Szerző: Koi Tamás

2010. október 22. 09:11

Katasztrófa esetén előre figyelmeztethet a mobil

Budapesten tartja soros ülését a napokban az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet vészhelyzeti távközléssel foglalkozó bizottsága. A tanácskozás legfontosabb üzenete, hogy a jövőben vészhelyzetek esetén sokkal jobban támaszkodhatunk majd a mobilunkra.

A vészhelyzeti távközléssel foglalkozó speciális bizottság azzal a feladattal jött létre öt éve, hogy megteremtse a tömegkatasztrófa-kezelés harmonizált műszaki feltételeit. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szervezésében megtartott tanácskozás kiemelt témája volt többek közt az eCall segélyhívó-rendszer bevezetésének előkészítése, valamint az Európai Nyilvános Riasztó Rendszer műszaki dokumentációjának kidolgozása.

Az E112 segélyhívó-rendszeren alapuló eCall az autógyártók együttműködésében létrehozott rendszer, melynek célja, hogy pontos helymeghatározással és a szükséges segélyhívási információk továbbításával segítsen az olyan bajba jutott autósokon, akik nem tudnak önerőből segítséget hívni: "Ez az úgynevezett vészhelyzeti figyelmeztető-rendszer a balesetet szenvedő gépjárművezetőknek, utasoknak kívánja biztosítani a gyors segítséget a gépjárművekbe épített hardver-eszközökkel, melyek a baleset esetén automatikusan küldenek légzsák-, és ütközési információkat, valamint GPS-koordinátákat a helyi készenléti szervezeteknek" - magyarázta Jean-Pierre Henniot, a bizottság elnöke.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A mobilhálózatokra épülő eCall 2012-re minden Európában értékesített új gépjárműben szériatartozékként kell szerepeljen, az ehhez szükséges feltételek több országban már adottak, a szolgáltatás pedig - jellemzően bizonyos nyugat-európai EU-s tagállamokban - már működik is, itthon azonban még várni kell a bevezetésére.

A budapesti ülésen tovább pontosították, illetve véglegesítették a kidolgozás alatt álló Európai Nyilvános Riasztó rendszer specifikációit is. Ez a mai mobiltelefonok többsége által támogatott, régóta létező Cell Broadcast System (CBS) elnevezésű rendszert használja, mely alkalmas arra, hogy egy adott földrajzi régióban minden bejelentkezett mobiltelefonra továbbítson SMS-formátumú üzenetet.

A rendszert a tervek szerint a katasztrófában érintett polgárok előzetes figyelmeztetésére, a katasztrófa bekövetkezte utáni riasztására, a katasztrófa utáni informálásra és a mentési, kármentési célú szervezésre, irányításra fogják majd használni Európa-szerte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról