Szerző: Koi Tamás

2010. november 8. 12:18

Nem építhetnek a kínaiak mobilhálózatot Amerikában

Több milliárd dollárt érő szerződéstől esett el múlt hétvégén Kína két legnagyobb mobilhálózati eszközöket gyártó vállalata, a ZTE és a Huawei.

A ZTE és a Huawei Észak-Amerika harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója, a Sprint Nextel által meghirdetett, a teljes hálózat modernizálására kiterjedő tenderen indult, a vállalat azonban mindkét céget kizárta a pályázatból, hiába kínáltak a kínaiak sokkal kedvezőbb árat, mint a vetélytársak - írja hétvégi tudósításában a Wall Street Journal. A döntés hátterében nem hivatalos információk szerint az áll, hogy a Védelmi Minisztérium, valamint a washingtoni törvényhozás néhány tagja korábban többször is aggályát fejezte annak kapcsán, hogy a két vállalat erősen kötődik a kínai kormányzathoz és közvetetten a hadsereghez, és mindez komoly nemzetbiztonsági kockázatokat jelent az Egyesült Államoknak.

Csak kettő maradhat

A Sprint az eredeti tervek szerint összesen három beszállítót bízott volna meg a hálózat modernizációjával, az öt pályázó (Alcatel-Lucent, Ericsson, Samsung, ZTE, Huawei) közül azonban mostanra már csak az Alcatel-Lucenttel és a Samsunggal tárgyal. Bennfentes információk szerint a cég 5 és 7 milliárd dollár, vagyis átszámítva 1000-1400 milliárd forint közötti összeget szán a fejlesztésre, a jelenlegi ajánlatok azonban ennél valamivel magasabb összegről szólnak, a Sprint ezért megpróbál kedvezőbb feltételeket kialkudni a két beszállítótól. A szolgáltató ezzel együtt nem kizárólag a nemzetbiztonsági aggályok miatt döntött úgy, hogy kizárja a kínai pályázókat: a Sprinttől kiszivárgott információk szerint a cég legfelsőbb vezetésében többen nincsenek meggyőződve arról, hogy a Huawei és a ZTE megfelelő minőségben le tudna folytatni egy ilyen projektet, különös tekintettel arra, hogy a hálózati elemek cseréjét éles rendszerben kell elvégezni.

A Sprint döntését egyelőre sem a szolgáltató, sem a kínai felek nem kommentálták. Az amerikai törvényhozás összesen tizennégy tagja augusztusban és októberben küldött hivatalos levelet az illetékes amerikai hatóságnak azzal a kéréssel, hogy a szervezet fontolja meg egy a kínai iparági szereplők amerikai tevékenységét szabályozó általános korlátozó intézkedés bevezetését. A kínai állami cégek tulajdonában álló, tőzsdén is jegyzett ZTE akkori nyilatkozatában kifogásolta, hogy a törvényhozás hamis színben próbálja feltüntetni a vállalatot, a Kínai Hadsereg egy korábbi magas rangú tisztje által alapított Huaweinél pedig tagadták, hogy a cégnek bármiféle kapcsolata lenne az ázsiai ország hadseregével.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A vállalatok ezzel együtt kiemelték, hogy a Huawei és a ZTE számos szerződést kötött korábban európai és ázsiai szolgáltatókkal, ezekben a régiókban pedig semmiféle hasonló aggály nem merült fel. A két cég hazánkban is jelen van, a Huawei modernizálta két éve a Vodafone teljes 3G-s rádiós infrastruktúráját, a ZTE pedig éppen a nyáron írta alá a Telenor Magyarország teljes hálózatfejlesztéséről szóló szerződést. A Huawei a T-Mobile számára is szállít hálózati eszközöket, a két cég végberendezései (modemek, telefonok) pedig szintén megtalálhatók mindhárom szolgáltatónál.

Mennyi? Mi mennyi?

A Telenor tendere, illetve annak végeredménye egyébként szokatlanul feszült légkört teremtett a két kínai cég közt, a Huawei korábbi magyarországi képviseletének vezetőjét bennfentes források szerint azért hívták vissza, mert a konkurencia nyerte meg a tendert. A helyzet további pikantériájaként nem egyértelmű az sem, hogy a Telenor végül mennyit fizet majd a ZTE-nek a hálózatmodernizációért. A szolgáltató hivatalos közleménye úgy fogalmazott, hogy a szerződés "listaáron" 200 millió euróról szól, a ténylegesen fizetendő összeg azonban ennél jóval kevesebb lehet - az érték azonban üzleti titok.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról