Szerző: Dojcsák Dániel

2011. március 28. 12:15

Már kérdezősködni is lehet a Facebookon

A Facebook újabb látványos szolgáltatást indított, ami mondhatni valamilyen szinten hiánypótló. A Questions segítéségével bármely felhasználó tehet fel kérdést az üzenőfalon, a válaszok pedig bővíthető szavazás formájában érkeznek.

Az élesítés folyamatos, s pár napon belül minden felhasználó és minden Page számára elérhető lesz a Questions. Miután aktív a szolgáltatás, a felső szövegbeviteli mezőnél egy új lehetőség jelenik meg a státus, a linkek, a fotók és a videók között. Ezen felül megjelenik a bal oldali navigációs menüben is egy link, ahonnan elérhetjük saját és barátaink Questions aktivitását is, illetve a Most recent részben is szűrhetünk a kérdésekre. A szolgáltatás egyébként már tavaly július óta egy korlátozott béta formájában létezett, így volt elég idő, hogy alaposan csiszolt megoldás élesedjen az összes felhasználónak mostanra.

A privacy beállításoktól majdnem teljesen függetlenül a feltett kérdések tovább oszthatóak barátaink által, ezért ne lepődjön meg senki, ha feltesz egy kérdést, s néhány barátja után teljesen idegen emberek is megosztják véleményüket. A funkció működése egyébként egyszerű. Kérdést feltenni úgy lehet, hogy az üzenetírásnál kiválasztjuk a Questions részt, beírjuk a kérdést, majd sorban adagoljuk a válaszlehetőségeket. Egy opció nyílik arra is, hogy engedélyezzük vagy tiltsuk a felhasználóknak, hogy további válaszlehetőségeket adjanak hozzá a kérdéshez. A kérdésre adott legnépszerűbb válaszok a kérdés alatt jelennek meg, a már meglévő eredményekkel együtt. Kiválaszthatunk akár több lehetőséget is, illetve vissza is vonhatjuk szavazatunkat.

Nem privát

Ha feltettünk egy kérdést, akkor az ugyanúgy viselkedik, mint egy Facebook-bejegyzés, azaz bárki reagál, arról értesítést kapunk. Ha egy más által feltett kérdésre vagyunk hosszú távon is kíváncsiak, akkor követésre lehet jelölni, ezután pedig ugyanúgy látni fogjuk a benne történteket, mintha sajátunk lenne.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kérdések némelyike pedig bizonyára saját életet él majd, hiszen ahogyan a Facebook leírás is felhívja a figyelmet, egyik kérdés sem lehet privát. Ha a barátaink válaszolnak, akkor az ő barátaik is esélyt kapnak erre, illetve külön meg is lehet hívni embereket egy kérdésre. Ha véget szeretnénk vetni egy szavazásnak, akkor egyszerűen törölni kell a posztot. Egyelőre úgy tűnik, hogy a szavazást lezárni nem lehet.

A funkciót használhatják a természetes személyek, de a Facebook oldalak is, azaz számíthatunk arra, hogy a túlzottan lelkes vállalati social média menedzserek elkezdik stresszelni az üzenőfalakat öncélú, vállalati márkázott álérdeklődő kérdésekkel. Természetesen meg van annak is az esélye, hogy a cégek jobban megismerjék követőiket, többet tudjanak meg az igényeikről. Azon nem kell csodálkozni, ha a következő napokban extrém mód megszaporodnak az ilyen bejegyzések, de nyilván néhány hét alatt lecseng az első láz, s a felhasználók megtanulják ezt is ésszel használni.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.