Szerző: Bizó Dániel

2010. december 7. 13:30

Rengeteg laptopnak vész nyoma

Egy friss tanulmány szerint, amelyet az Intel szponzorált, rengeteg laptopot veszítenek el a vállalatok, és az eltűnések csak egy kisebb hányadáért tehető felelőssé a tolvajok. A kutatás arra is rávilágított, hogy egyes iparágakban akár a notebookok tizedének is lába kelhet életciklusa során.

Akár minden tizedik nem éri meg a nyugdíjat

A Ponemon Institute kutatásában 329 vállalat vett részt az Egyesült Államokban, amelyek tipikusan a nagy és óriásvállalatok közé tartoztak. A cégeknél összesen megtalálható 3,7 millió laptopból egy év alatt több mint 86 ezer tűnt el, ami 2,35 százalékos arány, de csak kevesebb mint négyezret sikerült visszaszerezni, vagyis az eltűnt gépek kevesebb mint 5 százaléka került elő mindössze.

A kutatás szerint a gépek teljes életciklusában, ami átlagosan 3,1 év, több mint 7 százalék esély van arra, hogy nyomuk vész. Ez az arány erős szórást mutat iparágtól függően, a leginkább veszélyeztetettnek az oktatási intézmények bizonyultak, amelyeknél a gépek 11 százaléka tűnt el, de átlag feletti rátát mutatott az egészségügyi és gyógyszeripar, valamint a közszféra is. A legjobban védettek a technológiai, szolgáltató és pénzügyi cégek, amelyeknél 6 százalék alatti a mutató.

A vállalatok méretével csak egy bizonyos szintig korrelál jól az eltűnési arány. A kutatásban résztvevő cégek közül az ezer főnél kevesebbet foglalkoztatók jóval kedvezőbb mutatókról számoltak be, mint a nagyobbak, arányosan nagyjából fele annyi laptopot vesztenek el, mint a nagy- és óriásvállalatok. Az ezer főnél nagyobb szervezeteknél bár a statisztika enyhe kiugrást jelez a 10-25 ezer fő közötti méretnél, ez valószínűleg inkább a mintavétel hibájának tudható be, ettől eltekintve viszonylag egyenletes arányok rajzolódnak ki ezer fő felett. Megfordítva, kis- és közepes vállalatoknál kevésbé könnyen tűnnek el a laptopok, amit több tényező magyarázhat, köztük a szorosabb személyes kapcsolatok és kevesebb utazás révén alacsonyabb lopási arány.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalati nyilvántartások szerint a gépek többségét, 60 százalékát az alkalmazottak maguk vesztik el, ezt követik csak a tolvajok 25 százalékkal, és további 15 százalékban gyaníthatóan tolvajok működtek közre. Érdekesség, hogy a laptopok többsége irodán kívüli épületekből, például otthonról vagy hotelszobából tűnik el, harmaduk pedig utazás közben. A tolvajok továbbra is hatalmas veszélyt jelentenek az utazó notebookokra, a legmagasabb lopási arányokkal rendelkező szervezeteknél az ellopott gépek felét út közben tulajdonították el.

Nem a gép az érdekes, hanem az üzleti kár

A kutatás szerint az elveszett notebookoknál a kárnak csak egy apró töredéke a gép pótlása, a negatív üzleti következmény ennek sokszorosa is lehet. Az elvesztéssel vagy ellopással járó adminisztratív költségek, mint a regisztrálás, vizsgálat lefolytatása is magasra rúghatnak, ahogyan a kiesett produktivitás és esetlegesen elvesztett üzletek kára is jelentős, mind közül azonban kétségtelenül a legfontosabb az elvesztett adatok okozta közvetlen károk és kockázatok.

A vállalatok szerint az elvesztett laptopok 46 százaléka tartalmazott bizalmas információkat, és ezek tipikusan azok, amelyek legkönnyebben tolvajlás áldozatául esnek. A legmagasabb lopási aránnyal rendelkező vállalatoknál, tehát ahol a legtöbb utazás is történik, a cégek szerint a gépek 65 százaléka rendelkezett bizalmas adatokkal, amit kétségtelenül az ilyen alkalmazottak pozíciója és jogosultsági szintje magyaráz. Ezeknek a gépeknek is azonban csak mintegy fele tárolta titkosítottan az információkat, míg a lopásoknak kevésbé kitett vállalatoknál mindössze a bizalmas adatok ötödén alkalmaztak titkosítást.

Korábbi kutatási eredményeit felhasználva a Ponemon úgy kalkulálta, hogy a titkosítatlan bizalmas adatok elvesztésével átlagosan több mint 50 ezer dollárnyi üzleti kár keletkezik a laptop szokásos pótlásán felül, de még titkosítás esetén is jelentős, több mint 30 ezer dolláros kárral lehet kalkulálni a kockázatok miatt. A kutatási eredményekkel az Intel a vPro vállalati távmenedzsment és biztonsági képességeit kívánja népszerűsíteni, amelyekkel az adatok titkosításán és az operációs rendszer védelmén túl immár távoli adatmegsemmisítést vagy az elveszett gépek felderítését is el lehet végezni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról