Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 6. 12:28

Androidos készülékáradat a Motorolától

A Motorola erős felkészülésbe kezdett a karácsonyi szezonra. A cég öt új androidos okostelefon modellt mutatott be, a legtöbb felhasználó csak ebből a repertoárból megtalálhatja a számára szükséges variációt.

A Motorola épp egy évvel ezelőtt indította útjára a Droid sorozat első tagját, amivel belekezdett saját metamorfózisába is. A korábbi években egyre gyengébb teljesítmény nyújtó gyártó átállt az Android okostelefonok fejlesztésére, illetve az olcsóbb készülékek helyett a prémium kategóriában igyekezett megszilárdítani a pozícióit. Ez sikerült is nekik, hiszen az Egyesült Államokban a Droid-nak három nappal kevesebb kellett a bűvös egymilliós eladáshoz, mint anno az iPhone-nak. Illetve a Droid (Európában Milestone) azóta is az egyik legnépszerűbb csúcs androidos mobil a tengerentúlon.

Azóta viszont felhizlalták a kínálatot a Motorolánál, és az új bejelentéssel együtt már 22-re bővült a cég termékpalettája a Google operációs rendszerét használó okostelefonokból. Érdekes megjegyezni, hogy a 22-ből 17-et az elmúlt egy hónapban mutattak be, így a jövő év egyik győztese is lehet akár okostelefon fronton a Motorola, legalábbis az Egyesült Államokban. A legnagyobb csapást a Motorola a Blackberry-re tudja mérni, ugyanis a mostani felhozatal zászlóshajója, a Droid Pro, egy ízig-vérig üzleti készülék, teljes qwerty billentyűzettel, viszont a Blackberry-vel ellentétben érintőkijelzős verzióban.

Retteghet a Blackberry?

A Droid Pro nyilvánvaló üzenet a Blackberry felhasználóknak, illetve mindenki másnak, hogy a Motorola az új Android Froyo-val együtt készen áll arra, hogy a professzionális kategóriában hódítson. A nyáron bejelentett Charm is hasonló koncepcióra épül, de a Droid Pro még eggyel magasabbra teszi a lécet. A mobil viszonylag nehéz, 134 gramm, ami a qwerty-kialakítás miatt megbocsátható neki. A kijelző egy 3,1 hüvelyk képátlójú 320x480 pixel felbontású kapacitív, multitouch-ot is támogató TFT kijelző. A processzor egy TI OMAP 1 GHz-es darab, ami korrekt teljesítményt ígér. A memóriával sem spóroltak a fejlesztők, ugyanis az 512 megabájt RAM és 2048 megabájt ROM mellé még egy 8 gigabájt beépített memória is rendelkezésre áll, és ezen felül bővíthetünk még a microSD-kártyával is. Az operációs rendszer értelemszerűen alapból a 2.2-es Froyo, ami magával hozza többek közt a Flash lejátszás képességét is.


Balról-jobbra: Droid Pro, Bravo, Citrus

Multimédia fronton a Droid Pro egy 5 megapixeles kamerát tud felmutatni, ami nem túl kiemelkedő, de ez a dual-led vakuval és autofókusszal pont elégséges az üzleti felhasználásra. Lejátszásban is az átlagot hozza, hiszen DivX/Xvid támogatást nem kapott, de az MPEG4, H.263, H.264 formátumokkal megbírkózik. A Wi-Fi modul támogatja a 802.11n szabványt is, illetve a kötelező GPS, A-GPS, Bluetooth 2.1, 3,5mm-es jack csatlakozó sor is megvan és persze a mobil négysávos, tehát a világ minden részén használható mobilozásra, adatkapcsolatra pedig a 10,2 Mbps letöltési sebességet kínáló HSDPA és az 5,76 Mbps-es feltöltést ígérő HSUPA is adott.

Jut a lakosságnak is

A többi modell a Droid Pro-val ellentétben jellemzően a lakossági vevők számára tűnik ígéretesnek. A Flipside például egy szétcsúsztatható qwerty-s eszköz, amin a 3,1 hüvelykes érintőképernyő alatt egy óriási trackpad található. Az eszköz egy 720 MHz-es processzort kapott, viszont csak Android 2.1 lesz rajta indulásból, cserébe az AT&T-nél 100 dollárért hazavihető.


Balra a Flipout, jobbra a Spice

A következő újdonság a Spice, ami egy "egykezes" mobil, éppen ezért eleve nem operál a nagy mérettel, ami nemcsak a kijelzőre, hanem az egész eszközre igaz. Van fizikai billentyűzete, így a virtuális qwerty kizárólag álló tájolással jelenik meg. A Spice elsődleges piaca Brazília lesz, de elképzelhető, hogy más országokban is útnak indítják. Egy kicsit hasonló darab a Citrus, szintén egy rövid tokozással, fizikai billentyűzet nélkül. A különbség annyi, hogy itt egy trackpad is megjelenik a kijelző alatt. Ez a modell egyelőre az amerikai Verizonnál jelenik meg biztosan, európai szállításról egyelőre nincsenek hírek.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Bravo viszont bizonyára nálunk is népszerű lenne, hiszen a 3,7 hüvelykes kijelző, a 800 MHz-es TI OMAP processzor a HTC Desire kategóriát pedzegeti, viszont jelentősen alacsonyabb áron, legalábbis az amerikai szolgáltatóknál. a Nexus One egyszerűségét némi csiszolással, lekerekítéssel öröklő modell előlapja mindössze a nagy kijelzőből és három optikai gombból áll. Kezdetben csak az AT&T-nél lesz kapható, de gyanús, hogy ez lehet a Motorola jövő évi felső-közép kategóriás versenyzője. Az egyetlen gyengesége talán a 3,2 megapixeles kamera, ami a konzumer kategóriában már átlag alattinak számít.

Az utolsó darab pedig a Flipout, ami egy nagyon érdekes és figyelemreméltó koncepció. A kijelző nem hosszúkás, hanem közel négyzet alakú. Sőt a készülék maga tényleg négyzet területű, 67x67 milliméter. A kijelző 320x240 felbontású, 2,8 hüvelyk átlójú, kapacitív és támogat multitouch-ot. Alatta a három optikai gomb, az egész felső rész alól pedig egy qwerty billentyűzetet lehet kiforgatni. Nem csúsztatni, nem hajtani, hanem az egyik sarokban rögzített mechanika révén kiforgatni. Első ránézésre ez leginkább a fiatal korosztály kedvence lehet majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.