Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 2. 17:00

Újra megpróbálja együtt a Microsoft és az SAP

Az első, 2005-ös próbálkozás után újra megpróbálkozik a Microsoft és a SAP a két infrastruktúra összekötésével. Az együttműködés gyümölcse a Duet Enterprise, amely lehetővé teszi az adatcserét a SAP ERP és a Microsoft SharePoint között.

Nem lett sikeres a két cég első együttműködése, az eredeti Duet - állítják egybehangzóan a szakemberek. A kudarc azonban nem tántorította el a két szoftveróriást a folytatástól, újragondolták és új alapokra helyezték a szoftvert. Az eredmény, a Duet Enterprise, tegnaptól elérhető.

Dimenziókapu

Az új Duet Enterprise legnagyobb újdonsága az interoperabilitást gyakorlatban megvalósító Project Gateway. A termékcsoportért felelős SAP-vezető, Michael Reh szerint "a Gateway megoldja a két világ összekötését, így például a SAP alatt modellezett munkafolyamatok SharePoint alatt is láthatóak, de használhatjuk az Outlookot is vizualizációra". Az ígéretek szerint új technológia szinte plug-n-play felhasználhatóságot ígér, így az implementáció gyors és olcsó lehet.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Gateway az SAP másik köztesréteg-megoldására, a NetWeaverre épül, annak funkcióit terjeszti ki. Ám míg a NetWeaver az alkalmazások közti nyers kommunikációt biztosítja, a Project Gateway inkább az UI-centrikus információmegosztásra fókuszál. Az új megoldás a bejelentés szerint nyílt szabványokon keresztül működik, így bármilyen alkalmazással és eszközzel együtt tud működni.

A Duet Enterprise interoperabilitást ígér a rendszermenedzsment, az egyszeri bejelentkezés (single sign on), az engedélyezés illetve a felhasználói fiókok kezelése terén. A megoldás tartalmaz sablonokat, modulokat és egyéb eszközöket is, amellyel a készítők reményei szerint sokkal könnyebbé válik a kompozit alkalmazások elkészítése. Ettől függetlenül a legfontosabb és leggyakrabban használt funkciókat előre beépítették és a telepítést követően azonnal használhatóak. Ebbe a körbe tartozik az SAP jelentésekhez és munkafolyamatokhoz való hozzáférés, valamint a SharePoint MySite profilokba beépülnek az SAP-ből kinyerhető HR-es információk.

Akár jó is lehet

A sikerre ezúttal több az esély - állítja Ray Wang, a Constellation Research elemzője. "Amikor az eredeti Duet kijött, sem az SAP, sem a Microsoft kiszolgáló technológiája nem volt eléggé érett. Ennek köszönhetően a Duet nehezen implementálható és drága volt. A rendszerek összekötésére azonban továbbra is jó ötlet, mivel a legtöbb [SAP kliens] cég Microsoft-környezetben él." A körülmények azonban mára jelentősen megváltoztak. "A SharePoint 2010 teljesen átalakítja a felhasználók SAP adatelérését, emellett az SAP is javította a felhasználói felületet és a külső források integrálását" - tette hozzá Wang.

Nem csoda, hogy az együttműködést felmelegítette a két cég - állítja Jon Reed független elemző és SAP-szakértő. "Sok, ha nem a legtöbb SAP felhasználónak van valamilyen SharePoint megoldása telepítve. A két rendszer összekötése egy vonzó lehetőség". A megoldás várható sikerességéről egyelőre óvatosan fogalmaznak a szakértők. Az előző szoftver kudarcát elsősorban a túlságosan rögzített forgatókönyvek okozták, az új verzió azonban egy teljesen új, sokkal rugalmasabb kompatibilitási réteget használ. Az implementáció egyszerűsége azonban csak a gyakorlatban fog kiderülni, ettől és a rendszer költségétől függ majd a megoldás sikeressége.

Kell az új SharePoint

A Gateway működéséhez R/3 4.6c verziójú SAP is elegendő, emellett illetve a NetWeaver 7-re (Enhancement Package 2), valamint SharePoint 2010-re van szükség  Duet Enterprise futtatásához. A felület elérése lehetséges böngészőből is, az Office-integrációhoz azonban az irodai programcsomag 2010-es Professional verziója kell. A szoftvert mind az SAP-től, mind a Microsofttól meg lehet vásárolni, a támogatást is közösen biztosítja a két cég.

A Duetet már használó cégek számára a gyártók a váltást javasolják. Mivel az Enterprise nem az előző verzió folytatása, hanem teljesen új alapokon működik, a Duet és a Duet Enterprise képes egymás mellett futni amíg a "rendszerváltás" le nem zajlik. Az új Duet árazásáról egyelőre nem nyilatkozott sem az SAP sem a Microsoft, annyit azonban már lehet tudni, hogy licencdíjat felhasználónként kell fizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról