Szerző: Gálffy Csaba

2011. január 31. 13:23

Megnyitotta Fibre Channel over Ethernet szoftverstackjét az Intel

A másfél éve kész standard lassan kerül be a vállalati vérkeringésbe. Az Intel lépése felgyorsíthatja az adoptálás sebességét, a Microsoft-Cisco-Oracle-EMC négyes már beszállt.

A január 27-i bejelentés szerint az Intel szabaddá és ingyenessé tette Open Fibre Channel over Ethernet szoftverstackjét, valamint a funkció ingyenes upgrade-ként elérhetővé vált a cég 10 Gigabit Ethernet Server Adapter X520-as hálózati bővítőkártyájához is. Az Intel nem egyedül áll a technológia mögé, a bejelentés előtt sikerült megnyernie néhány nehézsúlyú szereplőt is, így az Open FCoE támogatására tett fogadalmat a Microsoft és a Red Hat, valamint az Oracle, a Dell, a Cisco, a Brocade, és a tárolókban utazó EMC, illetve a NetApp.

Az FCoE a virtualizáció mellett az adatközpont-technológiák legfontosabb hívószava lett, a  szabvány segítségével a Fibre Channel és Ethernet hálózatok egységesíthetőek, megtartva az FC nagyobb megbízhatóságát és az Ethernet olcsóbb telepíthetőségét. A legtöbb adatközpontban a Fibre Channel és az Ethernet ma még párhuzamosan létezik, két, logikailag és fizikailag is szeparált hálózatot alkotnak, saját hálózati berendezésekkel, menedzsment-eszközökkel és rendszerint külön-külön adminisztrátorokkal. Egy egységes fizikai hordozóréteg használata csökkentené a hálózatok kiépítésével és üzemeltetésével járó költségeket - vélik az Fibre Channel over Ethernet támogatói

A költségcsökkentés nem csak elméleti, az Intel szerint az adatközpontok FCoE szabványra történő globális átállításával mintegy 3 milliárd dollárral csökkennének a hardvervásárlásra fordított kiadások, miközben 122 ezer kilométer kábel válna feleslegessé, az infrastruktúraköltségek 29 százalékkal, a központok energiaigényei pedig akár 50 százalékkal is csökkenthetőek lennének. Az Intel számításai szerint egyetlen 10 GbE FCoE kapcsolat képes kiváltani 10 darab egyenként 1 gigabites Ethernet csatlakozást és 2 Fibre Channel kapcsolatot.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x)

November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x) November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Az Intel megoldása annyiban tér el a már megszokottnak számító FCoE-implementációktól, hogy az FC-Ethernet konverziót a processzor végzi el, a hálózati vezérlő csak minimális munkát végez. A lapkagyártó szerint ezzel a megoldással nem kell minden vezérlőt külön támogatni. "Ahogy gyorsabb processzorokat gyártunk , a teljesítmény is javulni fog" - fogalmazott Tom Swinford, az Intel LAN Access divíziójának vezetője.

A nyílt forráskódú, GPL licenc alatt kibocsátott Open FCoE alapját a DCB (Data Center Bridging) specifikáció adja, amely a 2.6.29-es verzió óta a Linux kernel része. Az Intel szerint az Open FCoE semmilyen gyártó-specifikus korlátozást nem tartalmaz a hálózati vezérlőre nézve, így bármilyen gyártó termékeivel együtt tud működni.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról