Szerző: Koi Tamás

2011. április 7. 14:33

Itthon is kapható az első, kétmagos chipre épülő mobil

Mostantól itthon is vásárolhatnak az ügyfelek szolgáltatótól két processzormaggal ellátott okostelefont: a Telenor kínálatába a hét elején került be az LG Optimus 2X, a világ első ilyen készüléke.

A tekintélyes számítási kapacitással rendelkező Optimus 2X-ről tavaly december közepén rántotta le a leplet az LG. A koreai gyártó minden vetélytársánál előbb dobott piacra olyan készüléket, melyben kétmagos CPU dolgozik, a telefont meglehetősen hamar, már a Las Vegas-i CES-en demózták, igaz az európai premier az eredeti tervekhez képest kissé csúszott. A mobil mostantól már itthon is megvásárolható, egyelőre csak a Telenortól.

Az androidos okostelefonba az NVIDIA 1 GHz-en ketyegő Tegra 2 chipje kerül, a gyártó pedig a chip nyers számítási teljesítményére építve többek közt full HD felbontású HDMI-kimenetet ígér, de az vállalat szerint a webböngészés is gyorsabb lesz, valamint multitask-környezetben is fürgébben reagál majd a telefon. Amint arról a HWSW is meggyőződött, ezek nem pusztán üres ígéretek, az Optimus 2X saját tapasztalataink szerint valóban egyike a ma elérhető leggyorsabb okostelefonoknak.

A 4 hüvelykes képátlójú, WVGA felbontású kijelzővel ellátott Optimus 2X megjelenése csak a kezdet, a jövőben továbbiak megjelenésére van kilátás. A Texas Instruments a hónap elején tette közzé első kétmagos, okostelefonokba szánt processzorának, az 1,5 GHz-es OMAP4400-nak a specifikációit - ez a CPU a korábbi modellekhez hasonlóan minden bizonnyal népszerű lesz a készülékgyártók körében. Időközben a Samsung is bejelentette kétmagos processzorral ellátott okostelefonját, a Galaxy S II-t, melynek megjelenése szintén a tavasz elején várható.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Optimus 2X további paramétereit tekintve is impozáns felhozatalt kínál, így a mobil többek közt 8 gigabájtnyi flashmemóriával rendelkezik (ez tovább bővíthető microSD-kártyával), a mozgásvezérelt alkalmazásokat fejlesztők számára pedig jó hír, hogy az iPhone 4-hez hasonlóan lesz benne gyorsulásmérő és giroszkóp is. A telefonra a Google Android operációs rendszer 2.2-es verzióját telepítik majd gyárilag, de lesz lehetőség később a 2.3-as változatra frissíteni. A készülék a csúcskategóriába érkezik, ennek megfelelő az ára is, amely szolgáltatófüggetlen kivitelben 500 font (160 ezer forint) körül várható a hírek szerint.

Az LG újdonsága a választott tarifacsomagtól függően 9990 és 97 990 forint közti fogyasztói áron vásárolható meg a Telenornál, felsőkategóriás tarifacsomaggal, két év hűséggel és kétéves tarifamegtartással 9000 forinttól vihető el részletfizetéssel.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról