Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 16. 14:28

A rendszergazdák elhalaszthatják a Google Apps frissítéseit

A Google újabb lépést tett annak érdekében, hogy az Apps szolgáltatáscsomagja jobban használható legyen vállalati környezetben. A vállalat lehetővé fogja tenni az Apps-adminisztrátorok számára, hogy elhalasszák az új képességek megjelenését és felkészüljenek a változásokra.

A Google Apps és hozzás hasonló cloud-szolgáltatások egyik fő előnye, hogy nem a felhasználóknak kell gondoskodniuk a szoftver karbantartásáról, frissítéséről, ezt a szolgáltató végzi el. Ez azonban hátrány is lehet, az érkező frissítések, fejlesztések, új képességek azonnal élesednek, de készületlenül érhetik a felhasználókat, ami főleg nagyvállalati környezetben okozhat fejfájást. Nem nehéz elképzelni, hogy egy kicsit megváltozott kezelőfelület vagy egy funkció átdolgozása milyen riadalmat okozhat a laikus dolgozók körében, akik a vállalati IT-részleg helpdeskjét fogják segítségül hívni. De mi van akkor, ha a helpdesk sem tud segíteni, mert ott is most látják először az újdonságokat?

Az Apps-adminok visszajelzéseire válaszolva a Google egy új frissítési metódust vezetett be az Apps esetében, amely a Gmail levelezőből és a benne található naptárból és névjegyzékből, illetve a Documentsből álló irodai rendszer. Továbbra is él a "rapid release" lehetőség, amikor az új képességek, szolgáltatások rögtön élesednek, de megjelenik a "scheduled release", amely egy hét felkészülési időt ad az adminoknak, akik azelőtt próbálhatják ki az újdonságokat, mielőtt a gondjukra bízott felhasználók birtokba vennék a frissítést.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Google reményei szerint ebben az egy hetes időszakban az adminisztrátorok tapasztalatokat szerezhetnek a változtatásokkal kapcsolatban, felkészíthetik a helpdesk-munkatársakat a várható kérdésekre, illetve kommunikálhatják az új verzió érkezésével kapcsolatos tudnivalókat a felhasználóknak. A "scheduled release" ágon mindig kedden jelenik meg az új Apps-verzió, az adminok pedig a whatsnew.googleapps.com oldalon tájékozódhatnak a várható újdonságokról. Ilyenekből egyébként mindig van bőven, 2010-ben a Google 130 kisebb-nagyobb frissítést adott ki az Appshoz, vagyis átlagban háromnaponta volt változás.

Azok az Apps-felhasználók, akik eddig is kérték a "pre-release" képességeket, a rapid release ágon maradnak, mindenki mást a scheduled release ágra tesz a Google - az adminisztrátorok ugyanakkor az Apps vezérlőpultján választhatnak a két ág között, amelyek között szabad az átjárás bárki számára. Az új frissítési rendszerről bővebben a Google hivatalos blogjában lehet tájékozódni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról