Szerző: Koi Tamás

2011. április 11. 14:54

Németországot meghódította a Huawei

Egymás után aratja sikereit az egyik legjelentősebb nyugat-európai távközlési piacon a Huawei. A mobilhálózati eszközöket gyártó cég három német operátornak is épít infrastruktúrát.

Harmadik alkalommal nyer mobilszolgáltatói tenderen Németországban a Huawei, Kína legnagyobb mobilhálózati eszközöket gyártó vállalata, a cég ezzel kitűnő referenciát szerez, egyben betonbiztos alapokhoz jut Európa egyik legnagyobb mobilpiacán. Németországban a tavalyi aukciókat követően egyre-másra épülnek az új hálózatok, illetve minden operátor indított már LTE-alapú szolgáltatást, vagy éles, vagy tesztüzemben.

A Huawei először a Vodafone Németországnál nyert beszállítói tendert az Ericssonnal közösen, a szolgáltató a két partnerre építve tavaly év végéig ezer helyszínen kezdte meg a szolgáltatást a 800 MHz-es úgynevezett digitális hozadék sávban. Az országban másodikként a Deutsche Telekom indított kereskedelmi szolgáltatást, szintén két partnerrel (Huawei, Nokia Siemens Networks), főképp vidéki, eddig lefedetlen régiókra koncentrálva. A Huawei most a harmadik jelentős németországi piaci szereplővel, a spanyol Telefónicával is megállapodott, a tendereztetési eljárást követően a kínaiak kapták a lehetőséget, hogy bizonyos régiókban felépítsék a német O2 LTE-hálózatát.

A spanyol érdekeltségű szolgáltató riválisaihoz hasonlóan a 800 MHz-es és a 2,6 GHz-es frekvenciasávokban kíván LTE-alapú adathálózatot üzemeltetni, melyhez a Huawei szoftveresen szabályozható SingleRAN rádiós egységeit használja fel a telkócég az ország nyugati és déli tartományaiban. A rádiós infrastruktúra egy része mellett a tender eredménye alapján a Huawei a teljes maghálózatot kicseréli a német O2-nél. A Telefónica és a Huawei emellett megállapodott arról is, hogy a szolgáltató meglévő 2G-s és 3G-s hálózatát teljesen felújítja a beszállító modernebb berendezéseinek felhasználásával.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Hasonló hálózatmodernizációs folyamat zajlik hazánkban a Vodafone Magyarországnál is, ahol szintén a Huawei a fő beszállítói partner. A kínaiak itthon 2007-ben kezdték meg a Vodafone 3G-s hálózatának, valamint a maghálózatnak a modernizációját, az együttműködés újabb lépcsőjeként pedig a 2G-s hálózati elemeket is lecserélik. A folyamat várhatóan a jövő év közepéig tart majd, ezt követően a Vodafone lényegében ugyanolyan SingleRAN megoldásokkal fog rendelkezni, mint a német O2.

A hazai operátorok közül nem csak a Vodafone-nál, hanem a Telenornál is zajlik a hálózat modernizációs folyamata, utóbbi ebben az esetben nem a Huawei, hanem a szintén kínai ZTE a fő beszállító. A T-Mobile-nál jelenleg is zajlik a tendereztetési folyamat, bennfentesek szerint a magenta szolgáltatónál a legvalószínűbb forgatókönyv az lehet, hogy a maghálózat eszközeit továbbra is az Ericsson biztosítja majd, a rádiós infrastruktúra-elemeket pedig a Huawei-től rendeli a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról