Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 29. 11:54

A chipgyártás húzta le a Samsung számait

A mobiltelefonos üzletág jó teljesítménye sem tudta megmenteni a Samsungot: a memóriachipek és a lapostévék árának összeomlása miatt a vállalat profitja harmadával zuhant egy év alatt. A szórakoztatóelektronikai részleg végre megint nyereséges.

Éves szinten 7 százalékkal 37 billió koreai wonra, azaz mintegy 34,5 milliárd dollárra emelkedett a Samsung Electronics forgalma az első negyedévben, de a memóriapiac és a lapostévék árzuhanása miatt a vállalat profitja harmadával csökkent, és így 2,8 billió wont, mintegy 2,6 milliárd dollárt tett ki.

A dél-korea elektronikai óriásnál a mobiltelefonos üzletág lendülete töretlen: a Samsung éves szinten 9 százalékkal tudta növelni készülékeladásait, így összesen 70 millió darabon adott túl, amelyek közül 13 millió volt okostelefon - az egy éve leszállított 64 millió készülékből csak 2,5 millió. A cég tájékoztatása szerint jól fogynak az olyan high-end modellek mint a Galaxy S és a Wave és egyre többet sikerül eladni a középkategóriás készülékekből is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A termékmixen belül az okostelefonok növekedése az átlagos eladási ár növekedését is hozta: a készülékértékesítésből származó bevétel 18 százalékkal ugrott meg. A Nokia harmadával több mobilt ad el mint a Samsung, de bevétele már csak 10 százalékkal több - ha a koreaiak így folytatják, bevétel tekintetében hamarosan átveszik a második legnagyobb mobilgyártó helyét az Apple mögött, amely az idei első negyedévben előzte meg a finneket. A vállalat becslése szerint idén 1,3 milliárd darabról 1,5 milliárdra nő a mobilpiac, ebből 400 milliót tesznek ki az okostelefonok.

A félvezetőgyártó részleg a memóriachipek és főleg a logikai IC-k iránti folyamatos erős kereslet miatt 12 százalékkal növelte forgalmát. A DRAM- és NAND-piacon azonban az árak a túlkínálat miatt egyaránt csökkenőben vannak, a Samsung chipgyártó divíziójának profitja 6 százalékkal esett, üzemi eredményhányada pedig 23,8 százalékról 17,9-re zuhant, ami hosszú ideje a legalacsonyabb. Hasonlóak a problémái a panelgyártó részlegnek, a Samsung által leszállított, tévékbe, notebookokba, monitorokba szánt  megjelenítőpanelek darabszáma 10 százalékkal nőtt, de a részleg bevétele 5 százalékkal csökkent és üzemi szinten veszteséges volt - a cég az év második felére várja a fellendülést.

A lakossági elektronikai részleg végre nyereséget tudott elérni, a 0,8 százalékos üzemi eredményhányadot ezt elsősorban a háztartási gépek sikerének köszönheti a Samsung. Azért a lapostévék terén is jól teljesített a cég, az eladott készülékek száma 5 százalékkal nőtt és a 8,8 millió eladott tévének már 39 százaléka volt LED-háttérvilágítású.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról