:

Szerző: Koi Tamás

2010. november 9. 14:28

Okostelefonokra optimalizál a Nokia Siemens Networks

Az okostelefonok forgalmának drasztikus emelkedése egyfelől kedvez a mobilszolgáltatóknak, hiszen a fejlett funkciók megjelenése új előfizetőket csábíthat el. Másfelől a hálózatokra a folyamatosan forgalmazó készülékek miatt olyan terhelés nehezedik, melyre időben fel kell készülniük az operátoroknak.

A spanyol Telefónica tulajdonában álló angol O2 számára ez a probléma hamar nyilvánvalóvá vált tavaly nyáron, miután a cég elkezdte forgalmazni az egyik legnépszerűbb okostelefont, az Apple iPhone-ját. Az operátor londoni hálózata 2009 második felében többször is összeomlott a megnövekedett terhelés miatt, míg végül a cég év végére mintegy 30 millió fontos beruházással, új technológiák bevetésével és nagyjából 200 új bázisállomás létesítésével úrrá tudott lenni a problémán.

A hálózatfejlesztési és bővítési munkálatokat a Nokia Siemens Networks végezte, a fejlesztések részeként pedig az új állomások beüzemelésén túl olyan szoftveres frissítésekre is sor került, melyek hatékonyabb terhelésmegosztást eredményeznek a hálózati infrastruktúrán. Ezekről a megoldásokról tartott ma tájékoztatót a finn-német vegyesvállalat magyarországi képviselete, kiemelve, hogy a szoftveres fejlesztések a szolgáltatónak és az ügyfélnek egyaránt előnyösek lehetnek.

A Nokia Siemens Networks újonnan kinevezett magyar képviselet-vezetője, Ésik Róbert a sajtótájékoztatón elmondta, a hálózatok túlterheltségének oka, hogy az okostelefonokon (ezekből statisztikák szerint ma körülbelül 1 millió 750 ezret használnak Magyarországon) egyre több olyan alkalmazás fut, melyek folyamatos hálózati kapcsolatot igényelnek. A kapcsolat fenntartásához ezek az alkalmazások úgynevezett keep-alive csomagokat használnak, melyek egyrészt sokat fogyasztanak a hálózatvezérlés erőforrásaiból, másrészt a telefon akkumulátorát is terhelik.

A gyártó szerint a jelenségre megoldás lehet, hogy a telefonokat úgynevezett Cell PCH (Paging Channel) állapotban kell tartani, mely lehetővé teszi, hogy készülék kisebb jelforgalmat generálva, hamarabb tudja felépíteni a kapcsolatot az RNC-vel (Radio Network Controller), valamint magával a csomagkapcsolt hálózattal. Az adatkommunikációs folyamat végén az eszköz rádiós egysége gyorsabban térhet vissza energiatakarékos állapotba, mely jótékony hatást gyakorolhat az akkumulátoros rendelkezésre állásra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Nokia Siemens Network szoftveres hálózati fejlesztései közé tartozik még az RNC-k hatékonyabb működését elősegítő, úgynevezett teljes keresztmetszeti terhelésmegosztás, mellyel ideális esetben egy cellában akár négyszer több klienst is ki lehet szolgálni. A vállalat emellett a 2G-s infrastruktúrát tekintve is igyekszik hatékonyság- és kapacitásnövelő fejlesztéseket nyújtani ügyfeleinek, így az új szoftverháttérrel többek közt lehetővé válik az is, hogy a kliens egyszerre tudjon adatot forgalmazni és hangkapcsolatot felépíteni a hálózaton.

Az NSN szoftveres megoldásaihoz hasonló optimalizációk, fejlesztések más mobilhálózati-eszköz gyártók repertoárjában is szerepelnek, ez a fejlesztési irány fontos szerephez juthat abban az esetben, ha egy mobilszolgáltató úgy dönt, hogy új berendezéseket vásárol, és erre tendert ír ki. Hazánkban a Nokia Siemens Networks lehetőségei az utóbbi években jelentősen szűkültek, miután a Vodafone a kínai Huawei-jel állapodott meg a 3G-s hálózat teljes felújításáról, a Telenor pedig a nyáron döntött úgy, hogy teljes hálózatmodernizációs projektjét a szintén kínai ZTE bonyolíthatja le.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.