Szerző: Bizó Dániel

2010. október 27. 11:39

Stabilizálódni látszik a Telenor pályája

Még mindig erősen süllyedő pályán mozog a Telenor, ugyanakkor a csökkenés üteme tovább lassult az elmúlt negyedévben. A vállalat szerint a Magyarországon elhúzódó recesszió miatt az egyéni előfizetők kevesebbet telefonálnak, részben ez magyarázza a hanyatlást, a mobilinternet csak a nem hangalapú bevételeket tudta szinten tartani.

A Telenor harmadik negyedéves árbevétele 42,5 milliárd forintot tett ki, ami bár 5,4 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbit, a csökkenés mértéke a legalacsonyabb az elmúlt öt negyedévben. A Telenor, és vele együtt a teljes hazai mobiltávközlési szektor látványosan a válsággal kapott gellert, aminek eredményeként 2008 végétől kezdve egyre gyorsuló ütemben olvadt a forgalom - 2009 elején éves összevetésben még csak 3,5 százalékos mínuszt regisztrált a cég, év végére azonban már 8,6 százalékot jeleztek a számok. A helyzet 2010 elejéig folyamatosan romlott, majd a nemzetközi hangulat javulásával párhuzamosan mára a számok is stabilizálódást kezdenek mutatni.

Az operátor szerint az éves szinten alacsonyabb árbevételt a hatóságilag megszabott végződtetési díjak év eleji csökkentése mellett az egyéni ügyfelektől származó hangalapú bevételek visszaesése magyarázza - ez az elhúzódó recesszió hatása. Piaci elemzők úgy látják, az elmúlt hónapok rendkívül kedvezőtlen devizaárfolyamai, különös tekintettel a svájci frank brutális erősségére, kivéreztette a magyar háztartások egy nagy részét, amelyek teljesítőképességük határára érkeztek.

Nem megy elég jól a mobilnet

A mobilinternet térnyerése nem tudta ezt ellensúlyozni, az mindössze a nem hangalapú bevételek szinten tartására volt elég. A Telenor közlése szerint szeptemberben 28,5 százalékos részesedéssel rendelkezett a mobilinternet-előfizetések körében, az aktív felhasználók alapján azonban ennél jóval kisebb a részesedése, az augusztusi hatósági jelentés alapján nagyjából 25 százalék körüli, amivel már a Vodafone mögé szorult, miközben a T-Mobile toronymagasan vezeti a mezőnyt.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ez a 25 százalék jóval alacsonyabb, mint a cég teljes mobilpiacon mutatott 32,7 százalékos részesedése, vagyis a Telenor gyengén teljesít a mobilinternet piacán. A vállalat messze legnagyobb alvó bázissal rendelkezik, már ami a megvásárolt, de nem használt előfizetéseket (SIM) illeti. Ha a Telenor legalább a teljes részesedésének megfelelő arányban tudna aktív mobilinternetezőket magánál tudni, negyedéves szinten több százmillió forintos árbevételhez és közel ennyi bruttó nyereséghez jutna.

Egészséges nyereség, kevés beruházás

A hagyományosan erős harmadik negyedévben a Telenor 13,64 milliárd forint kamat- és adófizetés előtti nyereséget tudott felmutatni, ami messze az idei legerősebb, a korábbi szezonális trendeknek megfelelően. Az üzemi szintű eredmény közel 9 százalékkal marad el a tavalyitól, ez azonban inkább köszönhető a tavalyi rendkívül agresszív és átmeneti költségcsökkentési akciónak, amely elsősorban az eladott készülékek ártámogatásának drasztikus visszafogását takarta. A készülékértékesítés költségeinek visszaszorítása eredményezhette azt is, hogy a Telenor rendelkezik messze legszűkebb választékkal a hazai operátorok mezőnyében.

A vállalat a negyedév során mindössze 1,6 milliárd forintot fordított beruházásokra, ami alig több mint fele az egy évvel ezelőtti 2,9 milliárdnak, de hasonló mértékben múlja alul az előző negyedévet is. A Telenor továbbra is legnagyobb részt a mobil szélessávú fejlesztésekre költ. A vállalat megkezdte hálózatának átfogó modernizálását, amihez a kínai ZTE berendezésgyártót választotta, amelynek égetően szüksége volt egy jó európai referenciára. A Telenor így vélhetően rendkívül nyomott áron tudja hálózatát modernizálni, és felkészíteni a 4G korszakra, a cég ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a fejlesztésekhez barátságos környezetre van szüksége. "Folyamatosan hangsúlyozzuk a kormánynak, mennyire fontos az, hogy bizalommal és kiszámíthatóan tudjunk beruházni Magyarországon".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról