Szerző: Dojcsák Dániel

2010. december 23. 12:17

Épp karácsony előtt döglött be a Skype

Tegnap délutántól a világon mindenhol milliók maradtak kedvenc VoIP-kliensük nélkül, ugyanis jó ideig lehetetlen volt bejelentkezni a Skype-ra. A felhasználók egy részének ugyan sikerült, de nem nagyon volt kivel beszélni.

A probléma nem egy klienst vagy platformot érintett, az asztali és mobil Skype egyaránt képtelenek volt elérni a szolgáltatást, illetve folyamatosan lefagytak a kliensek. Ez különösen azért kellemetlen, mert az ünnepek közeledtével nyilván sokan szeretnék a távolban lévő szeretteiket és barátaikat köszönteni, így a leállás mindenképp nagyobb figyelmet kapott, mintha egy forró augusztusi délután történt volna ugyanez.

A leállás után az online felhasználók száma 21 millióról hirtelen 12 millió alá csökkent, azaz körülbelül 8 millió embert dobott ki a rendszer, s nem is engedte őket vissza. Mivel az éjszaka folyamán kevesen  tudtak bejelentkezni, ezért a szám tovább csökkent, s 10 millió alá esett, amire nagyon régen nem volt már példa. A dühös vagy épp csalódott felhasználók Twitteren, Facebookon és egyéb fórumokon sírták el bánatukat.

Alig maradtak

Ma reggelre érte el a krízis a mélypontját, s már azok voltak több mint 20 millióan akik "hiányoztak Skype-ról". Összesen több mint félmilliárd regisztrált Skype-felhasználó van, közülük naponta 50-70 millió jelentkezik be, s egy időben általában 20-30 millió online. Most ők nem tudtak bejelentkezni vagy kiestek Skype-ról, s már alig 2 millióan maradtak bent. A Skype kommunikációs felelőse azt nyilatkozta, hogy sajnálják a kellemetlenséget, hamarosan megoldódik a helyzet, akik viszont sikeresen bejelentkeztek, azok teljes értékűen használhatják a programot - persze csak ha van valaki, akit fel tudnak hívni. Az mindenesetre biztató, hogy a Skype legutolsó kommunikációja szerint már azonosították a problémát és dolgoznak a javításon.

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A krízis azért érdekes, mert a felhasználók jelentős része elszenvedte a leállást, de vannak, akik nyugodtan be tudtak lépni, s tudták használni a Skype-to-Skype hívást és a chat funkciót is. A fura kombináció magyarázata az lehet, hogy a peer-to-peer kommunikációra épülő Skype rendszerében az úgynevezett "supernode"-ok adták fel a harcot, emiatt szakadt le a legtöbb felhasználó a hálózatról.

A Skype egy peer-to-peer rendszer, azaz központi szerver nélkül bonyolódnak a hívások: amikor beszélünk, a hang az IP-hálózaton keresztül közvetlenül a két fél között közlekedik. A supernode-ok  feladata, hogy a többi kliens felé közvetítsék, hogy éppen ki van online, s egyfajta interaktív telefonkönyvként is működnek. Általában sok ezer ilyen supernode aktív egyszerre, tegnap viszont az egyik kliens hibájának köszönhetően a legtöbb supernode eltűnt. Ezek a csomópontok nem a Skype saját kezelésében vannak, sőt, bárki lehet Skype supernode, akinek a gépe és az internetkapcsolata megfelelő ehhez.

Felveszi a versenyt

A Skype egyébként folyamatosan azt kommunikálja, hogy a normál, vezetékes, illetve mobiltelefonszolgáltatókhoz mérhető megbízhatósággal működik, s nyugodtan ki lehet vele váltani azokat. Ezen állítása még a mostani leállás fényében is igaznak tűnhet, hiszen utoljára több mint 3 évvel ezelőtt volt komoly kiesés a rendszerben, 2007 augusztusában. Akkor szintén elérhetetlen volt szinte minden felhasználó számára a Skype, azóta viszont csak helyi problémák zavarták meg az internetes telefonálást. Ha figyelembe vesszük, hogy például a magyar T-Mobile idén és tavaly is elszenvedett több órás leállást, az online világban pedig szinte hidegen hagy már mindenkit, ha a Gmail, Facebook, Twitter vagy nálunk az iWiW kiesik egy időre.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról