Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 2. 09:57

Egészpályás szabadalmi letámadást indított a Rambus

Totális szabadalmi háborút indított a Rambus. A chiptechnológiákat fejlesztő és azokat licencelő vállalat a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnak benyújtott panaszában azt állítja, a Broadcom, a Freescale, az LSI, a MediaTek, az NVIDIA és az STMicroelectronics egyes termékei megsértik a szellemi tulajdonát.

A Rambus azt kéri a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságtól (International Trade Commission, ITC), hogy tiltsa be azoknak a termékeknek az amerikai forgalmazását, amelyekben illegálisan alkalmazzák a szellemi tulajdonát - ez lényegében az összes elektronikai terméket jelenti a Rambus szerint, a PC-ktől, szerverektől, tárolóktól, hálózati berendezésektől kezdve egészen a mobiltelefonokig és Blu-ray lejátszókig. Az ITC várhatóan egy-másfél hónapon belül dönt arról, hogy hivatalos vizsgálatot indít-e.

Harold Hughes, a Rambus elnök-vezérigazgatója szerint már régóta folytak a tárgyalások az említett cégekkel a szabadalmak licenceléséről, azonban nem vezettek eredményre. "Az egyik cég azt mondta nekünk, addig nem vesznek minket komolyan amíg nem perelünk" - mondta Hughes.  "Az iparágban széles körben ismert, hogy a szabadalmainkat a szabványokkal kompatibilis termékekben használják. A részvényeseinkkel és a fizető licenchasználókkal szembeni kötelezettségünk megtenni ezeket a lépéseket hogy megvédjük a szabadalmaztatott fejlesztéseinket és beszedjük a használatuk után járó kompenzációt."

Két szabadalomcsoport van az ügy középpontjában, a Dally- és a Barth-csoport. Előbbi azokat a szabadalmakat tartalmazza, amelyek Bill Dally nevéhez köthetők - a szakember több tucat informatikai szabadalommal rendelkezik, amelyek egy része 2003 decemberében került a Rambushoz, amikor a cég megvásárolta azokat a Dally által korábban alapított Velio Communications vállalattól. A sors fintora, hogy Dally jelenleg az NVIDIA alkalmazásában áll mint tudományos vezető.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Rambus állítása szerint az iparágszerte széles körben használt Serial ATA, Serial Attached SCSI, PCI Express és DisplayPort szabványok egyaránt tartalmaznak olyan technológiákat, amelyek a Dally-szabadalmak oltalma alá esnek. A másik szabadalomcsoport (Barth) által leírt technológiákat DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, LPDDR2 és GDDR3 memóriavezérlőkben alkalmazzák engedély nélkül a bepanaszolt cégek, állítja a Rambus. A Barth-szabadalmak a Rambusnál dolgozó Richard Barth nevéhez köthetők és a Rambus, valamint az NVIDIA közti korábbi ügy központi elemei voltak.

Idén júliusban egy évekig tartó jogvita végére tett pontot az ITC, amikor kimondta, az NVIDIA megsértette a Rambus három (Barth) szabadalmát és ezért el fogja rendelni a Rambus szellemi tulajdonát tartalmazó chipek  importjának tilalmát. Az NVIDIA azonnal reagált és közölte, megállapodik a Rambusszal és kifizeti a licencdíjat. A szóban forgó szabadalmak a grafikus processzorok és a memóriachipek összekapcsolásával függnek össze és az NVIDIA GeForce, Quadro, nForce, Tesla és Tegra termékvonalait érintették.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról