Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 30. 13:43

Tiszaújváros ontja magából az okostelefonokat

Hatalmassá duzzadt a Jabil Circuit tiszaújvárosi bázisa, ahonnan elsősorban európai piacokra készülő termékeket állítanak elő bérgyártásban. A cég élen akar járni a beültetési technológiák alkalmazásában, egyúttal szorosabbra fűzné kapcsolatait a magyar oktatási rendszerrel.

Négyezer új alkalmazott

Az amerikai székhelyű Jabil, amely bevételét tekintve a világ harmadik legnagyobb elektronikai bérgyártója a Hon Hai Precision Industry (Foxconn) és a Flextronics mögött, több mint megduplázta alkalmazottai létszámát az elmúlt hónapok során, amely így eléri a 7500 főt. A cég természetesen nem árulhatja el, hogy ez minek köszönhető, tudni lehet azonban, hogy elsősorban a Blackberry okostelefonok rendelésállományának hirtelen megugrása a magyarázat. A kapacitásbővítés mögött tehát a kanadai Research In Motionnel kötött megállapodás húzódik, amely a Blackberry készülékek iránti kereslet meredek emelkedésével kalkulál, ahogyan a teljes okostelefonos szegmens is gyorsan bővül.

A gyártási folyamat egy részének magas fokú automatizáltsága ellenére továbbra is munkaerő-intenzív bérgyártással kapcsolatban állandó kritika, hogy a felvett munkaerő egy nagy része bármelyik nap utcára kerülhet. Valóban, egy ilyen bérgyártó komplexumban foglalkoztatottak száma rendkívül gyorsan változhat akár több száz, vagy akár ezer fővel is, az aktuális rendelésállománytól és kilátásoktól függően - nem véletlen az iparra ragadt "hire and fire" ("vedd fel, rúgd ki") címke az angol nyelvben.

A nagyjából 4 ezer ember felvételével járó bővítés nemcsak feszített tempójú volt, de több szempontból kockázatos is, mivel elsősorban a RIM és más gyártók termékei iránti piaci kereslettől függ, amire egy bérgyártónak nem lehet hatása. Természetesen maga a Jabil is kockáztat, hiszen a kapacitásbővítéshez berendezésekbe és oktatásba is jelentős összegeket kell invesztálnia, miközben az üzlet maga vékony profitrátával rendelkezik.

A kétségtelenül jelenlévő kockázatokkal együtt is több mint bizakodó Király Zoltán vezérigazgató és menedzsmentje a Jabil tiszaújvárosi operációjával kapcsolatban, amely a bővítéseknek köszönhetően messze túlszárnyalta az 1 milliárd dolláros árbevételt az elmúlt pénzügyi évben, amely augusztussal ért véget, ezzel pedig a globális szervezeten belüli súlya 10 százalék fölötti.

A cég egy főre eső árbevételében mért produktivitása ezzel magasan felülmúlja a riválisokét, és sokkal tudásintenzívebb iparágakban működő cégekét is eléri. Tiszaújvárosban az okostelefonokon kívül többek közt szervereket, gépkocsi-elektronikát és set-top boxokat is gyártanak, 3 csarnokban, 54 ezer négyzetméteren.

A cég a jövőben további bővítéseket vizionál, a következő másfél év során további termelési kapacitások kiépítését tervezi. A hirtelen megugrott létszám a jövőben azonban sokkal moderáltabban növekszik majd a Jabil várakozásai szerint, amit nemcsak az magyaráz, hogy a városban és vonzáskörzetében lévő munkaerőpiac vélhetően hamarosan kimerül. A közelben jelen van a Sanmina-SCI Miskolcon, míg a Flextronics rendelkezik üzemmel a Nyíregyházi Ipari Parkban, így ezekkel is versenyezni kell a munkaerőért.

Király szerint az elmúlt hónapokban lezajlott bővítés sebessége a határokat feszegette, amit még menedzselni lehet, és most a működés stabilizálásának hónapjai következnek: az új dolgozóknak bele kell tanulni a szakmába, amiben a többéves tapasztalattal rendelkezők segítenek. A végeredmény egy szakmailag sokkal erősebb mag kiépülése lehet, amelynek produktivitása is kétségtelenül magasabb, és a további növekedéshez is alapot adnak.

Tudásra alapozott növekedés

A már folyó pénzügyi évi forgalom a cég tervezi szerint egyértelműen meghaladja majd a 300 milliárd forintot is. Király szerint véget ért a korszak, hogy minden gyártás Ázsiába költözik, mára olcsóbb a termékeket a felvevőpiac közelében előállítani, mint távolról ideszállítani, különösen ha gyorsan kell reagálni a változásokra. Ennek alapvetően logisztikai okai vannak, és Király szerint az ellátási lánc optimalizációjában, hogy miből, hova és mennyit szállítsanak az egyes cégek, hatalmas tartalékok és kinyerhető pénzek vannak. "A korábban leépített kapacitások visszaépülnek, Európa szerepe felértékelődik" - fogalmazott a vezető.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ehhez ugyanakkor a magasabb költségszint miatt technológiai előnyt is fenn kell tartani. A Jabil ennek érdekében azt tűzte ki maga elé, hogy első legyen a NYÁK-beültetési technológiák (SMT) tömegtermelésben történő alkalmazásában. A kompakt elektronikai készülékeknél, mint amilyenek például a mobiltelefonok, megkülönböztetési lehetőséget ad a bérgyártó számára az, hogy mekkora alkatrészeket tud kezelni.

A jelenlegi tömegtermelésben a legkisebb beültethető alkatrészek mérete 0,2 x 0,4 milliméter, a közeljövőben azonban a Jabil ez alá akar menni, amihez természetesen a beszállítóknak is produkálniuk kell az ilyen méretű elemeket, tipikusan ellenállásokat és kondenzátorokat. Ilyen méreteknél az alkatrészek mozgatásának, elhelyezésének és rögzítésének precizitása a kulcskérdés, amelyet meg kell oldani. A beültető berendezéseket és komponenseket gyártók felkészültek a szakemberek szerint a továbblépésre. Mindez szükséges ahhoz, hogy támogassák az ügyfelek törekvését a lehető legmagasabb fokú elektronikai integrációra, ahol a NYÁK-ok egyre vékonyabbak, kisebbek, a chipek tokjait pedig egyre gyakrabban egymásra rétegezik.

Hogy a gyártástechnológia élén tudjon maradni, a Jabil egy fejlesztőközpontot is létrehoz, amelynek feladata többrétű lesz. Az egyik, hogy a miskolci és budapesti műszaki egyetemekkel együtt alkalmazott kutatásokat végezzen új gyártási technikák kidolgozásához, aminek a vége a Jabil üzemében történő gyakorlati implementáció. A másik, hogy a fejlesztő központ betekintést adjon a közép- és felsőiskolás diákoknak egy korszerű termelőüzem működésébe, amely tapasztalat Király szerint kiveszett a magyar oktatásból a rendszerváltozást követően, így a legtöbb pályakezdőnek fogalma sincs arról, mi az a gyár vagy gyártó munka.

Hosszabb, néhány éves távon a Jabil tiszaújvárosi menedzsmentjének reményei tovább növekszik, az alkalmazottak létszáma meghaladhatja a 9 ezer főt is, miközben a kibocsátás értéke a 2,5 milliárd dolláros szintet is elérheti. Amennyiben a fejlesztési központ beváltja a hozzá fűzött reményeket, úgy a gyártástechnológiai fejlesztések mellett az ügyfelek számára akár mechanikai vagy elektronikai tervezési szolgáltatásokat is nyújthat a termékek kivitelezésében, így Bécs és a belga Hasselt után a Jabil harmadik európai design centere jöhetne létre Magyarországon. Ha az ügyfelek és a világpiac is úgy akarja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról