Szerző: Dojcsák Dániel

2010. november 24. 12:14

Nem akarja eladni a Vodafone az iPhone 4-et

A T-Mobile után Magyarországon másodikként a Vodafone is beszállhatott az iPhone-üzletbe, november 29-étől nála is elérhető az iPhone 4 és a korábbi 3GS. A várakozásokkal ellentétben a Vodafone nem szállt árversenybe a T-Mobile-lal, sőt rosszabb ajánlattal rukkolt elő.

A Vodafone november 29-től Magyarországon is értékesíti az Apple iPhone okostelefonokat. A hivatalos bemutató november 28-án vasárnap éjjel lesz a WestEnd City Centerben lévő Vodafone üzletnél.

A T-Mobile az iPhone 3G-t és 3GS-t anno a MOM Parkban, az iPhone 4-et pedig az Aréna Plázában mutatta be, s mindkét alkalommal viszonylag nagy felhajtást csinált a terméknek. Ezek után a Vodafone másodikként befutva már nyilván nem tud akkora figyelmet kelteni, hiszen hiába a szolgáltatói bejelentés, nehéz elképzelni, hogy az órákig sorban állni képes emberekből sok maradt. Főleg azért, mert itt az az exkluzivitás is elveszik, hogy az itthon vásárolt első készüléket tudhatja valaki magáénak. Az igazi fanatikusok már a június 24-i amerikai bemutató után beszerezték saját példányukat, a magyar bemutatóra várók pedig éppen 2 hónappal ezelőtt, szeptember 24-én vásárolhatták meg a T-Mobile-nál új Apple okostelefonjukat.

Lesz ünneplés itt is

A bemutató természetesen a kevésbé fontos része a történetnek, s a show elmúltával mindenki arra figyel majd, hogy mennyibe kerül az iPhone 4, s milyen előfizetői konstrukcióban lehet majd fenntartani. A T-Mobile-lal való összehasonlítás kézenfekvő, s a Vodafone áraiból látszik, hogy a  termékfelelősök is alaposan áttanulmányozták a konkurens árlistáját. A probléma talán annyi, hogy a legtöbb esetben nem sikerült meggyőző érvként működő árakat és termékeket kalkulálni, ami miatt szinte kizárt, hogy az iPhone miatt ügyfelek vándorolnának át másik szolgáltatóktól, csak a nagyon hűséges, saját ügyfelek számára lehet perspektíva a vodafone-os iPhone.

Ahogyan a T-Mobile-nál is, úgy a Vodafone-nál is elérhető a mobil pre-paid konstrukcióban, Vitamax kártyával. A versenytárs Domino csomagban a 16 gigabájtos iPhone 4 modellt 186 ezer forintért, a 32 gigabájtosat pedig 220 ezer forintért kínálja, míg az új beszálló Vitamaxszal 185 ezer illetve 220 ezer forintra lőtte be a két terméket. Ezeket a számokat számíthatjuk listaárnak is, hiszen a felhasználó semmilyen hűséggel nem kötődik a szolgáltatóhoz. Ezen a színtéren még egálban van a két szolgáltató, de ez nem számít sokat, hiszen aki szolgáltatói kedvezmények nélkül venne iPhone 4-et, az az eBay-en már 160 ezer forintért hozzájuthat egy hálózatfüggetlen darabhoz.

Számmisztika

Az előfizetéses konstrukciók terén már bonyolultabb a helyzet. A T-Mobile az Ikon díjcsomagot dedikálta az iPhone mellé, amiből három verzió létezik. Az Ikon 200/400/600 4990, 10300 illetve 17690 forintos havi előfizetési díj mellett köthető, s a csomagok nevében lévő szám a lebeszélhető perceket jelzi, ami mellé 1-2-400 darab SMS, illetve 1-2-4 gigabájt adatforgalom is dukál. Kétéves hűségnyilatkozat mellett a T-Mobile 118, 80 illetve 30 ezer forintért ad a fenti csomagok mellé egy 16 gigaájtos iPhone 4-et.

