Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 26. 11:22

A Tetrisszel megelőzhető a poszt- traumatikus stressz szindróma

Egy sokkoló élményt követő néhány órában egy rövid menet a Tetrisszel már jelentősen csökkentheti a poszttraumatikus stressz szindróma kialakulását, derül ki egy kutatásból, amelyről a New Scientist számolt be.

A vizuospaciális, vagyis vizuális téri képességeket igénylő videojátékok, amelyek klasszikus példája a Tetris, hatékonyan csökkenthetik a poszttraumatikus stressz szindróma (PSTD) kellemetlen hatásait, írja a New Scientist. Ha valaki egy sokkoló élményen megy keresztül, például autóbalesetet szenved vagy erőszakos bűncselekmény áldozatául válik, esetleg katonaként át kell élnie egy háború borzalmait, később zavaró emlékképekkel kell szembesüljön, amelyek megnehezítik a mindennapjait. A poszttraumatikus sztressz szindrómában szenvedők újra és újra átélik a borzalmakat álmok vagy bevillanó emlékképek formájában.

Emily Holmes, az Oxford Egyetem pszichológiai kutatója egy éve már végzett egy kísérletet, amely során sokkoló fotókat mutatott a kísérleti alanyoknak, akik nem sokkal ezt követően a Tetriszel játszottak. Az eredmény: a kontroll-csoportnál jóval kevesebbszer villantak be nekik a borzalmas képek. Akkor azonban még nem volt biztos, hogy a figyelem elterelése miatt a videojátékok általában mérsékelik a PSTD hatásait vagy ez csak bizonyos típusú játékokra igaz.

Blockout, avagy Tetris a térben

Egy most elvégzett másik kísérlet eredményei arra engednek következtetni, hogy a PSTD hatásait a vizuospaciális feladatokat támasztó játékok csökkentik. A kísérlet során három csoportot hozott létre Holmes, majd a résztvevőknek sebesülésekről készült sokkoló fotókat mutatott. Ezt követően az egyik csoport a Tetrisszel játszott, egy másik csoport egy lexikális tudást mérő kvízjátékkal, a harmadik pedig nem játszott. Az eredmény még Holmes szerint is meglepő volt, a tetrisező csoportnál fele annyi volt a visszatérő emlékképek száma mint a kontroll csoport esetében, a kvízjátékot játszóknál pedig több, vagyis a kvízjáték még rontott is a helyzeten.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Trauma esetén a perceptuális és konceptuális élmények egyensúlya az előbbi felé tolódik el, vagyis az érszékszerveinkkel érzékelt világra emlékszünk, mégsem tudjuk összerakni a történetet -  egy baleset után az áldozat jellemzően csak fényekre, hangokra emlékszik (pl. a szembe jövő autó lámpái, aztán egy hatalmas csattanás), de azt már nem tudja felidézni, pontosan mi is történt vele. Később ezek a perceptuális élmények térnek vissza emlékképek formájában, sokszor évekkel később is "kísértve".

A trauma után azonban óráknak kell eltelnie, hogy az agyban rögződjenek ezek az emlékképek, ezért van némi idő és esély arra, hogy a hatásukat csökkenteni lehessen, például a Tetrisszel, mert a kísérletek alapján a vizuospaciális feladatokat támasztó játékok közben elnyomjuk agyunknak azt a részét, amely a perceptuális élményeket dolgozza fel. "Ez nem a memória kitörlése, csak az erőszakosság csökkentése" - mondja Holmes. Ugyanakkor a kísérletek szerint a kvízjáték felerősíti a konceptuális oldalt, több lehetőséget adva a perceptuális élmények berögződésének, ezáltal a rettentő emlékképeknek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról