:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 19. 10:12

Decemberben megjelenik az Android 3.0

A Google mobil operációs rendszerének legújabb verziója már decemberben megjelenik, igaz akkor még csak egy fejlesztői tesztváltozattal ismerkedhetünk, a véglegesre, illetve az azzal szállított termékekre még további egy hónapot kell várni.

A Google szokás szerint nem nyilatkozik hivatalosan, de a hozzá közel álló források szerint már most tesztelési és hibajavítási fázisban van az Android 3.0, s decemberben a gyártók megkaphatják a szoftvert. Éppen annyi idejük marad ezt követően, hogy sebtiben átnézzék az új verziót, hozzátegyék saját extra kiegészítőiket, illetve feltelepítsék az új tabletjeikre.

A sietség érthető, hiszen január elején a Consumer Electronics Show-n mindenki ott akar lenni Las Vegasban a legmenőbb konzumer elektronikai eszközökkel. 2011 várhatóan a tabletekről szól majd, bár az Android 3.0 bizonyára felbukkan majd okostelefonokon és MID-eken is. A gyártók közül az Acer, az ASUS, a HTC, a Motorola és az MSI a CES-en tervet előrukkolni új tabletekkel, illetve a Samsung is jelezte, hogy a Galaxy Tab megkapja a frissítést. A Digitimes szerint azonban a január eleji bemutatkozás után a gyártásra, szállításra még sokat kell várni, a különböző gyártók több hónap eltéréssel viszik majd piacra a termékeiket.

A gyártók nagyon bíznak az Androidban

Meglepő, hogy a gyártók ilyen óriási magabiztossággal és ilyen összhangban támogatják a Google platformját. Ez  annak köszönhető, hogy a hardvercégek valóban bíznak az Androidban, s benne látják az Apple trónfosztásának lehetőségét, ráadásul nem is kell fizetnük az operációs rendszerért, ami jelentősen megkönnyíti az eladást. A Microsoft a Windows 7-ért tabletek esetén  nagyságrendileg annyit kér, mint egy normál PC esetében, azaz a gyártónak 50-60 dollárt kell kifizetnie a szoftverért. Továbbá a Windows 7 megköveteli legalább az Atom processzort, míg az Android beéri az ARM architektúrákkal, ami további 30 dollár spórolás a tervezéskor, ráadásul a szoftver is licencdíj nélkül használható.

Az Android 3.0-val kapcsolatos magabiztosságot az is növelheti, hogy mostanra kiderült, az Android 4.0 (kódnevén Ice Cream) biztosan nem jelenik meg 2011 második féléve előtt, azaz termékekben 2012 előtt nem fog feltűnni, s addig nem is kell majd frissíteni a kiadott eszközöket, hogy versenyképesek maradjanak. A gyártók legkomolyabb kritikája az Androiddal kapcsolatban, hogy túl gyorsan fejlődött, túl hamar követték egymást a jelentős verziók, s ezt termékpalettában nem tudták lekövetni. Sok esetben elmaradt, illetve sokat késett a frissítés is, ami miatt a felhasználók okkal voltak dühösek. Jelenleg viszont már kiforrottnak tekinthető az Android, nem égető rohamléptekben továbbfejleszteni. Nyilván van mit fejleszteni benne, de a Froyo már egy jól működő rendszer.

Mindenki lemaradt tabletben

A Google célja a fejlődésben pedig már értelemszerűen nem is az okostelefonok irányába való további erősítés, hanem a hangsúlyok áthelyezése a tabletek világára. Az Apple korábbi "innovációs" modellje az volt, hogy egy jól bejáratott termékkategóriát újragondolt, s kihozta belőle a maximumot egy tökéletes dizájnnal, kellemes kezelőfelülettel, korrekt működéssel. Az iPad sikere viszont különbözik ettől a modelltől, ugyanis itt egy rég elfeledett, többször megbukott kategóriát élesztett fel, s szinte elsőként ugrott be a piacra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Apple ezzel nem csak a Microsoftot lépte le, amely 9 éven keresztül sem tudta sikerre vinni a tablet koncepcióját, hanem kellemetlen szituációba keverte a Google-t is, ami annyira el volt foglalva az okostelefon-piaccal, hogy a tabletekről teljesen lemaradt, holott két operációs rendszerrel is készül erre a platformra. Az Android 3.0 rohamléptekben való fejlesztése azért is szükséges, mert számos androidos fejlesztő kezdett el Froyo alatt tabletre írni programokat, amitől a Google óva intette őket. A magyarázat annyi, hogy a Froyo nem tabletekre szabott rendszer, s nagyon kevés optimalizációt tartalmaz, maximum ismerkedésre alkalmas a programkészítőknek.

A Google a fejlesztéseket továbbra is nagy titokban tartja, még a megjelenő új funkciókról, képességekről is csak homályos, pletykák alapján összerakott kép van. Amint megjelennek a fejlesztői tesztverziók, bétaváltozatok, az ahhoz hozzájutó lelkes szakértők alaposan ízekre szedik majd, s akkor, legkésőbb decemberben, mindent megtudunk róla.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.