Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 29. 09:04

Magyarországra jött a Samsung Galaxy S II

Hamarosan a boltokba is megérkezik a Samsung mobilok új generációja a Galaxy S II vezetésével. Emellett érkezik a Galaxy Player, ami az iPod Touch mintájára készült, illetve a Bada platform is ébredezik, többek közt a Wave II-vel.

A Samsung az okostelefon-gyártók között ugyan még csak a második legnagyobb szereplő, a globális okostelefon piacon 20 százalékos részesedéssel bír, de a modellek számát, a technológiai fejlődést és multi-platform szemléletet tekintetve vezetőnek számít. A népszerű zászlóshajóból, a Samsung Galaxy S-ből 2010 végéig több mint 10 millió darab fogyott, s az eladások azóta is töretlen tempóban folytatódtak. Információink szerint Magyarországon is nagy sikert aratott a készülék, csak a Telenor év vége óta elérhető akciójában 20 ezernél több ment el: a többi szolgáltató eladásait és a kártyafüggetlen piacot is belevéve több tízezer magyar zsebében lapul egy Galaxy S.

Még több galaxis

A tavaszi bejelentés ezért kifejezetten érdekes volt, kíváncsiak voltunk, hogy tovább tudta-e gördíteni a Samsung a tavaly megszerzett lendületet. Az első akció a Google-lel közösen kiadott Nexus S volt, ami a Galaxy S-nek egy ráncfelvarrt változata csupán, a 2011-es húzónév egyértelműen a Galaxy S II. A specifikációról és az első tapasztalatokról már korábban beszámolt a HWSW, azóta természetesen semmi nem változott. Jelenleg a termék Magyarországra lokalizált szoftverének tesztelése folyik, ami a napokban befejeződik. Ezután elindul a gyártás és május utolsó hetében vagy június elejénn hazánkban is elindul a forgalmazás - tudtuk meg a Samsung Magyarország mobiltelefonüzletágának vezetőjétől.

A Galaxy S II kapcsán a legfontosabb újdonságot a kétmagos ARM Cortex A9 processzor jelenti, az okostelefon kapott NFC-chipet, nagyobb, 1650 mAh-ás akkumulátort, a kijelzője viszont maradt WVGA felbontású, bár a képátló 4,27 hüvelykre hízott. Belső memóriából 16 gigabájt, RAM-ból pedig 1 gigabájt került bele. Gyárilag az Android 2.3-as Gingerbreaddel kapják a fogyasztók kézbe a mobilt, amire a Samsung a legújabb 4.0-ás TouchWiz felületet illesztette.

iPod Touch után szabadon

Az androidos kínálat további felhozatalából érdemes kiemelni a Galaxy Player készülékeket, amik valójában GSM nélküli Galaxy S-ek. Az iPhone-iPod Touch analógiát lemásolva a Samsung is elkészítette a nem okostelefonként, hanem médialejátszóként pozicionált eszközeit. A mérnököknek nyilván nem kellett sokat dolgozni, kézbe fogva a 4 hüvelyk képátlójú Playert, az az érzésünk támad, hogy egy Galaxy S van a kezünkben. Piaci szempontból azonban komoly jelentősége lehet ennek a kategóriának: sok felhasználó nem szeretné lecserélni bevált mobilját, nem akar a mobilinternetért plusz havi költségeket vállalni, de valamiért mégis érdeklődik az Android platform nyújtotta lehetőségek iránt. Ezen az eszközön ugyanúgy lehet játszani, alkalmazásokat futtatni, zenét hallgatni, filmet nézni, illetve Wi-Fi hotspotok közelében internetezni mint egy okostelefonon.

Ugyan a Player eredendően Froyóval (Android 2.2) érkezik, de később kap Gingerbread frissítést, ami tartalmazza a natív SIP VoIP-klienst, azaz akár VoIP-telefonként is használható a készülék, s olyan városokban, mint London, ahol már szinte teljes szolgáltatói Wi-Fi lefedettség van, ott egy Skype In-szerű szolgáltatással kihagyható a mobilszolgáltató is akár. A Playerből egyébként nem csak a 4 hüvelykes, hanem 5 hüvelykes képátlójú is megjelenik, ami kézi konzolnak talán még ideálisabb.

A júniusi felhozatalban már valószínűleg benne lesz az új, vékonyabb, szebb és okosabb Galaxy Tab 10.1 is, ami a Vodafone-nál megjelenő első verzióhoz képest érezhetően kiforrottabb minden szempontból. A vékonyabb ház épp tökéletes fogást enged, leginkább olyan, mintha egy vastagabb kartonlapot markolnánk meg. A tablet súlya, súlyelosztása is rendben van, az Android 3.0 Honeycomb pedig kellemes alap a fotelből internetezéshez vagy játékhoz. Az egyetlen negatívum, hogy a Honeycomb egységessége miatt nincs komoly hozzáadott érték a tableten, leszámítva a Samsung Apps piacteret. Ezt viszont ellensúlyozza, hogy a Samsung ellentétben a többi gyártóval már tavaly komoly energiákat fektetett a tablet népszerűsítésébe és a kicsit dundi, kicsit korai, a Froyo miatt inkább csak egy bumfordi mobil érzetét keltő Tab éppen elég volt ahhoz, hogy a világon mindenhol az androidos tablet említésre a dél-koreai gyártó jusson eszébe a legtöbb embernek.

Bada, Bada, Bada

A felsorolás végére marad, de valójában a következő egy-másfél év legizgalmasabb területe a Samsungnál és az okostelefon-piacon a Bada. A Samsung saját fejlesztésű mobilplatformja már 14 hónapos, ez alatt nem vártunk tőle komoly eredményeket, s ahogyan az IDC és a többi kutatócég előrejelzéseiből is látszik, a következő évekre sem számolnak egyelőre vele. Még mindig nem látszik pontosan, hogy a Samsung hová szeretné elhelyezni ezt a platformot, de amennyiben beigazolódik az a feltevés, hogy a középkategóriás, de nem okostelefonok spektrumát cserélné le a Samsung, akkor nagyon hirtelen felülírhat minden jóslatot.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Bada már tavaly is egy stabil, gyors, érthető, egyszerű és jól strukturált operációs rendszer volt, jól kezelhető fejlesztési környezettel. A készülékek nem hivalkodóak, de ízlésesek, semlegesek, leginkább csak kóstolgatják a piacot egyelőre, nem diktálnak. Magyarországon továbbra is a tavaly novemberben megjelent Wave II (illetve korábbi elődje, a Wave) jelenti a badaizmust, s Magyarországon nem igazán érezhetjük, hogy bármit is jelenthetne az új platform. Sőt, a globális számokba sem szól még bele, de egy-egy piacon máris megdöbbentő számokat produkál.

A különc franciák

Franciaországban 2010 során a Samsung 2,1 millió okostelefont adott el, ebből 1,2 millió badás készülék volt. Érthetetlen, hihetetlen és bizonyára ismerni kellene hozzá a helyi viszonyokat és a szolgáltatói partnerségek részleteit, de ezzel az eredménnyel a Bada év végén az okostelefon-piac több mint 10 százalékát szerezte meg (csak a viszonyítás kedvéért az iOS 20,7, az Android pedig 31,3 százalékot ért el). A tervek szerint 2011 év végére Franciaországban már 20 százalék felett lesz a Bada penetrációja. Ha pedig a Samsung a nyáron és ősszel érkező olcsóbb, de fejlett, sőt, NFC-vel is ellátott modellekkel nem lő mellé, akkor alaposan meglepheti a piacot. Az egyetlen gyengéje a Bada platformnak, hogy egyelőre még nincs kellő fejlesztői támogatottsága és alacsony az alkalmazások száma. Igaz azok a funkciók, amikre a felhasználók többsége vágyik, már most is megvannak és jól is működnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról