:

Szerző: Bizó Dániel

2010. december 21. 13:12

Oracle alkalmazások az Amazon felhőjében

Immár Oracle üzleti alkalmazásokat is kínál az Amazon felhője. Az alkalmazásokat az Amazon nagy memóriakapacitással ellátott virtuális gépeken kínálja, amelyeket az Oracle beminősített, így a műszaki támogatás és licencek is élnek rájuk.

Az Amazon szeptember második felében jelentette be, hogy az Oracle elkészült számos szoftverének és alkalmazásának minősítésével az Amazon Elastic Computing Cloudra (EC2). Ebbe a körbe beletartozik a Red Hat disztribúció kódbázisára épülő Oracle Linux operációs rendszer mellett a Fusion köztesréteg és a Database adatbázis-kezelő is, de a legnagyobb hírértékkel az E-Business Suite, PeopleSoft és Siebel vállalatirányítási és üzleti alkalmazások jelentik.

Az Amazon Machine Images (AMI) tárban megjelentek az Oracle által hivatalosan rendelkezésre bocsátott PeopleSoft, E-Business Suite és JD Edwards Enterprise One alkalmazások, amelyek Oracle Linux rendszerképekre épülnek.  A rendszerképek az Oracle VM virtualizációs rétegén futnak az Amazon adatközpontjaiban található szervereken, vagyis lényegében egy teljesen Oracle szoftverréteget kapunk. A most megjelent alkalmazások mellett, amelyben megtalálhatóak az integrált vállalatirányítási, ügyfélkapcsolati, pénzügyi és ellátási láncmenedzsment, tudásmenedzsment és vállalatirányítási modulok, a jövőben továbbiak jelennek majd meg a cégek ígérete szerint.

Az Oracle minősítése azt jelenti, hogy az Oracle AMI-k teljes értékű műszaki támogatásban részesülnek a megfelelő Oracle szerződéssel rendelkező ügyfeleknél. Sőt, a meglévő licenceiket azok átmozgathatják az Amazon felhőjében futó gépeikre, így befektetéseik sem vesznek el. Az előre elkészített sablonoknak és az AMI-k előre felkonfigurált állapotának köszönhetően villámgyorsan létrehozhatóak többrétegű architektúrák is teszteléshez, amelyeket később éles üzembe lehet állítani.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Tekintve, hogy az alkalmazások nem önmagukban, hanem legalább egy adatbázisra alapozva működnek, az Oracle AMI-kat sem önállóan, hanem tipikusan párban kell telepíteni más, kiegészítő rendszerképekkel, amihez az Oracle sablonokat is rendelkezésre bocsát segítségül. Ez alól kivétel természetesen például az "üres" Oracle Linux rendszerkép. Az nagy memóriakapacitású Oracle AMI-k 64 bitesek, és három fokozatban akár 68,4 GB címezhető memóriáig, és 8 nagy teljesítményű virtuális processzormagig skálázhatóak - ez nagyjából egy kétfoglalatos Nehalem-szerver teljesítményének felel meg. A szerződés nélküli on-demand konstrukcióban óránként 0,5-2 dollárba kerül egy AMI, méretétől függően, de az éles rendszerekre lehet előfizetést kötni, amivel nagyjából harmad áron lehet azt követően üzemeltetni az AMI-kat.

Az Oracle AMI-k egyelőre csak az Amazon keleti parton található adatközpontjaiban található gépeken futhatnak, ami adatkezelés szempontjából jogi, valamint késleltetésbeli kérdéseket is felvet az európai ügyfeleknek. Az Amazon Írországban is rendelkezik cloud adatközponttal, közép- vagy közép-kelet-európai helyszín egyelőre nincs. A válasz hálózati késleltetése Írországba nagyjából 100 milliszekundum, az Egyesült Államok keleti partjáig 125 milliszekundum, amely értékek egy nagyságrenddel haladják meg az országon belüli szerverek késleltetését, ugyanakkor még mindig alkalmasak lehetnek felhasználói felületek kiszolgálására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.