Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 4. 11:18

Piacon az AMD CPU-GPU hibrid chipjei

Az AMD is piacra dobta x86 processzormagokat és grafikus vezérlőt azonos szilíciumra integráló termékeit. Az első Fusion APU-k a vékony notebookat, formatervezett asztali PC-ket és ultrahordozható eszközöket célozzák, az év közepére teljesedik ki a paletta.

Egy nappal az Intel Sandy Bridge rajtja után az AMD is bemutatta processzort és grafikus vezérlőt a szilícium szintjén integráló megoldását, amelyet APU-nak (Accelerated Processing Unit) nevez. A vállalat két termékcsaládot dobott piacra, a vékony noteszekbe és kis méretű, valamint all-in-one desktop gépekbe szánt E-sorozatot (kódnevén Zacate) és a netbookokba és más ultramobil eszközökbe, például tabletekbe szánt C-sorozatot (korábban Ontario).

Nem a Sandy Bridge ellenfele, egyelőre

Noha a most megjelent AMD Fusion APU-k és az Intel Sandy Bridge chipek látszólag rendkívül hasonlóak, valójában nagyon is különböző felfogásban készültek. A Sandy Bridge egy rendkívül nagy teljesítményű x86 processzor, amely mellé az Intel a grafikus vezérlőt is a szilíciumra tudta szorítani, hogy csökkentse a gyártási költségeket és a platform fogyasztását. A most elrajtolt Fusion APU-k esetében azonban nem a teljesítmény, hanem az energiahatékonyság volt az első számú célkitűzés. Fontos különbség még, hogy a Sandy Bridge egy viszonylag gyenge DX10-es GPU-t kapott, a Fusion APU-kban DX11-es videovezérlő található - a fő felhasználási terület a HD videózás.

A Zacate és Ontario processzormagjai az AMD új Bobcat mikroarchitektúráját implementálják, amelyeket kimondottan alacsony fogyasztásra terveztek, a vállalat szerint a magok üresjáratban akár 1 watt alá is be tudnak menni. A Bobcat keskenyebb és kevésbé agresszív az adatok előtöltésében és a soron kívüli ütemezésben mint az AMD nagy teljesítményre optimalizált 10h magok, miközben fejlett energiatakarékossági technikák egész sorát implementálja, például kifinomult órajel- és feszültségkapuzást. Az E-sorozat tagjainál 18 wattos TDP értéket ad meg az AMD, míg a C-sorozatú lapkák 9 Wattal is beérik - a Sandy Bridge processzorok kiviteltől függően 17-95 Wattot kérnek.

Négy változat

A 40 nanométeres csíkszélességgel gyártott chipek kettő x86 processzormagot és egy DirectX 11 grafikus magot integrálnak egyetlen szilíciumszeletre, HD videofeldolgozó áramkör, memóriavezérlő és más rendszerfunkciók társaságában. Az E- és a C-sorozat egyaránt két tagból áll jelenleg. Az E-350 kétmagos, 1,6 GHz-es modell, az E-240 egymagos, órajele 1,5 GHz. A C-50 egy kétmagos processzor 1 GHz-es órajellel, a C-30 egymagos, de 1,2 GHz-es órajelen. Az egymagos verziókat minden bizonnyal az egyik processzormag letiltásával alakítja ki az AMD.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Bobcat magok mellé integrált, 80 Radeon-magot tartalmazó DX11-es GPU órajele au E-sorozat esetében 500 MHz, a C-sorozatnál pedig 280 MHz. A grafikus mag tartalmazza az AMD Unified Video Decoder 3 hardvert, amely népszerű kodekek (MPEG2, MPEG4, MVC, DivX/XviD) hardveres gyorsítását végzi és alkalmas akár 3D Blu-ray filmek lejátszására is.

A most elrajtolt Fusion APU-k közül az E-sorozat az Intel CULV chipek (Core 2 Duo SU-sorozat, Core i3, Core i5, Core i7 UM) ellenfelei lesznek, a C-sorozat pedig egyértelműen az Atomok babérjaira pályázik. A Fusion APU-k sora az év közepén válik majd teljessé, amikor bemutatkozik a Llano kódnevű chip, amely négy erőteljes, 10h mikroarchitektúrájú x86 magot alkalmaz, melléjük pedig egy DX11-es GPU kerül. A chipeket a Globalfoundries állítja elő az AMD-től átvett drezdai gyárakban, az IBM-mel közösen kifejlesztett 32 nanométeres félvezető eljárásával - a technológiai fejlesztés késlekedése okozta a Llano késését is. Az akár 3 GHz-es órajelet is meghaladó, 32 nanométeres csíkszélességgel gyártott lapka lesz az Intel Sandy Bridge közvetlen ellenfele.

HP Pavilion DM1

A jövő: Trinity, Krishna, Wichita

Az AMD elhintett néhány új információt is a jövőbeli terveiről: 2012-ben érkezik a Trinity, amely akár négy Bulldozer magot tartalmazhat, az Ontario és Zacate folytatásának tekinthető Krishna és Wichita kódnevű lapkák pedig az energiatakarékos Bobcat magokra épülnek. A Krishna várhatóan két- és négymagos verzióban, a Wichita egy- és kétmagos kivitelben lesz elérhető. A Trinityt az AMD félvezetőgyártási tevékenységének leválasztásával létrehozott Globalfoundries gyártja majd 32 nanométeres eljáráson, a Krishna és a Wichita pedig már 28 nanométeren készül.

A CES-en a nagy notebook-gyártók mindegyike bemutatott Fusion APU-alapú gépeket, illetve közölte, a közeljövőben előrukkol ilyenekkel - a piaci megjelenések még az első negyedévben esedékesek. A platform támogatói között van a Lenovo, a HP, az Acer, a Fujitsu, a Toshiba, a Sony és a Dell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról