Szerzők: Koi Tamás, Dojcsák Dániel

2010. szeptember 3. 09:40

Újradefiniálja az olcsó okostelefont a Huawei

Az elsősorban mobilhálózati infrastruktúrát szállító kínai Huawei a berlini IFA alkalmával lerántotta a leplet olcsó mobiltelefonjaiból álló választékának következő generációjáról. Az eddigi nagyon olcsó és nagyon gyenge modellek után most jönnek a szoftver és hardver szempontjából is élen járó modellek.

Az U8150-es típusszámot viselő újdonság több szempontból is kiemelkedik a Huawei eddigi, zömében a mobilszolgáltatók által saját márkanév alatt értékesített termékek közül. Az IFA-n tartott sajtótájékoztatón a cég képviselői kiemelték, hogy ezzel a modellel nem csak egy új mobil mutatkozik be, de egy új hozzáállás is, amiben a gyártó szorosan együttműködik partnereivel, hogy erős termékek születhessenek. Mindez jelenti ez a Qualcommal való közös munkát, a Google fejlesztőivel való integráltabb munkát, illetve a Frog Design nevű cég mélyebb bevonását.

A most bemutatott mobil még nem egészen mutatja ennek az elvnek az érvényesülését, de legalább a Google szoftverének már nem a teljesen sztenderd változata található az okostelefonon, hanem egy testreszabottabb, használhatóbb, egyedibb változat, ahogy azt megszokhattuk a vezető gyártóktól is. A dizájn szempontjából viszont van még hová fejlődni, ugyanis a bemutatott csúcs-Huawei alig különbözik a T-Mobile Pulse Mini-től, illetve az Red Bull Mobile kínálatában megjelent RBMK-tól (U8110), mindössze annyi történt, hogy a lent lévő két gomb immár függőleges irányú.

Az U8150-nek éppúgy 2,8 hüvelykes kijelzője van, mint az U8110-nek, az IDEOS generáció első tagjába azonban már a kor elvárásainak jobban megfelelő kapacitív érintőkijelző kerül. A mobil ugyanazt az 528 MHz-es processzort, és ugyanannyi memóriát kap, mint elődje (256 MB RAM, 512 MB Flash), és ugyanúgy része a kiépítésnek a HSDPA-modem, vagy a GPS-modul. Az új eszköz a szenzorok tekintetében viszont előrébb lép, a gyorsulásmérő mellett közelség- és fényérzékelő is kerül bele. Az operációs rendszer pedig gyárilag Android 2.2, ami az okostelefon piacon azért különleges, mert ez az első eszköz, ami nem frissítést kapott, hanem eleve Froyóval jelenik meg.

Az IDEOS névvel kapcsolatban újságírói kérdésre a Huawei elmondta, hogy ez nem egy egyszeri próbálkozás, és ugyan részleteket nem árultak el, de kiderült, hogy az IDEOS egy teljes sorozatot jelöl majd, hasonlóan, mint a Sony Ericssonnál az Xperia vagy a Samsungnál a Galaxy. Maga a név egyébként egy mozaikszó, mégpedig az Industrial Design, Evolution és az Operating System szavak egybeolvasztásából. Az első modellt úgy harangozták be, mint új belépő szintű "csúcs" modellt, ami egyelőre ha még nem is igaz, akkor is ott marad az ígéret, hogy még idén jelentkeznek 1 GHz-es processzorral szerelt mobilokkal is, illetve 2011-től megjelenhetnek a többmagos Qualcomm processzorok is, illetve az órajel is 1,5 GHz-re nő majd a Huawei mobilokban is.

A jelenlegi modell a bemutató alapján valamelyest minőségibb látszatot kelt elődjénél, kissé átalakult az előlap és a hátlap is, többféle színben érhető el, illetve az anyaghasználat is valamivel szofisztikáltabb, mint az olcsó Pulse Mini esetében. Kipróbálni egyelőre nem volt módunk a készüléket, így csak a prezentáció ígéreteiből táplálkozhattunk, tehát nem derült ki pontosan, hogy a Google együttműködésnek pontosan milyen új felületek, alkalmazások, szoftverelemek a gyümölcsei (érdekesség, hogy a telefon hátlapján szerepel a "with Google" felirat, a keresőcég márpedig eddig csak egyetlen készülékre, a Nexus One-ra írta fel a nevét).

A Huawei U8150 október közepén jelenhet meg a mobilszolgáltatók kínálatában. Lapunk megkereste a Huawei magyarországi leányvállalatát, ahonnan egyelőre nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy a készüléket forgalmazni fogják-e Magyarországon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról