Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 6. 12:01

A vártnál gyengébb lesz idén a PC-piac

A gazdasági válság alatt a fogyasztók tartották a lelket a PC-piacban, most a vállalatokra kerül a sor. Az IDC előrejelzése szerint a bizonytalanság visszafogja a lakossági költéseket a fejlett piacokon, de a cégeknél végre megindul az elöregedett gépek cseréje.

Az IDC és a Gartner egyaránt csökkentette a PC-piac idei növekedésére vonatkozó előrejelzését, amelyet a gazdasági körülményekben beállt bizonytalanság magyaráz. A szokatlanul erős második negyedéves számok után mindkét elemzőcég optimista kilátásokat fogalmazott meg, most azonban módosították a számokat.

A fogyasztók után a cégeken a sor, hogy tolják a szekeret

Számos oka van annak, hogy a lakosság kevesebbet fog PC-kre költeni a vártnál és ezek közül csak az egyik a gazdasági környezet. A foglalkoztatottsági mutatók sem az Egyesült Államokban, sem pedig Nyugat-Európában nem javulnak számottevően, amelynek következtében a lakosság óvatossá vált a kiadásokkal és takarékosabb életmódra váltott. A másik jellemző okot a piaci kínálatban bekövetkező változások jelentik. A Windows 7 körüli felhajtás már lecsengett, az Office 2010 miatt pedig aligha rohannak tömegek a boltba új számítógépért.

Ennél sokkal fontosabb, hogy egy sor olyan készülék jelenik meg az üzletekben, amelyek jobban magukra tudják irányítani a technikai újdonságokra érzékeny közönség figyelmét. Ilyenek például a csúcskategóriás okostelefonok, az internetre kapcsolható "okos" 3D tévék vagy éppen az iPadhez hasonló tabletek. Ezen berendezések közös jellemzője ráadásul, hogy funkcionalitásuk részben a PC-kkel versenyez, vagyis az asztali gépektől és notebookoktól is elszívhatnak vásárlókat. A lakossági PC-vásárlások növekedése tehát kifulladni látszik - ez persze távolról sem jelent gyenge keresletet, hiszen a háztartásokban a PC ma már nem luxus hanem alapszükséglet, egyszerűen csak az elmúlt években látott bővülési ütem csillapodik le.

A másik oldalon azonban ott van az üzleti gépek iránti kereslet erősödése. A Windows Vista hűvös fogadtatása és a 2008-ban beütő krízis miatt a cégek túlnyomó része elhalasztotta azoknak a PC-i frissítését, a Gartner szerint a vállalati gépek átlagéletkora még sose volt ilyen magas, a gépek cseréje elodázhatatlanná vált. Ranjit Atwal, a Gartner kutatási vezetője szerint azok a vállalatok, amelyek tovább halasztják az új gépek vásárlását, növekedő üzemeltetési költségeknek teszik ki magukat, illetve a Windows 7-re váltással kapcsolatok kiadások drasztikus emelkedését is kockáztatják.

Erős kilátások

Pánikra azonban semmi ok, a PC-piac még így is erőtől duzzad: az IDC a 2010-re várt 19,8 helyett már csak 17 százalékos növekedéssel számol, a Gartnernél pedig 19,2 százalék helyett 17 százalékos bővülést várnak a szakértők. "A növekedési előrejelzés csökkentése ellenére a PC-piac kilátásai 2010 második félévére és hosszabb távon is stabilak" - mondta Loren Loverde, az IDC elemzője. Az IDC szerint 2010-ben világszerte 356,6 millió PC talál gazdára, jövőre 402 millió, 2012-ben 448 millió gép fogy, 2013-ban a forgalom megközelíti az 500 millió darabot, 2014-ben pedig több mint 552 millió személyi számítógépet értékesítenek.

Nem meglepő, hogy a laptopok egyre inkább teret fognak nyerni, 2010-ben ez értékesített PC-k 58 százaléka lesz hordozható, 2014-ben már több mint 71 százaléka. A mini notebookok, azaz netbookok népszerűsége folyamatosan esni fog, vélik az elemzőcégek. A Gartner szerint a korábbi 20 százalékos csúcsról mára 18 százalékra csökkent a netbookok részesedése a mobil PC-k eladásaiból, 2014-re ez 10 százalék körülre esik vissza. Ennek oka az elemzőcég szerint, hogy a netbookok az egészségesnél nagyobb szeletet haraptak ki a teljes piacból, sokan azt hitték rájuk, hogy teljes értékű, elsődleges PC-ként használhatók, de mára mindenki számára bebizonyosodott, erről nincs szó.

Az elkövetkező pár év a desktop gépek feltámadásáról szól majd, amelyeket továbbra is sok vállalat vásárol, emellett egyre népszerűbbek a fogyasztók körében az "all in one", azaz monitorral összeépített, formatervezett PC-k is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról