Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

A chipgyártás húzta le a Samsung számait

Bodnár Ádám, 2011. április 29. 11:54
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A mobiltelefonos üzletág jó teljesítménye sem tudta megmenteni a Samsungot: a memóriachipek és a lapostévék árának összeomlása miatt a vállalat profitja harmadával zuhant egy év alatt. A szórakoztatóelektronikai részleg végre megint nyereséges.

hirdetés

Éves szinten 7 százalékkal 37 billió koreai wonra, azaz mintegy 34,5 milliárd dollárra emelkedett a Samsung Electronics forgalma az első negyedévben, de a memóriapiac és a lapostévék árzuhanása miatt a vállalat profitja harmadával csökkent, és így 2,8 billió wont, mintegy 2,6 milliárd dollárt tett ki.

A dél-korea elektronikai óriásnál a mobiltelefonos üzletág lendülete töretlen: a Samsung éves szinten 9 százalékkal tudta növelni készülékeladásait, így összesen 70 millió darabon adott túl, amelyek közül 13 millió volt okostelefon - az egy éve leszállított 64 millió készülékből csak 2,5 millió. A cég tájékoztatása szerint jól fogynak az olyan high-end modellek mint a Galaxy S és a Wave és egyre többet sikerül eladni a középkategóriás készülékekből is.

A termékmixen belül az okostelefonok növekedése az átlagos eladási ár növekedését is hozta: a készülékértékesítésből származó bevétel 18 százalékkal ugrott meg. A Nokia harmadával több mobilt ad el mint a Samsung, de bevétele már csak 10 százalékkal több - ha a koreaiak így folytatják, bevétel tekintetében hamarosan átveszik a második legnagyobb mobilgyártó helyét az Apple mögött, amely az idei első negyedévben előzte meg a finneket. A vállalat becslése szerint idén 1,3 milliárd darabról 1,5 milliárdra nő a mobilpiac, ebből 400 milliót tesznek ki az okostelefonok.

A félvezetőgyártó részleg a memóriachipek és főleg a logikai IC-k iránti folyamatos erős kereslet miatt 12 százalékkal növelte forgalmát. A DRAM- és NAND-piacon azonban az árak a túlkínálat miatt egyaránt csökkenőben vannak, a Samsung chipgyártó divíziójának profitja 6 százalékkal esett, üzemi eredményhányada pedig 23,8 százalékról 17,9-re zuhant, ami hosszú ideje a legalacsonyabb. Hasonlóak a problémái a panelgyártó részlegnek, a Samsung által leszállított, tévékbe, notebookokba, monitorokba szánt  megjelenítőpanelek darabszáma 10 százalékkal nőtt, de a részleg bevétele 5 százalékkal csökkent és üzemi szinten veszteséges volt - a cég az év második felére várja a fellendülést.

A lakossági elektronikai részleg végre nyereséget tudott elérni, a 0,8 százalékos üzemi eredményhányadot ezt elsősorban a háztartási gépek sikerének köszönheti a Samsung. Azért a lapostévék terén is jól teljesített a cég, az eladott készülékek száma 5 százalékkal nőtt és a 8,8 millió eladott tévének már 39 százaléka volt LED-háttérvilágítású.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!