:

Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 8. 16:04

Lengyelországban elindult az LTE

Lengyelországban is elrajtolt az első LTE technológiájú kereskedelmi mobilszolgáltatás. A rendkívül korai bevezetés mind műszakilag, mind piaci szempontból eltér a szokásos gyakorlattól. Év végére már a lengyel lakosság ötödét lefedheti a villámgyors technológia.

A mind Lengyelországban, mind a kelet-európai blokkban első, a világon pedig negyedik kereskedelmi LTE-bevezetés mögött a nemzetközi piac számára ismeretlen CenterNet és Mobyland konzorciuma áll. A cégek nevei valószínűleg a legtöbb lengyel számára sem mondanak sokat, mivel nincsenek a domináns operátorok között, és kevés ügyféllel rendelkeznek. Miközben más országokban a helyi inkumbensek uralják a terepet és állnak az LTE-bevezetések élén, addig a Mobyland és a CenterNet a nagy mobilszolgáltatók kihívói, és az elmúlt években azon dolgoztak, hogy megelőzzék a tízmilliós előfizetői táborokkal rendelkező négy óriást, amelyek az Orange, Plus. Era és Play márkaneveken működnek. A cégek nemrég az Aero2 kezébe kerültek, amely 3G-hálózattal és LTE-licenccel is rendelkezik, így erejüket egyesítve potens kihívók lehetnek.

A felek jelenleg 355 bázisállomás bekapcsolására adták le igényüket a hatóságnál, amelyet várakozásaik szerint holnap meg is kapnak a kierjedt kereskedelmi üzem elindításához. A rövidtávú célkitűzés az, hogy év végéig összesen 700 bázisállomást üzemeltessenek, amivel mintegy 7 millió lakost fedhetnének le. A tervek értelmében az ezt követő fázisban jönnének a kevésbé sűrűn lakott települések, hogy országos lefedettséget építsenek ki, a lakosság nagyobb részét elérve. A cél elsősorban a nagyok és a vezetékes telkók által kevésbé jól kiszolgált területeken történő megjelenés szélessávú mobilinternet-infrastruktúrával. Az LTE hálózat elérhető lesz nagykereskedelmi konstrukcióban kisebb telkók számára is, hogy a lehető legnagyobb kihasználtságot érjék el az üzemeltetők.

Amellett, hogy piaci kihívókról van szó, ami éles versengést vetít előre, az alkalmazott megoldás műszakilag is eltér a jelenleg üzemelő többi három, valamint a közeljövőben élesedő több tucat LTE hálózattól. A magyarázat, hogy CenterNet és a MobyLand akár több mint egy évvel is meg tudja előzni nagy riválisait, hogy a hagyományosan a GSM hálózatok számára allokált 1800 megahertzes tartományt használja fel a negyedik generáció előszobájának számító LTE számára. Ezzel nem kellett megvárni a tipikusan 2,6 gigahertzes spektrum aukcióját, valamint annak kiosztását, ami nemcsak rengeteg pénzbe, időbe telt volna, de a hatalmas versengés miatt a siker esélye is kisebb.

Ez a világ első 1800 megahertzes tartományban üzemelő kereskedelmi LTE hálózata, amely ráadásul 20 megahertzes szélességű sávot használhat a magas átviteli sebességek és báziskapacitás elérése érdekében. Az ehhez szükséges engedélyeket még 2007 novemberében nyerték el a cégek, a berendezéseket a Huawei szállítja, amelynek egy rendkívül jó korai referenciát ad lengyel bevezetés a további európai terjeszkedésekhez. A hálózat névleges kapcsolódási sebessége, legfeljebb 153 Mbps, 48 Mbps feltöltés mellett, ami később 326/86 Mbps sebességűre frissítenek - ez a kapacitás azonban sok felhasználó között oszlik meg. Az LTE egy későbbi szoftverfrissítéssel technológiai alapot szolgáltat az LTE Advanced szolgáltatás bevezetésére, amely már megfelel a 4G mobilhálózat követelményeinek, és 1 Gbps névleges kapacitást biztosít.

Magyarországon az LTE bevezetés előtti kemény akadály a hatósági engedélyezés. A hazai mobilszolgáltatók által telepített új bázisállomások már LTE technológiával felvértezettek, azonban jelenleg inaktív ez a képességük, és GSM/UMTS üzemmódokban szolgáltatnak csak. Az aktiváláshoz mindössze egy szoftverfrissítés volna szükséges. Ehhez azonban hatósági engedélyezés kell, amely jelenleg még folyamatban van, egészen pontosan az új frekvenciakiosztással kapcsolatos tervek egyelőre még a nyilvános vita fázisában tartanak, és a digitális átállással, valamint az úgynevezett GSM refarminggal, kapcsolódik össze.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.