Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 11. 14:33

Az idősebbek frissítik leghamarabb a Windowst

A magyar internetezőknek csak kevesebb mint fele telepíti azonnal a Windowshoz érkező frissítéseket, több mint negyedük pedig egyáltalán nem tartja frissen az operációs rendszert, derül ki az ESET biztonsági cég megbízásából az NRC által készített reprezentatív felmérésből.

Az ESET megbízásából készített kutatás szerint a magyar internetezőknek csak 48 százaléka telepíti azonnal a frissítést, amikor értesítést kap róla, 25 százalék viszont heteket vár - ez alatt az idő alatt ugyanúgy ki van téve az esetleges támadásoknak. A frissítést egyáltalán nem telepítők fele azt állítja, nem ért hozzá, közel negyedét nem érdekli a dolog, ötöde pedig úgy nyilatkozott, nincs lehetősége a frissítésre. A nők 20 százaléka azért nem törődik a frissítésekkel, mert nem ért a kérdéshez, míg a férfiak közül a legtöbben azért nem telepítik a javításokat, mert nem érdekli őket a dolog.

A statisztikákban mélyebbre ásva érdekes adatok derülnek ki: akik leginkább naprakészen tartják a gépüket és azonnal telepítik a patcheket, az 50-69 éves alapfokú végzettségű budapesti férfiak, noha a legtöbben valószínűleg úgy gondolnák, hogy a fiatalok sokkal jobban tisztában vannak a patchelés szükségességével és a kockázatokkal. Az életkor szerinti statisztikák ennek épp az ellenkezőjét mutatják, a legfiatalabb korosztály (18-29) hajlandósága a legkisebb az azonnali frissítésre, ők inkább néhány hetet kivárnak, mire telepítik a javításokat.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

"A szoftvergyártók az elmúlt években rengeteget tettek azért, hogy a szükséges frissítések automatikusan települjenek a számítógépekre, de ez sajnos csak akkor igaz, ha a felhasználó nem akadályozza meg a frissítés folyamatát" - vélekedik Kiss Zoltán Gergő, az ESET biztonsági tanácsadója, aki szerint sokszor azok az internetezők kapcsolják ki a frissítéseket, akik még mindig a Windows egy régebbi, feltört verzióját használják.

A magyarországi vírustoplistát régóta a Conficker vezeti, amely egy 2008 októbere óta, vagyis két év fél éve befoltozott Windows-sebezhetőséget használ ki. A kártevő az MS08-067 jelölésű biztonsági kiadás által kezelt Windows-résen keresztül terjed, de képes a belső hálózati megosztást, és USB-s tárolókat is használni önmaga terjesztéséhez. A hiba a hálózati erőforrások kezeléséért felelős Windows Server szolgáltatásban húzódik meg, mely megfelelően megtervezett kommunikációval támadható túlcsordulásos technikával - különösen a belső hálózatok veszélyeztetettek, ha bejut a féreg egy belső gépre. A hiba meglétére maga a Microsoft is úgy eszmélt rá, hogy a cég biztonsági szoftvere ártó kódra bukkant windowsos gépeken. A cég akkor rendkívüli hibajavítást adott ki a sérülékenységre.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról

haláleset

1

Meghalt a Samsung elnöke

2020. október 26. 12:08

A vitatott módszereiről híres vezetőt 78 éves korában, többéves kórházi ápolás után érte a halál.