A Vodafone sokkal jobban felaprította a dedikált csomagját. A Vodafone Smart kódnéven futó csokorban összesen hat verziót találunk, s a szintén a lebeszélhető percek szerint elnevezett variációkból van 200, 300, 400, 500, 700 és 1000. A csomagok érdekessége, hogy a lebeszélhető percek mellett ugyanúgy arányosan növekszik az havi előfizetési díj 6 ezertől egészen 21 ezerig, viszont a felhasználható adatmennyiség az alsó három kategóriánál 1 gigabájt, a felső háromnál pedig mindössze 2 gigabájt, ami alapvetően gyengébbé teszi a Vodafone ajánlatát. Emellett a benne foglalt SMS-ekkel is szűkmarkúbban bánik a vörös szolgáltató.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az extra szolgáltatások viszont kifejezetten csábítóak, ugyanis aki a Smart 700 vagy 1000 csomagokat választja, az futárszolgálattal kiegészített szerviztámogatást és hiba esetén cserekészüléket kap, illetve az ügyfélszolgálaton soron kívül intézkednek az ügyében. A felső négy Smart csomag előfizetőit a telefonos technikai segítségkérés esetén "magasan képzett, speciális iPhone szakértelemmel rendelkező csoporthoz" kapcsolják. Remélhetőleg ez nem jelenti azt, hogy a többi előfizető, aki nem fizet legalább 10 ezer forintos havidíjat, az tehetségtelen, buta és nemtörődöm munkatársakhoz lesz beosztva.

Azonos készülékár, rosszabb csomagok

A Smart 200 és az Ikon 200 csomagokat és készülékárakat összehasonlítva azt látjuk, hogy a Vodafone ugyan 118 ezer helyett 110 ezer forintért adja a 16 gigabájtos iPhone 4-et, viszont a fele annyi SMS (havonta 1750 Ft) és a 4990-es Ikon 200 csomagárral szemben lévő 6000 forintos havidíj (havonta 1110 Ft) miatt a két legjobban összehasonlítható csomagban a Vodafone a két éves hűségidő alatt 68 ezer forinttal többet gombol le előfizetőiről. A drágább csomagok esetében már nem áll meg olyan pontosan az összehasonlítás, de jellemző, hogy a Vodafone-ügyfelek szinte azonos készülékár mellett kevesebb szolgáltatást kapnak a mobil mellé, néha pedig még többet is fizetnek.

A 10 illetve 17-18 ezer forintos havidíjú csomagok esetében a Vodafone már csak fele annyi adatforgalmat, fele annyi SMS-t ad mint a T-Mobile, illetve a beszélgetés percdíjai 1-1 forinttal magasabbak a havidíjban foglalt perceken túli forgalomnál. Persze a Vodafone is kínálja más tarifacsomagokkal is az iPhone 4-et, ez esetben kategóriától függően 139-160 ezer forintot kell a a 16 gigabájtos és 170-193 ezer forintot a 32 gigabájtos modellért fizetni. A fenti felsorolásokból az egyszerűség kedvéért az iPhone 3GS kimaradt, de értelemszerűen az is elérhető mindegyik konstrukcióban, jelentősen alacsonyabb készülékár mellett, de ha valaki 2010 végén még iPhone 3GS-t szeretne vásárolni, akkor hűségidő nélkül is könnyen talál a használt piacon jó állapotú darabokat azoktól, akik épp mostanság váltottak az új modellre. Az ajánlat további részletei megtekinthetőek az iphone.vodafone.hu weboldalon.

Többet vártunk

Nem tudhatjuk, hogy az Apple mennyire szigorúan szól bele a szolgáltatóknál az árazási kérdésekbe, így nehéz a Vodafone-t egyértelműen hibáztatni a most bemutatott konstrukciók miatt. A tudatos vásárló számára nem kérdés, hogy ez az ajánlat nehezen versenyképes a T-Mobile-éval, de a Vodafone 2,6 millió ügyfele közül bizonyára sokan örömmel veszik ezt a kombinációt is. A három szolgáltató közül már csak a Telenor marad adós az iPhone-bemutatóval, de valamilyen okból ez a bejelentés 2011-re tolódott, így a karácsony fa alatt csak magenta és vörös masnis iPhone lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról