Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 8. 12:35

Az Amazontól is lehet szoftvert letölteni Androidra

Az Amazon nem nyugszik, s a könyvárusból felfejlődő kereskedelmi cég most a mobil platformokat is fenyegeti. A cég terve, hogy Android alkalmazásokat értékesít. A magyar Android-felhasználók számára ez reményt adhat, hiszen az Amazonon keresztül akkor is vásárolhatnak, ha a Market nem nyílik meg nálunk.

Az Amazon egyre több fronton nyit háborút az Apple és a Google ellen. Már jelenleg is komoly kihívója az iTunes-nak az Amazon, ugyanis digitális zene, videó és könyv eladásokban jelentős szereplő. Az Apple iPhone platformra készült alkalmazások területére ugyan nem tud betörni az Amazon, ugyanis az iPhone-ra kizárólag az App Store alkalmazáson keresztül telepíthetünk, viszont az Android liberalizmusa lehetővé teszi, hogy az Amazon beleharapjon a Google kenyerébe.

80 ezer alkalmazás, átláthatatlan listában

A Google által üzemeltetett Android Market jelenleg 80 ezer alkalmazással büszkélkedhet, s ezzel a második legnagyobb az Apple App Store után, ami immár negyedmillió programot kínál a felhasználóknak. A két szolgáltató között azonban nem az elérhető szoftverek száma a lényeges különbség: míg az Apple szigorúan veszi az alkalmazások bekerülését a rendszerbe, s komoly minőségbiztosítási folyamatokon kell átesni minden jelöltnek, addig a Google a feltöltést sem veszi szigorúan, az alkalmazásoknak minimális követelményeknek kell megfelelni, ráadásul az Android Market messze nem rendszerezi olyan átláthatóan a programokat, mint az App Store.

A vásárlók többnyire nehezen igazodnak el a továbbra is csak mobilos felületen elérhető Android Marketben, s nem véletlen, hogy olyan webes szolgáltatások jelennek meg, mint az App Brain. Az App Brainben a felhasználó a weben kereshet az Android Market kínálatában, elolvashatja a leírásokat, s "kosárba" teheti a kívánt programokat. Ezek után a mobilra telepített alkalmazás automatikusan szinkronizálja, telepíti, frissíti a programokat a mobilon. Kár, hogy ezt nem maga a Google készítette el, hanem egy külső fejlesztő.

A Google bukhatja a jutalékát

Az Amazon valami hasonló dolgon töri a fejét, s a Techcrunch értesülései szerint akár egy független online alkalmazásbolt is létrejöhet, ami kellemetlen lenne a Google számára, hiszen onnantól fogva más kapná a 30 százalékos jutalékot az eladások után. A megkérdezett fejlesztők közül többen megerősítették, hogy az Amazon megkereste őket egy új alkalmazás-piactér nyitása kapcsán, de arról senki nem tudott érdemi információval szolgálni, hogy mikor lenne az indulás, s mi lenne a neve a jövevénynek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az viszont valószínű, hogy az Amazon sem térne el az Apple és a Google által is használt 30 százalékos jutaléktól, így a fejlesztőnél maradna az értékesítés után 70 százalék. A pénz miatt tehát nem éri majd meg egy fejlesztőnek megjelennie itt is. Egy olyan kikötésről is beszéltek a fejlesztők, melyet az Amazon a kiküldött dokumentumaiban leltek fel, hogy az Amazon piacterén megtalálható programok sehol sem lehetnek olcsóbbak, mint náluk, vagyis az árszint is valószínűleg azonos lesz mint a Marketen.

A közönség már megvan

Mi lehet tehát az érv, ami miatt a fejlesztők rohannak majd az Amazonhoz? A fejlesztők és kereskedők szerint egyetlen nagy előnye van az Amazonnak, az viszont jelentős: már most sokmillió felhasználóval van aktív pénzügyi kapcsolata. Az Amazonnak nem kell rávennie az embereket arra, hogy az Android Marketen működő Google Checkout szolgáltatásával megismerkedjenek, hiszen a cég rendszerén keresztül több tízmillióan vásároltak korábban könyvet, lemezeket, zenét vagy bármi mást. Az új Android-felhasználók jelentős része valószínűleg szívesebben vásárol majd a bejáratott Amazonon, mint a számára ismeretlen Google Checkout rendszeren keresztül.

A legjelentősebb bázissal az Apple rendelkezik, 160 millió olyan regisztrált felhasználója van, akik a hitelkártyájukat is validálták a rendszerben. A második legnagyobb elérésű online kereskedő viszont az Amazon, 80 millió ilyen felhasználóval. Ezek az emberek pedig hónapról hónapra meglátogatják az Amazon oldalait, tartalmakat töltenek le, s fizikai termékeket vásárolnak. Innen már csak egy lépés, hogy az egyébként zseniális ajánlórendszer androidos alkalmazásokat is kínáljon a vásárlói preferenciák alapján. Ez pedig azt jelentené, hogy a rétegprogramok is sikeresek lehetnének, s nem csak úgy lehetne jelentős eladásokat csinálni, ha valaki bekerül a toplisták élére.

Nekünk, magyaroknak reményt adhat, hogy az Amazon sokkal több országba "szállít" mint ahány országból az Android Market elérhető. Hazánk kimaradt a Market legutóbbi kiterjesztéséből, s továbbra sem férhetünk hozzá a fizetős Android-alkalmazásokhoz.,Az Amazonról már régóta vásárolhatunk, s könnyen előfordulhat, hogy előbb vehetünk szoftvert Androidra a "könyvesboltban" mint a Google saját piacterén.

Lesz androidos Amazon tablet is?

Egyes hírek szerint az Amazon nem elégszik meg egy androidos alkalmazás-piactér indításával, saját készüléket is kínál majd hozzá, mégpedig egy Androidot futtató tabletet. Egy ilyen készülék használható lenne könyvolvasóként az androidos Kindle alkalmazással, másfelől versenyezhetne az iPaddel azokon a területeken (pl. webböngészés, filmnézés), ahol az e-papír kijelzős Kindle használhatatlan - és mindehhez ott áll majd az Amazon digitális tartalmi kínálata. Az új alkalmazás-piactérrel és a készülékkel kapcsolatban további részletekre még várni kell, ugyanis sem az Amazon, sem a Google nem volt hajlandó kommentálni a híreket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról