Az operátorok az adatroaming mellett a beszédhívásokra is kínálnak különféle kedvezményes lehetőségeket (pl. Vodafone Passport, Telenor Roaming Hívó).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról