Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 20. 11:04

Abu Dhabiban épít új gyárat a Globalfoundries

2012-ben kezdődik meg a Globalfoundries új félvezetőgyárának építése Adu Dhabiban, mondta a Bloombergnek Sami Issa, a szerződéses félvezetőgyártó vállalat többségi tulajdonosának, az Advanced Technology Investment Companynak a helyi vezetője.

Az AMD félvezetőgyártási tevékenységének leválasztásából létrehozott Globalfoundries idén mintegy 5,5 milliárd dollárt fordít tőkeberuházásra - ennyit csak a legnagyobb chipgyártók, a TSMC, az Intel, illetve a Samsung költenek. Az 5,5 milliárd dollárból 3 milliárdot az Advanced Technology Investment Company (ATIC) fedez, amely az év végére szinte egyedüli tulajdonosa lesz a chipgyártónak, tulajdonrésze meg fogja haladni a 90 százalékot. Az összeg a drezdai és a szingapúri üzemek bővítése mellett a New York-i létesítmény építését fedezi, írja a Bloomberg.

Drezdában két gyárral (Fab 36, Fab 38) rendelkezik a cég, amelyeket az AMD-től "örökölt" meg, ezekhez egy harmadikat épít. A 10 ezer négyzetméteres tiszta területtel rendelkező új gyár havi 80 ezer szilíciumszeletre növeli Drezda kibocsátását. A már meglévő infrastruktúra kihasználásával a Globalfoundries gyorsan termelésbe kívánja vonni az új üzemet, ahol 45, 40 és 28 nanométeres félvezetőtechnológiával szolgálnák ki az ügyfeleket - az elképzelések szerint már 2011-ben megkezdődhet a termelés.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

New Yorkban 2009-ben kezdődött meg egy új chipgyár építése, a beruházás értéke meghaladta a 4 milliárd dollárt. A tervek szerint idén megkezdődik a próbagyártás, egyelőre 32 nanométeres csíkszélességgel, majd később jöhet az átállás 22 nanométere. Az AMD korábban azt közölte, 2012-ben beindulhat a 22 nanométeres lapkák tömegtermelése New Yorkban, azonban erre gyakorlatilag nulla az esély, mivel a cég még csak az első 32 nanométeres chipek piacra dobására készül és a 22 nanométeres technológiájának készültségi állapotáról egyelőre semmit sem tudni (az Intel 2009 szeptemberében mutatta be első 22 nanométeres chipjeit és az év vége előtt beindítja a tömegtermelést).

Az Egyesült Arab Emirátusoknak régóta célja, hogy gazdaságát függetlenítse az olajtól, ezért már évek óta lépéseket tesz annak érdekében, hogy a Közel-Kelet gazdasági és csúcstechnológiai központjává váljon, afféle helyi Szilícium-völgyként. Ennek jegyében Abu Dhabiban 6-8 milliárd dolláros beruházással épül fel a Globalfoundries új üzeme, a gyárnak otthont adó épületet 2012-ben kezdik el építeni, majd a félvezetőgyártó berendezések telepítése és tesztelése után 2015-ben indul be a chipek sorozatgyártása. A 6-8 milliárd dolláros befektetésből kiindulva valószínűleg ez lesz a Globalfoundries legnagyobb félvezetőgyára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról