Szerző: Koi Tamás

2011. május 3. 10:11

Újabb adatlopási botrány a Sonynál

Kezd egyre kínosabbá válni a Sonyt érintő adatlopási ügy: kiderült, hogy a PlayStation Network mellett a Sony Online Entertainment adatbázisát is feltörték. 25 millió felhasználó személyes adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe.

Immár több mint százmillió feletti a száma azoknak a személyes adatokat is tartalmazó felhasználói fiókoknak, melyeket az elmúlt hetekben loptak el a Sony online rendszereiből. A japán vállalatot ért átfogó támadás eredményeképpen ellopták a mintegy 77 millió PlayStation Network regisztrációból álló adatbázist, emellett a cég tegnap beismerte, hogy a Sony Online Entertainment (SOE) 25 milliós felhasználói adatbázisa is illetéktelen kezekbe kerülhetett.

Ooops, I did it again!

A vállalat ezért tegnap határozatlan időre leállította a zömében multiplayer-játékok (pl. Everquest) által közös platformként használt szolgáltatást, melynek biztonsági rendszerét egy külső szakértőcég bevonásával igyekszik megerősíteni. A Sony azt is közölte, a vizsgálatok alapján biztosnak látszik, hogy egy régebbi, 2007-es adatbázisból csaknem 13 ezer, zömében európai kibocsátású bankkártya adatát is megszerezték a bűnözők.

Az ügy igazi pikantériája, hogy a Sonynál a jelek szerint csaknem két hétig észre sem vették a betörést, az AP hírügynökség úgy tudja, hogy a SOE San Diegó-i szervere elleni támadást áprliis 16-án és 17-én hajtották végre, pár nappal a PlayStation Networköt ért támadás előtt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a két eset közt milyen összefüggés lehet, könnyen elképzelhető, hogy a betöréseket ugyanazok a bűnözők hajtották végre.


DC Universe Online - szuperhősök a hekkerek kezében

Amint arról korábban beszámoltunk, a Sony április 19-én este kénytelen volt leállítani a PlayStation konzoljátékok, valamint bizonyos szórakoztatóelektronikai készülékek által használt PlayStation Network online szolgáltatást, miután kiderült, hogy a rendszer védelmét feltörték, és illetéktelenek hozzájutottak a nagyjából 77 millió felhasználó személyes adatát tartalmazó adatbázishoz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A japán multi csak napokkal később ismerte el a betörést, ezzel együtt felhívta a felhasználók figyelmét, hogy a különböző online szolgáltatásoknál használt jelszavaikat, bejelentkezési adataikat a biztonság kedvéért változtassák meg. A vállalat felsővezetői éppen két napja álltak ki Tokióban a nyilvánosság elé - a japán vállalati tradícióknak megfelelően szégyenkezve, főhajtva kértek bocsánatot a cserbenhagyott felhasználóktól.

Lesz kárpótlás

A május elsején tartott sajtótájékoztatón többek közt az is elhangzott, hogy a Sony a héten kezdi fokozatosan visszakapcsolni a PlayStation konzolok online szolgáltatásait, ám a teljes rendszervisszaállítás heteket vesz majd igénybe, így például a PlayStation Store online áruház vélhetően csak május végén nyílhat meg újra. A Sony közölte, a kiesés miatt mindenképpen kompenzálni fogja a felhasználókat, egy hónapnyi ingyen PlayStation Plus eléréssel (ez a szolgáltatás hazánkból nem érhető el).

A PlayStation Networknek a HWSW birtokába jutott információk szerint csaknem harmincezer Magyarországról regisztrált felhasználója van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról