Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 28. 15:22

SGI Altix UV: akár 256 mag Windows Server alá

Csatára hívja a nagygépes gyártókat az SGI új szervere, az Altix UV a mainframes rendszerek ellenfele akar lenni. A jól skálázódó rendszer relatíve olcsó, köszönhetően a standardizált alapoknak, így komoly alternatívája lehet az IBM és a HP RISC-rendszereinek.

Elérte a Microsoft Windows Server R2 limitációját az SGI, az Altix UV szerver ugyanis képes akár 256 magot és 2 terabájt memóriát tenni egyetlen rendszerkép alá, ennél többet pedig a redmondi rendszer nem tud kezelni. A gyártó cég szerint a speciális, rendkívül nagy teljesítményt (és Windows Servert) igénylő feladatok számára ennél találóbb megoldás ma nincs a piacon. Az SGI ajánlata különösen a HP és az IBM ajánlataival összehasonlítva tűnik jónak, előbbi maximum 96, utóbbi maximum 64 magon képes egyetlen rendszerképet futtatni, az X3950 M2, illetve a Proliant DL980 G7 formájában.

A március 25-én bejelentett Altix UV az Intel Xeon 7500-as sorozatára épül - elsősorban nagyvállalatok számára. A gyártó SGI szerint a 256 magon futó rendszer kiválóan alkalmas a Windows-alapú adatfeldolgozó feladatok futtatására, ideértve az SQL Server, az adattárház- és adatbányász alkalmazásokat. Mark Barrenechea, az SGI elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy az Altix UV rendszerek képesek otthont adni a Business Intelligence Development Studio-val készült alkalmazásoknak, a megszokott, Intel- és Windows-alapú környezetben.

Az SGI új szervere bizonyos mértékig szembemegy a szerverpiaci ágazat trendjeivel, amelyek eddig az appliance (vagyis hardver és szoftver egysége) irányába mentek, főleg a nagy adattároló és -feldolgozó rendszerek esetében. Az ilyen specializált gépek, mint az Oracle Exadata, vagy az SAP HANA rendszerei által, valamint a HP Superdome illetve az IBM mainframek által mutatott irány azonban nem felel meg a vállalatok igényeinek, állítja az SGI, helyette inkább az általánosan elérhető, standard elemekből felépülő rendszerekre mutatkozik nagyobb kereslet.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az SGI megoldásának lelke a hardveres NUMAlink 5 csatoló, amely nagysebességű adatforgalmat tesz lehetővé a megosztott memóriatartományok között, így a szerver teljesítménye a foglalatok számának emelkedésével is jól skálázódik, valamint a MOE (MPI Offload Engine), amely az process-ek közötti kommunikációt gyorsítja.

Az SGI stratégiai partnere a Microsoft és az Intel, a hármas együtt próbál betörni az egyedi, sokmagos rendszerek piacára, amely a RISC rendszerek utolsó fellegvárának számít. Pauline Nist, az Intel üzleti kritikus szerverekért felelős igazgatója szerint azonban a jövőben megváltozhat e rendszerek piacának dinamikája, köszönhetően a Xeonokra épülő skálázódó rendszereknek.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról