Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 10. 10:00

Van, ahol munkahelyeket teremtett a bankadó

A gazdasági válság közepén váltott stratégiát a Noreg és saját biztonsági megoldások fejlesztésébe kezdett. A lépés látványos sikernek ígérkezik, a különadókkal sújtott telekommunikációs és bankszektor a személyre szabott, rugalmas és olcsó megoldásokra éhezik.

Nem mindenki vesztett a nagy gazdasági szereplőkre kivetett különadókon - tudtuk meg a Noreg hazai IT-biztonsági cég szerdai sajtótájékoztatóján. Az egyes piaci szereplőket sújtó problémák másik szegmensben képesek üzleti lehetőségeket teremteni, az átrendeződő piaci erőviszonyok pedig a gyorsan reagáló, agilis cégeknek kedveznek. A Noreg előremenekült és 2009-2010 folyamán kifejlesztette a Margaréta kártyakezelő rendszert, amely a legjobb időpontban került piacra tavaly ősszel.

Virágzó üzlet

A kormányzati intézkedések hatására jelentősen átalakult az információbiztonsági piac, a legnagyobb büdzsével és költéssel rendelkező pénzügyi és telekommunikációs cégek hirtelen elkezdték visszafogni a kiadásaikat. Ilyen körülmények között természetes, hogy a cégek az extra szolgáltatásokról hajlamosak lemondani és a törvényes kereteknek még megfelelő, legolcsóbb megoldásokat választják. Az átrendeződő igények és rendelkezésre álló keret szűkítése miatt a régi szállítók sok esetben nem jönnek szóba, mivel a nagy multinacionális cégek portfóliója nem szabható rugalmasan a helyi cégek igényeire.

Létezett tehát a piaci igény, illetve a leendő vásárlók fizetőképességéhez sem férhetett kétség, így magától adódott az ötlet, hogy be kell lépni a piacra - mondta Kőrös Zsolt, a Noreg. ügyvezető igazgatója. Az egyetlen problémát az jelentette, hogy a Noreg nem rendelkezett fejlesztési projektek vezetésével kapcsolatos tapasztalattal, sem a feladatra alkalmas fejlesztőgárdával, így az üzleti döntés kifejezetten kockázatosnak számított.

Jobban megy

Az előzmények ismeretében így érthető, hogy a cég rendkívül megkönnyebbülten jelentette be, hogy a projekt sikeres lett. A Margaréta fejlesztése során a vártnál kevesebb problémába ütköztek, a terméket egy helyen már be is vezették, számos más megrendelés pedig szállítás alatt van. A Noreg bevétele így a válság hatására sem eset vissza, a 575 millió forintos forgalom megfelel az előző éveben tapasztaltnak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Tavaly már érezhető volt a saját fejlesztések sikere, a bevételek mintegy 20 százalékát az ilyen rendszerek tették ki. A cég másik fontos bevételi forrása az IBM ISS viszonteladása, amely (termékek és szolgáltatások együtt) a bevételek egyharmadát teszi ki. Az eredmény 21 millió forint lett 2010-re, azonban figyelembe véve, hogy a költségek mintegy 15 százalékát a Margaréta és egyéb fejlesztések vitték el, még ez is jónak számít. 2011-ben azonban már jelentősen megnőhet a bevétel és a profit is, ahogy a régi piacok talpra állnak, a Margaréta pedig egyre több megrendelést nyer.

E-számla

Kőrös Zsolt szerint a magyarországi elektronikus ügyvitel legnagyobb problémájává a számlázás vált. Ugyan az elektronikus aláírás tekintetében sikerült megegyezni az iparági szabványokaban és a törvényi szabályozás is kedvező, az egyik programcsomaggal kiadott számlákat más programcsomagok jelenleg képtelenek befogadni.

A problémát súlyosbítja, hogy a fejlesztőcégek nem is törekednek egyöntetűen a standard kialakítására, sok szereplő bizalmatlan az egységes formátummal szemben. A kisebb cégek attól félnek, hogy az egységes számlastandard a nagyobbak malmára hajtaná a vizet, a nagyobbak pedig egymással szemben bizalmatlanok. A megoldásra pedig lenne ügyféloldali igény, a számlázási rendszerek teljes automatizálása ugyanis költséghatékony, környezetbarát és gyors - a széleskörű adaptáláshoz azonban meg kell oldani a befogadás körüli bizonytalanságot.

Mi lesz?

2011 már kifejezetten jónak ígérkezik - mondta el az ügyvezető igazgató, a Noreg egyre több erőforrást fektet a saját termékportfólió kialakításába, bár azt nem árulta el, hogy melyik piacra lép be saját megoldásaival idén. Az IT-biztonság piaca azonban már túl van a holtponton, a törvényi megfelelés kényszere és az új piac, a cloud környezetek biztonsági megoldásai elegendő munkát adnak a Noregnek idén is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról