Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 16. 14:28

A rendszergazdák elhalaszthatják a Google Apps frissítéseit

A Google újabb lépést tett annak érdekében, hogy az Apps szolgáltatáscsomagja jobban használható legyen vállalati környezetben. A vállalat lehetővé fogja tenni az Apps-adminisztrátorok számára, hogy elhalasszák az új képességek megjelenését és felkészüljenek a változásokra.

A Google Apps és hozzás hasonló cloud-szolgáltatások egyik fő előnye, hogy nem a felhasználóknak kell gondoskodniuk a szoftver karbantartásáról, frissítéséről, ezt a szolgáltató végzi el. Ez azonban hátrány is lehet, az érkező frissítések, fejlesztések, új képességek azonnal élesednek, de készületlenül érhetik a felhasználókat, ami főleg nagyvállalati környezetben okozhat fejfájást. Nem nehéz elképzelni, hogy egy kicsit megváltozott kezelőfelület vagy egy funkció átdolgozása milyen riadalmat okozhat a laikus dolgozók körében, akik a vállalati IT-részleg helpdeskjét fogják segítségül hívni. De mi van akkor, ha a helpdesk sem tud segíteni, mert ott is most látják először az újdonságokat?

Az Apps-adminok visszajelzéseire válaszolva a Google egy új frissítési metódust vezetett be az Apps esetében, amely a Gmail levelezőből és a benne található naptárból és névjegyzékből, illetve a Documentsből álló irodai rendszer. Továbbra is él a "rapid release" lehetőség, amikor az új képességek, szolgáltatások rögtön élesednek, de megjelenik a "scheduled release", amely egy hét felkészülési időt ad az adminoknak, akik azelőtt próbálhatják ki az újdonságokat, mielőtt a gondjukra bízott felhasználók birtokba vennék a frissítést.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Google reményei szerint ebben az egy hetes időszakban az adminisztrátorok tapasztalatokat szerezhetnek a változtatásokkal kapcsolatban, felkészíthetik a helpdesk-munkatársakat a várható kérdésekre, illetve kommunikálhatják az új verzió érkezésével kapcsolatos tudnivalókat a felhasználóknak. A "scheduled release" ágon mindig kedden jelenik meg az új Apps-verzió, az adminok pedig a whatsnew.googleapps.com oldalon tájékozódhatnak a várható újdonságokról. Ilyenekből egyébként mindig van bőven, 2010-ben a Google 130 kisebb-nagyobb frissítést adott ki az Appshoz, vagyis átlagban háromnaponta volt változás.

Azok az Apps-felhasználók, akik eddig is kérték a "pre-release" képességeket, a rapid release ágon maradnak, mindenki mást a scheduled release ágra tesz a Google - az adminisztrátorok ugyanakkor az Apps vezérlőpultján választhatnak a két ág között, amelyek között szabad az átjárás bárki számára. Az új frissítési rendszerről bővebben a Google hivatalos blogjában lehet tájékozódni.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról