Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 18. 12:27:00

Nem csak a kétmagos mobiloké a világ

A kínai telefongyártók már tavaly felkapaszkodtak az androidos szekérre, idén pedig komoly támadást indíthatnak a csúcskategóriás mobilok és az előző generációs okostelefonok ellen. Fő fegyverük az alacsony ár mellett az éppen elfogadható minőség és teljesítmény.

A ZTE Blade és társai Magyarországon a mobiltelefon-előfizetők derékhadát célozzák: olyan felhasználókat, akik különösebben nagy összeget nem költenek telefonra, de nem utasítják el a modern technológiát. A Blade pont ilyen készülék, előfizetés nélkül 40 ezer forintért, előfizetéssel pedig ingyen hozzá lehet jutni a szolgáltatóknál, az árérzékeny piac számára tökéletes vétel.

ZTE újdonságok

Az idei Mobile World Congress bővelkedett a belépőszintű okostelefonokban, mi a Huawei és a ZTE új generációs, magyarországi árusításra esélyes telefonjait néztük meg. A specifikációk nem szárnyalnak, cserébe várhatóan az árak is a földön maradnak majd.

zte amigo

ZTE Amigo

A Blade kiváltására rögtön két készülék is érkezik a sencseni ZTE-től: a Libra a Blade áttervezett változata, ugyanolyan méretű és felbontású kijelzővel (800x480, 3,5 hüvelyk), ugyanazzal a processzorral és Android 2.1 Eclairrel érkezik, a Froyo-frissítés azonban szinte azonnal elérhető lesz hozzá a gyártó ígérete szerint. Ugyanezzel a belsővel, de oldalra szétcsúszó teljes billentyűzettel és 480x320-as felbontású kijelzővel érkezik az Amigo, amely inkább az üzenetmániások kedvence lehet.

zte skate

ZTE Skate

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A csúcs-ZTE idén a Skate lesz, ez Android 2.3 Gingerbreaddel és 800 MHz-es Qualcomm MSM7227 processzorral, illetve Adreno 200 GPU-val rendelkezik. A telefon kicsit nőtt a Blade-hez képest, 4,3 hüvelykes, 800x480-as kijelzővel rendelkezik. A kínaiak sokat nem foglalkoztak az operációs rendszer egyedivé tételével, a készüléken teljesen standard 2.3-as Android fut - a beszámolók szerint kifejezetten gyorsan. A ZTE táblagéppel is készült, a Barcelonába elhozott darab a Galaxy Tab direkt vetélytársa lesz. Az 1 gigaherzes processzorral és 7 hüvelykes kijelzővel érkező V9+ telefonos funkciókat is támogat, és 5 megapixeles kamerával rendelkezik.

Huawei érdekességek

A Huawei a másik kínai gyártó, amelyre érdemes figyelni, a szintén sencseni cég ugyanúgy androidos offenzívát tar, mint a ZTE. A Huawei három készüléket hozott az európai kiállításra, a 3 hüvelykes IDEOS X3-at, a négyhüvelykes IDEOS X5-öt és a héthüvelykes IDEOS S7 táblagépet.

ideos_x5

Huawei IDEOS X5

A két telefont a cég még nem gyártja, az X3-asból még kiállítható darab sincs kész, annyit azonban lehet már tudni, hogy a 3,2 hüvelykes kijelzővel szerelt telefon az alsó árkategóriát célozza, Android 2.3-mal kerül piacra és a vastagsága 10 milliméter alatt marad. Az X5 a ZTE Skate kategóriájába tartozik, de annál egy generációval fiatalabb Snapdragon chipet kapott, a HTC Desire Z-t is meghajtó Qualcomm MSM7230 és Adreno 205 GPU párosa dolgozik benne. A kínaiak a szoftveren is komolyan dolgoznak, a saját fejlesztésű nyitóképernyő a beszámolók szerint kifejezetten látványosra sikerült. Amennyiben az árazása megfelelő, ez a telefon zavart okozhat az előző generációs csúcstelefonok eladásaiban.

Az IDEOS S7 szintén egyéni kezelőfelületet kapott, a homescreen füles navigációval rendelkezik majd - mindez egyelőre froyós alapokon. A táblagép belbecséről a gyártó semmit nem árult el, de minden valószínűség szerint valamilyen egymagos Snapdragon dolgozik a termékben.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 22. 02:43

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.