Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 28. 10:08

Fájdalommentes migráció PA-RISC rendszerekhez

Az üzemben lévő megöregedett PA-RISC szervereket igyekszik megújult erővel konszolidálni a HP. A cég olyan fejlesztést jelentett be UNIX-ához, amellyel elméletben gond nélkül mozgathatjuk régi telepítéseinket egy új szerverre.

A HP befejezte annak a szoftveregyüttesnek a tesztelését, amely az Aries kódnévre hallgató dinamikus bináris fordítóra és a HP-UX alkalmazáspartíciós technikájára épít. A HP már a HP-UX tavaszi frissítésénél jelezte, hogy megjelenik a HP 9000 telepítések Integrity rendszerekre történő klónozásának lehetősége, most pedig az őszi frissítéssel élesítette azt. Ezzel elkerülhető a belső fejlesztésű alkalmazások portolásának rendkívül komplex folyamata, vagy a kereskedelmi szoftverek új verzióinak licencelése és az adatok migrálása.

A HP eddig is számos eszközt kínált a már kifutott HP 9000 rendszerek migrációjához, amelyek még PA-RISC processzorokra épülnek, és sokszor a HP-UX egy már nem támogatott verzióját futtatják. A kód portolása és újrafordítása mellett már eddig is lehetőség volt az Aries bináris futásidejű fordítóval a PA-RISC hardvert feltételező alkalmazások futtatására, ugyanakkor ez az alkalmazás újratelepítését és konfigurálását teszi szükségessé, nem beszélve a függőségek kezeléséről, amelyeket szintén mozgatni kell a célrendszerre.

Egy komplexebb környezet esetében ez sok esetben rendkívül fáradságos lehet, különösen a hibakeresés és a függőségek azonosítása. A HP ezért kidolgozta a HP 9000 konténereket, amelyek speciális HP-UX alkalmazás partíciók, amelyeket Secure Resource Partition (SRP) névvel illet. Ekkor a HP-UX 11i v3 lényegében egy PA-RISC/HP-UX 11i v1/2/3 környezetet mutat az alkalmazás felé, amely transzparensen az Aries dinamikus fordítón fut. A HP szerint a régi HP 9000 rendszereket, amennyiben azok dokumentált, "szabványos" hívásokat használnak csak, garantáltan futtatni lehet klónozva új Itanium/HP-UX 11i v3 környezetben, köszönhetően az operációs rendszer virtualizációjának.

A HP állítja, egy Integrity gépre több 9000-es rendszert is migrálni lehet, amihez az Integrity VM-eket javasolja - ez arra utal, hogy több HP-UX 11i v3 telepítésen érdemes vagy szükséges szétosztani a 9000-es konténereket. A virtualizált 9000-es rendszerek továbbra is bevonhatóak a Seviceguard fürtözésbe, vagyis kialakítható magas rendelkezésre állású, hibatűrő architektúra az alkalmazáspartíciókban futó régi rendszerekkel is, ha szükséges.

A HP időzítését kétségtelenül az is magyarázza, hogy a most megjelent, négymagos Itanium chipekre épülő Integrity szerverek ereje már annyival meghaladja a PA-RISC gépekét, hogy a dinamikus fordítás jelentette nagy sebességcsökkenés ellenére sem tapasztalható lassulás, sőt, sok esetben akár sokkal gyorsabban is futhatnak a virtualizált gépek. Az Itanium processzorok következő két generációja, a 2012-re esedékes Poulson, és a 2014-es Kittson ráadásul garantáltan foglalat kompatibilisek lesznek a jelenlegi platformmal, így a gépek teljesítménye jelentősen emelhető a következő évek során. A további konszolidáció érdekében a HP eszközöket kínál az AIX rendszerek migrálására is, amelyek között C/C++ kódelemző és API-térképező is megtalálható.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A HP-UX őszi frissítése ezen túlmenően az Oracle E-Business Suite és Data Guard számára is hozott Serviceguard kiterjesztést, amelyekkel a HP szerint gyorsabban lehet klasztereket felépíteni, és könnyebb a menedzselésük is. A HP általában azt ígéri, hogy a Serviceguard menedzselése egyértelműbbé, gyorsabbá vált, így a fürtök kialakítása, a tárolók kezelése is, de az SAP alkalmazások feltérképezése is automatizálttá vált.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról