Szerző: Koi Tamás

2011. április 15. 09:20

Magyarország mellett döntött a Huawei

Magyarországra telepíti második legnagyobb ellátóbázisát Kína legnagyobb mobilhálózati eszközöket gyártó cége, a Huawei.

A kínai gyártó magyarországi képviseletének vezetője, Gavin Dai tegnap bejelentette, a közel kétéves tesztüzemet követően véglegesen eldőlt, hogy a vállalat hazánkban működteti régiós ellátóközpontját, mely egyben a második legnagyobb ellátóbázisává válik az anyavállalatnak. A 2009-ben tesztüzemben elindult logisztikai- és gyártóközpontból látja majd el a nagyvállalat az összes európai országot, valamint az afrikai és közel-keleti piacokat.

A gyártócég által kiadott közlemény szerint a tesztüzem csak tavaly 600 millió dolláros forgalmat bonyolított, idén ez a tervek szerint megduplázódik majd, a beruházás várhatóan több száz új munkahelyet teremthet az országban (a gyárak Pécsett és Komáromban üzemelnek). Az üzemekben a bázisállomásokhoz mobilhálózati berendezéseken túl terminálokat, vagyis telefonokat és modemeket is összeszerelnek a régiós piacok számára.

A hazai Huawei-képviselet vezetője a sajtóközleményben kifejtette, Magyarország mindig is fontos partnere volt a kínai cégnek, a választás részben elhelyezkedése, részben a logisztikai adottságok, részben pedig a képzett humánerőforrásnak köszönhetően esett hazánkra. A vállalat ráadásul itthon gyakorlatilag az összes nagyobb távközlési céggel kapcsolatban van, így a Vodafone például nemrég jelentette be, hogy mobilhálózatát teljes egészében a Huawei eszközeivel modernizálja.

Éles a SYSADMINDAY programja!

Benne egy IT-security meetupppal és Janklovics Péter standupjával.

Éles a SYSADMINDAY programja! Benne egy IT-security meetupppal és Janklovics Péter standupjával.

A kínaiak számára természetesen nem a magyarországi terjeszkedés az elsődleges szempont, a nagyobb európai országok mobilszolgáltatói tenderei jelentik az igazán vonzó lehetőséget a piacbővítés számára. A Huawei így például Németországban az összes mobilszolgáltatónak épít hálózatot bizonyos tartományokban, ezeknek a bővítési folyamatoknak pedig kitűnő logisztikai hátteret adhat a magyar központ.

A Huawei emellett mostani lépésével igyekszik eloszlatni azokat a félelmeket is, mely szerint a tradicionális európai eszközgyártók (Ericsson, Nokia Siemens Networks) háttérbe szorulása a kínaiak előrenyomulása miatt európai munkahelyeket veszélyeztet.

a címlapról