:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 28. 15:22

SGI Altix UV: akár 256 mag Windows Server alá

Csatára hívja a nagygépes gyártókat az SGI új szervere, az Altix UV a mainframes rendszerek ellenfele akar lenni. A jól skálázódó rendszer relatíve olcsó, köszönhetően a standardizált alapoknak, így komoly alternatívája lehet az IBM és a HP RISC-rendszereinek.

Elérte a Microsoft Windows Server R2 limitációját az SGI, az Altix UV szerver ugyanis képes akár 256 magot és 2 terabájt memóriát tenni egyetlen rendszerkép alá, ennél többet pedig a redmondi rendszer nem tud kezelni. A gyártó cég szerint a speciális, rendkívül nagy teljesítményt (és Windows Servert) igénylő feladatok számára ennél találóbb megoldás ma nincs a piacon. Az SGI ajánlata különösen a HP és az IBM ajánlataival összehasonlítva tűnik jónak, előbbi maximum 96, utóbbi maximum 64 magon képes egyetlen rendszerképet futtatni, az X3950 M2, illetve a Proliant DL980 G7 formájában.

A március 25-én bejelentett Altix UV az Intel Xeon 7500-as sorozatára épül - elsősorban nagyvállalatok számára. A gyártó SGI szerint a 256 magon futó rendszer kiválóan alkalmas a Windows-alapú adatfeldolgozó feladatok futtatására, ideértve az SQL Server, az adattárház- és adatbányász alkalmazásokat. Mark Barrenechea, az SGI elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy az Altix UV rendszerek képesek otthont adni a Business Intelligence Development Studio-val készült alkalmazásoknak, a megszokott, Intel- és Windows-alapú környezetben.

Az SGI új szervere bizonyos mértékig szembemegy a szerverpiaci ágazat trendjeivel, amelyek eddig az appliance (vagyis hardver és szoftver egysége) irányába mentek, főleg a nagy adattároló és -feldolgozó rendszerek esetében. Az ilyen specializált gépek, mint az Oracle Exadata, vagy az SAP HANA rendszerei által, valamint a HP Superdome illetve az IBM mainframek által mutatott irány azonban nem felel meg a vállalatok igényeinek, állítja az SGI, helyette inkább az általánosan elérhető, standard elemekből felépülő rendszerekre mutatkozik nagyobb kereslet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az SGI megoldásának lelke a hardveres NUMAlink 5 csatoló, amely nagysebességű adatforgalmat tesz lehetővé a megosztott memóriatartományok között, így a szerver teljesítménye a foglalatok számának emelkedésével is jól skálázódik, valamint a MOE (MPI Offload Engine), amely az process-ek közötti kommunikációt gyorsítja.

Az SGI stratégiai partnere a Microsoft és az Intel, a hármas együtt próbál betörni az egyedi, sokmagos rendszerek piacára, amely a RISC rendszerek utolsó fellegvárának számít. Pauline Nist, az Intel üzleti kritikus szerverekért felelős igazgatója szerint azonban a jövőben megváltozhat e rendszerek piacának dinamikája, köszönhetően a Xeonokra épülő skálázódó rendszereknek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.