Szerző: Koi Tamás

2011. április 15. 09:20

Magyarország mellett döntött a Huawei

Magyarországra telepíti második legnagyobb ellátóbázisát Kína legnagyobb mobilhálózati eszközöket gyártó cége, a Huawei.

A kínai gyártó magyarországi képviseletének vezetője, Gavin Dai tegnap bejelentette, a közel kétéves tesztüzemet követően véglegesen eldőlt, hogy a vállalat hazánkban működteti régiós ellátóközpontját, mely egyben a második legnagyobb ellátóbázisává válik az anyavállalatnak. A 2009-ben tesztüzemben elindult logisztikai- és gyártóközpontból látja majd el a nagyvállalat az összes európai országot, valamint az afrikai és közel-keleti piacokat.

A gyártócég által kiadott közlemény szerint a tesztüzem csak tavaly 600 millió dolláros forgalmat bonyolított, idén ez a tervek szerint megduplázódik majd, a beruházás várhatóan több száz új munkahelyet teremthet az országban (a gyárak Pécsett és Komáromban üzemelnek). Az üzemekben a bázisállomásokhoz mobilhálózati berendezéseken túl terminálokat, vagyis telefonokat és modemeket is összeszerelnek a régiós piacok számára.

A hazai Huawei-képviselet vezetője a sajtóközleményben kifejtette, Magyarország mindig is fontos partnere volt a kínai cégnek, a választás részben elhelyezkedése, részben a logisztikai adottságok, részben pedig a képzett humánerőforrásnak köszönhetően esett hazánkra. A vállalat ráadásul itthon gyakorlatilag az összes nagyobb távközlési céggel kapcsolatban van, így a Vodafone például nemrég jelentette be, hogy mobilhálózatát teljes egészében a Huawei eszközeivel modernizálja.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kínaiak számára természetesen nem a magyarországi terjeszkedés az elsődleges szempont, a nagyobb európai országok mobilszolgáltatói tenderei jelentik az igazán vonzó lehetőséget a piacbővítés számára. A Huawei így például Németországban az összes mobilszolgáltatónak épít hálózatot bizonyos tartományokban, ezeknek a bővítési folyamatoknak pedig kitűnő logisztikai hátteret adhat a magyar központ.

A Huawei emellett mostani lépésével igyekszik eloszlatni azokat a félelmeket is, mely szerint a tradicionális európai eszközgyártók (Ericsson, Nokia Siemens Networks) háttérbe szorulása a kínaiak előrenyomulása miatt európai munkahelyeket veszélyeztet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról