Szerző: Bizó Dániel

2010. október 27. 13:45

Jól megy az SAP-nek

Nagyot csalódtak a befektetők az SAP teljesítményében, mivel a cég nem tudott megfelelni a felfokozott várakozásoknak. A vállalat ezzel együtt is erőteljes növekedésről számolt be, nyeresége is emelkedett.

Az SAP 3 milliárd eurós forgalmat bonyolított a harmadik negyedév során, ami 20 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet. Ennél valamivel lassabb ütemben, 16 százalékkal emelkedett csak az üzemi szintű nyereség, mivel a működési költségek gyorsabb ütemben növekedtek. A cég magyarázata szerint ezt ugyanakkor rendkívüli, nem folytatólagos tevékenységekhez kötődő tételek okozták, amelyek nélkül az üzemi nyereség 29 százalékkal, az adózott pedig 12 helyett 21 százalékkal ugrott volna meg. A cég adózott negyedéves profitja 501 millió eurót tett ki.

Az SAP 656 millió euró értékben tudott új szoftverlicenceket értékesíteni, ami 25 százalékkal több a tavalyinál, eközben a szolgáltatásokból, mint például a támogatási szerződésekből származó bevételek ötödével 2,3 milliárdra dagadtak. Igaz, a német céget segítette a gyengélkedő euró, változatlan árfolyamokon mindössze 13 százalékkal nőttek volna bevételei. A növekedést elősegítette a Sybase beolvasztása is, amely nagyjából 100 millió euróval növelte az SAP szolgáltatási bevételeit. Minden régió jól szerepelt, különösen a fejlődő piacok.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kedvező számok ellenére a tőzsdén bukórepülésbe fogtak az SAP papírjai, 5 százalékot vesztettek értékükből. Mindez azt jelzi, hogy a felépült részvényárfolyam megtartásához jobb számokat kellett volna produkálnia a német szoftvercégnek - az elemzők 550 millió euró körülre várták a profitot. Ez azonban nem sikerült, így sokan inkább gyorsan realizálták árfolyamnyereségüket. Az SAP még így is 15,5 százalékos hozamot mutat 2010-ben, az elmúlt két hónapban pedig 25 százalékot erősödött.

Erőteljes működési mutatóinak köszönhetően a német szoftvervállalat stabil alapokon dolgozhat tavasszal meghirdetett stratégiáján, amelynek részeként megerősítette fókuszát az üzleti szoftverek területén. A társaság a Sybase felvásárlásával olyan kulcstechnológiákhoz jutott hozzá, mint a valósidejű analitika, amely az üzleti intelligencia szoftvereket támogatja. A vállalat november végén dobja piacra hardverpartnereivel a HANA-t, a valósidejű adatelemzést lehetővé tévő célgépet, amely a memóriába tölti, strukturálja és elemzi az üzleti adatokat.

A Sybase beemelésével az SAP hozzájutott olyan megoldásokhoz, amelyek az üzleti alkalmazások okostelefonokon történő elérhetőségét teszik lehetővé, amivel a cég a munkaerő mobilizálódását segíti elő ügyfelei számára. A vállalat a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt fektet szoftvereinek szolgáltatásszerű használatára is, amikor az ügyfeleknek nem kell sem szoftvert, sem hardvert vásárolniuk, hanem előfizetéssel veszik igénybe az üzleti szoftverek képességeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról