:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 25. 10:07

Újra kelendőek a drágább szerverek

Hosszú kínszenvedés után végre nőtt a RISC/UNIX szerverek forgalma, amire majd három éve nem volt példa, közölte az IDC piackutató vállalat. Az eladások derekát azonban továbbra is az x86-os gépek adják, négy szerverből hármon Windows fut.

Nekiiramodott a szerverpiac az első negyedévben, a forgalom 12,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit és 11,9 milliárd dollárt tett ki, jelentette be az IDC piackutató vállalat. Sorozatban ez volt az ötödik negyedév, amikor nőttek az eladások, de már nem csak az x86-os szegmens, hanem a RISC/UNIX rendszerek forgalma is felpörgött. A leszállított gépek száma is nőtt, de csak 2,5 százalékkal, így 1,9 millió darabot tett ki, vagyis a kereslet a nagyobb teljesítményű, drágább gépek felé tolódott el.

Végre felpörgött a UNIX-piac is

A 2008 végén lecsapó pénzügyi és gazdasági válság befékezte a szervereladásokat, de a körülmények javulásával a szervezetek ismét elkezdtek új gépekre költeni. Ahogy azt várni lehetett, először az x86-os szerverek forgalma pörgött fel, de az idei első negyedévben végre a RISC/UNIX szegmens is növekedést mutatott, amire közel három éve nem volt példa. Az IDC számai alapján a volumen szegmens, vagyis a 25 ezer dollárnál olcsóbb szerverek forgalma 8,7 százalékkal nőtt éves szinten, a középkategória (25-250 ezer dollár) 28,3 százalékos bővülést mutatott be, a csúcskategóriában realizált gyártói bevétel pedig 14,2 százalékkal múlta felül a tavalyi első negyedévét.

"Jelentős szerverinfrastruktúra-frissítések zajlottak minden régióban a negyedév során" - mondta a számok kapcsán matt Eastwood, az IDC vezető elemzője. "Noha a közszféra gyengült, a hosztingszolgáltatók, kis- és középvállalatok és nagyvállalatok körében világszerte erős volt a kereslet. Sorozatban ez volt a negyedik negyedév, amikor kétszámjegyű százalékos növekedést ért el a piac, ahogy a fellendülés az x86 szerverekről közel három év után átterjedt a középkategóriás UNIX és a csúcskategóriás mainframe szegmensre."  A Nagy Kék sorozatban harmadik negyedévben tudott 1 milliárd dollár feletti bevételt elérni mainframe-eladásokból, a tavalyi első negyedévhez képest 41 százalékkal bővült a forgalma - a magyarázat a tavaly bemutatott zEnterprise 196 sikere.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A recesszió a nagyobb, drágább szerverek szegmensét csak később érte el, de sokkal nagyobbat is ütött rajta. Az IT-büdzsék kényszerű megvágása után sok szervezet rá volt kényszerítve, hogy átgondolja infrastruktúra-stratégiáját és a drágán üzemeltethető RISC/UNIX rendszereinek legalább egy részét x86/Windows vagy x86/Linux gépekkel helyettesítse, a frissítéseket, új vásárlásokat pedig elhalassza. Az idei első negyedévben hosszú idő után végre nőtt a RISC/UNIX szerverek forgalma, méghozzá 12,5 százalékkal, de a szegmens még így is csak 2,6 milliárd dollárt tett ki. Mindhárom nagy szereplő (IBM, HP, Oracle) növelni tudta az eladásait a tavalyi első negyedévhez képest, derül ki az IDC adataiból.

Továbbra is az x86-os szerverek adják a piac nagyját, mind darabszámot, mind pedig árbevételt tekintve, a szegmens 7,9 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, 12 százalékkal többet mint egy éve. Az x86-os szervereken továbbra is a Windows a legnépszerűbb operációs rendszer, a windowsos szerverek összesített forgalma 5,8 milliárd dollár volt, ami a teljes szerverpiacnak majdnem a fele - igaz, a redmondiak operációs rendszerével telepített gépek piaca csak 10 százalékkal bővült éves szinten. Az eladott windowsos gépek száma 1,4 millió darabot tett ki, vagyis a teljes szerverpiac közel háromnegyedét. A linuxos szerverek eladásai eközben 16,6 százalékkal emelkedtek és 2 milliárd dollárra rúgtak.

Nem tudta befogni a HP-t az IBM

A gyártók versenyét a HP nyerte, a vállalat ProLiant szerverei továbbra is rendkívül jól fogynak és az Itanium-alapú Integrity vonal is beerősített az első negyedévben, így a kalifornai cég szerverpiaci forgalma 3,75 milliárd dollár volt, ami a teljes piac 31 százaléka. Az IBM a mainframe-ei és UNIX-szerverei iránti kereslet növekedése miatt több mint 22 százalékkal emelkedő szerverpiaci bevételt ért el, de még így sem tudta befogni a HP-t, részesedése 29 százalék, forgalma 3,5 milliárd dollár volt - a háttérben valószínűleg az áll, hogy a Nagy Kék egyre inkább kivonulni látszik az olcsó tömegszerverek területéről.

A harmadik legnagyobb szervergyártó bevétel alapján a Dell volt, amely kizárólag x86-os gépeket értékesít, ennek megfelelően bevétele jelentősen elmarad a HP-tól és az IBM-től, illetve a RISC/UNIX és mainframe kategória iránt ébredő keresletből sem tudott profitálni. A Dell a negyedév során 9,7 százalékkal 1,86 milliárd dollárra növelte szerverpiaci forgalmát, részesedése 15,6 százalékra apadt. Stabilizálódik az Oracle piaci pozíciója is, amely a Sun felvásárlása körüli bizonytalanság közepette vevőinek jó részét elvesztette. A vállalat 773 millió dolláros forgalmat bonyolított a szerverpiacon, ami 6,5 százalékos részesedés megszerzésére volt elég - a jó hír, hogy az eladások némileg a piaci átlag felett növekedtek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.